Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Sacks (Columbia): Πως η Ελλάδα μπορεί να πεθάνει από το χρέος – Δεν της αξίζει ελάφρυνση χρέους αλλά η σωτηρία της

Sacks (Columbia): Πως η Ελλάδα μπορεί να πεθάνει από το χρέος – Δεν της αξίζει ελάφρυνση χρέους αλλά η σωτηρία της
H Ευρώπη συνεχίζει να προσποιείται και να επεκτείνει το πρόβλημα της Ελλάδας, με τη μόνη διαφορά ότι το ελληνικό χρέος μεγαλώνει
Με επιστολή του στο γερμανό υπουργό Οικονομικών W Schaeuble ο αμερικανός οικονομολόγος του πανεπιστημίου Columbia Jeffrey Sacks του «εξηγεί» πως με τη στάση του προκαλείται ο θάνατος της Ελλάδας από το χρέος.
Η επιστολή του που δημοσιεύτηκε στη γερμανική εφημερίδα SZ έχει τίτλο «θάνατος από το χρέος – Η απάντησή μου στον Γερμανό ΥΠΟΙΚ».
Σε αυτό αναφέρει πως ο ανώτερος οικονομολόγος του ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας Ludger Schuknecht, αναφέρει πως όλες οι χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να ζουν με αυτά που βγάζουν, να προσαρμόσουν το χρέος τους και να δεχθούν το φάρμακο της Ευρωζώνης όπως έκαναν η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία.
Αυτό πρέπει να κάνει και η Ελλάδα.
«Έχω τεράστιο σεβασμό στον κ. Ludger Schuknecht,, αλλά χάνει την ιστορική πραγματικότητα.
Η πολιτική συνταγή του μπορεί, μερικές φορές, να είναι λάθος.
Και είναι λάθος διότι η εξυπηρέτηση του χρέους, σε συνδυασμό με άλλα οικονομικά προβλήματα, μπορούν να οδηγήσουν μια χώρα σε οριακό σημείο. Είναι σοφία να αναγνωρίζει κανείς αυτό το λάθος», αναφέρει ο αμερικανός οικονομολόγος.
Χρησιμοποιεί, μάλιστα, το παράδειγμα της κυβέρνησης της Βαϊμάρης, τη δεκαετία του '20, που οδήγησε τη Γερμανία σε υπερπληθωρισμό και στη συνέχεια σε ύφεση. Οι οικονομικές συνθήκες ήταν αυτές που οδήγησαν στην άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία τον Ιανουάριο του 1933.
Επίσης, ήταν λάθος πολλών χωρών της Λατινικής Αμερικής τη δεκαετία του '80 να δεχθούν πακτωλό χρημάτων από τις ΗΠΑ.
Η υπερδύναμη συνέχισε να προσποιείται και να τις δανείζει χρήματα για να καλύψουν τα χρέη τους.
Το αποτέλεσμα ήταν να εμφανίσουν υψηλό πληθωρισμό και πολιτική αστάθεια. Τελικά, οι ΗΠΑ προχώρησαν σε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων και σε ελάφρυνση του χρέους.
Άλλο ένα παράδειγμα είναι η Πολωνία του 1989, με τον Jeffrey Sacks να έχει προσωπική γνώση του θέματος καθώς ήταν εκείνη την περίοδο οικονομικός σύμβουλος της χώρας και θεωρούσε πως η G7 έπρεπε να προχωρήσουν σε ελάφρυνση του χρέους της.
Κάτι που έγινε με αποτέλεσμα να υπάρξει άμεση οικονομική ανάπτυξη.
Ήταν λάθος που η Ρωσία του 1992, επί Yeltsin, ήταν υποχρεωμένη να εξυπηρετεί πλήρως το χρέος που κληρονόμησε από την πρώην ΕΣΣΔ.
Οι ΗΠΑ δεν σήκωναν κουβέντα, με αποτέλεσμα η Ρωσία να πέσει σε μια κατάσταση οικονομικής και πολιτικής αστάθειας με αρκετές εθνικιστικές εξάρσεις.
Ο Jeffrey Sacks, αναφέρει πως είναι σωστή η γενική αρχή ότι οι χώρες πρέπει να εξυπηρετούν τα χρέη τους, αρκεί να μην φτάνουν σε οριακό σημείο.
«Αξίζει η Ελλάδα μια ελάφρυνση χρέους; Όχι. Για μεγάλο χρονικό διάστημα η Ελλάδα τα πήγε άσχημα με την οικονομία της.
Είναι καλή ιδέα η ελάφρυνση χρέους της Ελλάδας; Ναι.
Η Ελλάδα δανείστηκε πάρα πολλά χρήματα, δεν κατάφερε να πατάξει την ευνοιοκρατία, τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά και δεν κατάφερε να προωθήσει μια ανταγωνιστική βιομηχανία.
Η εξαγωγική βάση της είναι μικρή, οι τράπεζες της δεν είναι σε καλή κατάσταση και δεν μπορούν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις. Η Ελλάδα είναι σε ένα σπιράλ θανάτου μέσω της λιτότητας, φυγής κεφαλαίων, διαρροής εγκεφάλων και αυξανόμενης κοινωνικής αναταραχής», αναφέρει ο καθηγητής του Columbia.
Μάλιστα, εξισώνει την ελληνική κρίση με αυτή της Γερμανίας την περίοδο 1930-1933, κάτι που φαίνεται από την ανεργία, την κατάσταση των τραπεζών και την μείωση της παραγωγής.
Σημειώνει πως η Γερμανία μπορεί να συνεχίσει να αρνιέται τα πάντα, αλλά η Ελλάδα θα αναγκαστεί στο μεταξύ να καταρρεύσει αν αναγκαστεί να περικόψει κι άλλο τις κοινωνικές δαπάνες της για να εξυπηρετήσει το χρέος της. Καμία δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να επιβιώσει για περισσότερους από κάποιους μήνες ή το πολύ ένα χρόνο.
«Αυτή η διαδρομή οδηγεί στην καταστροφή» υπογραμμίζει.
Όσο για τους Γερμανούς φορολογούμενους που λένε ότι η χώρα τους είναι αρκετά γενναιόδωρη με την Ελλάδα, ο Jeffrey Sacks αναφέρει πως πρέπει να καταλάβουν πως είναι γενναιόδωρη με τις τράπεζες και ότι τα δύο πακέτα διάσωσης δεν πήγαν ποτέ στην Ελλάδα και τους πολίτες, αλλά χρησιμοποιήθηκαν σε άλλους σκοπούς.
Κάτι που αναμένεται να γίνει και με το τρίτο πακέτο στήριξης.
Ο αμερικανός οικονομολόγος αναφέρει πως η Ευρώπη συνεχίζει να προσποιείται και να επεκτείνει το πρόβλημα της Ελλάδας, με τη μόνη διαφορά ότι το πρόβλημα του ελληνικού χρέους μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο.
Ουσιαστικά πεθαίνει από το χρέος, καθώς το σύνολο της οικονομικής και της κοινωνικής ζωής της χώρας καταρρέει. Αυτό που σημειώνει ο Αμερικανός καθηγητής είναι ότι η Γερμανία πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα να κάνει μια νέα αρχή και να δεχθεί την ελάφρυνση του χρέους που ζητάει η ελληνική κυβέρνηση.
Και για μην υπάρχει καμία παρανόηση, συμπληρώνει πως η ελάφρυνση πρέπει να συνοδεύεται από σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, οι οποίες όμως θέλουν χρόνο για να αποδώσουν.
Επί Srender η Γερμανία παραβίασε όλα τα κριτήρια του Μάαστριχτ, ως προς αυτό τον τομέα.
Η Ελλάδα του 2015 βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση, άρα για να πετύχει στο μεταρρυθμιστικό της πλάνο πρέπει να λάβει ελάφρυνση χρέους, καταλήγει.  

www.bankingnews.gr





Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης