Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

New York Times: Τα χρήματα του προγράμματος φτάνουν στην Ελλάδα, μόνο και μόνο για να επιστραφούν αργότερα

tags :
New York Times: Τα χρήματα του προγράμματος φτάνουν στην Ελλάδα, μόνο και μόνο για να επιστραφούν αργότερα
Τα χρήματα της διάσωσης θα χρησιμοποιηθούν για τις τράπεζες και το χρέος, σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα
Ο Έλληνας επιχειρηματίας ήταν νευρικός, όπως μετέφερε μια βαλίτσα γεμάτη με μετρητά από τον έλεγχο διαβατηρίων στο αεροδρόμιο της Αθήνας πριν από λίγους μήνες.
Αλλά οι τελωνειακοί ήταν έξαλλοι και καταπονημένοι, ενώ λίγες ώρες αργότερα, ο άνδρας προσγειώθηκε στη Φρανκφούρτη, όπου κατέθεσε τα χρήματα γρήγορα σε μια γερμανική τράπεζα.
Η γερμανική «κρύπτη» έχει ανοίξει για τα καλά τους τελευταίους μήνες. Μόνο από τον Δεκέμβριο έχουν αποσυρθεί από τις ελληνικές τράπεζες περί τα 40 δισεκατομμύρια ευρώ προς διάφορες χώρες.
Με αυτή την ιστορία περιγράφουν οι New York Times τις εκροές καταθέσεων πουυ σημειώνονται τους τελευταίους μήνες και αποτελούν πρόβλημα για την ελληνική οικονομία.
Οι εκροές καταθέσεων είναι μόνο ένα από τα προβλήματα που δυσχεραίνουν την οικονομία παράλληλα με τα προγράμματα διάσωσης.
Τώρα, έρχεται μια τρίτη διάσωση, αλλά η Ελλάδα, όπως και τις άλλες φορές, δεν πρόκειται να δει χρήματα να μπαίνουν στα ταμεία της, όπως θα τα πάρει, θα τα δώσει, σημειώνουν οι NYT.
Από τα χρήματα του πακέτου, σημαντικό μέρος θα χρησιμοποιηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και για την πληρωμή δανείων και ομολόγων.
Η μοναδική διαφορά σε αυτή τη συμφωνία είναι ότι η Κομισιόν υπόσχεται πως θα προσφέρει αναπτυξιακό πακέτο που θα φτάσει ακόμη και στα 35 δισεκατομμύρια ευρώ, ωστόσο στο τέλος του 2015.
Το ΔΝΤ από την πλευρά του, ακόμη και χθες, έδειξε με κάθε τρόπο πως δεν θέλει να μετέχει σε ένα πρόγραμμα εάν το χρέος δεν είναι βιώσιμο.
Οι αρθρογράφοι τονίζουν ότι το να σωθούν οι ελληνικές τράπεζες, άρα και να χρησιμοποιηθούν αρκετά χρήματα των διασώσεων προς αυτή την κατεύθυνση, είναι λογικό καθώς η κατάρρευσή τους θα προκαλούσε σημαντικούς κλυδωνισμούς σε όλη την οικονομία της χώρας.
Οι οικονομολόγοι επιμένουν πως και το νέο πακέτο δεν θα βελτιώσει τα πράγματα, οι εκροές καταθέσεων, αλλά και η πολιτική αναταραχή έχουν πλήξει καίρια τα τραπεζικά ιδρύματα, ενώ τα capital controls πνίγουν την επιχειρηματική δραστηριότητα.
Τα υπόλοιπα χρήματα του πακέτου θα χρησιμοποιηθούν για τις πληρωμές των πιστωτών (ΕΚΤ και ΔΝΤ).

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης