Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Η πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα, η μεγαλύτερη απειλή για την Ευρωζώνη

Moody's: Η πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα, η μεγαλύτερη απειλή για την Ευρωζώνη
Ο οίκος αναμένει μέτρια οικονομική ανάκαμψη το 2015 για τη ζώνη του ευρώ, με αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,4%
Ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τις οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης παρουσιάζει την πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα ο αμερικανικός οίκος Moody's σε εβδομαδιαίο σχόλιό του.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, «αν και η Ελλάδα και οι πιστωτές της συμφώνησαν να προχωρήσουν σε μια νέα συμφωνία διάσωσης, προκειμένου να αποφευχθεί το Grexit, η πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα παραμένει ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης».
Παράλληλα, σημειώνει ότι απειλή για την Ευρωζώνη είναι και μια απόφαση των βρετανών ψηφοφόρων να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα που αναμένεται να λάβει χώρα μέχρι τα τέλη του 2017.
Όσον αφορά την Ευρωζώνη, η Moody's σημειώνει ότι η οικονομική της ανάκαμψη θα γίνει με μέτριο ρυθμό και εκτιμά ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 1,4% το 2015 έναντι του 1% το 2014.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πολύ πιθανό να διατηρήσει πολύ χαλαρή τη νομισματική της πολιτική για μακρό χρονικό διάστημα και να διατηρήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, βάσει του οποίου προχωρά σε αγορές ύψους 60 δισ. ευρώ μηνιαίως.
Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016 ή μέχρι ο πληθωρισμός να να πλησιάσει τον στόχο που έχει θέσει η ΕΚΤ, ήτοι 2%.
Λόγω αυτών των αγορών, σημειώνει η Mooody's, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της ζώνης του ευρώ θα παραμείνουν χαμηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, η ΕΚΤ θα αρχίσει τη σταδιακή εξομάλυνση της νομισματικής της πολιτικής το πρώτο τρίμηνο του 2018, ωθώντας την απόδοση των 10ετών ομολόγων της Ευρωζώνης στο 2,9% μέχρι τα τέλη του 2020.
Όσον αφορά τον πληθωρισμό, αναφέρει ότι «ο ετήσιος πληθωρισμός υποχώρησε στο 0,2% τον Ιούνιο από 0,3% τον Μάιο» και προσθέτει ότι «η βελτιούμενη οικονομία, το αδύναμο ευρώ και οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου θα πρέπει να ασκήσουν ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό τους επόμενους μήνες».
Σημειώνει τέλος ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ έχει βελτιώσει την πιστωτική διαθεσιμότητα και συνεχίζει να στηρίζει την οικονομία της Ευρωζώνης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης