Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Economist: Απρόθυμος παρατηρητής και όχι ιδιοκτήτης των μεταρρυθμίσεων η Ελλάδα - Αβέβαιη η εφαρμογή της συμφωνίας

Economist: Απρόθυμος παρατηρητής και όχι ιδιοκτήτης των μεταρρυθμίσεων η Ελλάδα - Αβέβαιη η εφαρμογή της συμφωνίας
Δάνειο - γέφυρα όμως χωρίς προαπαιτούμενα δεν γίνεται...
Δύο καίρια ερωτήματα διατυπώνει σε νέο του άρθρο για την Ελλάδα ο Economist, παρακολουθώντας στενά κάθε εξέλιξη που αφορά στο ελληνικό ζήτημα.
Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά το περιοδικό, από τις 12 Ιουλίου, οπότε Ελλάδα και δανειστές συμφώνησαν για την παραμονή της χώρας στο ευρώ, εγείρονται δύο σημαντικά ερωτήματα.
Αυτά έχουν ως εξής:
1) Θέλουν ή / και μπορούν οι Έλληνες να εφαρμόσουν ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει τη διπλάσια δόση λιτότητας έναντι των προηγούμενων προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής;
2) Εάν αποφασιστεί η εφαρμογή του προγράμματος, πόσο πιθανό είναι κατά τη διαδικασία αυτή να πέσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ;
Ακόμη κι αν ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επιχείρησε να περιορίσει τις δυνάμεις της Αριστερής Πλατφόρμας, μέσω της θυελλώδους συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, την περασμένη εβδομάδα, ο κίνδυνος της ρήξης παραμένει.
Με το έκτακτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο, το τοπίο θα ξεκαθαρίσει και ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι σε θέση να προκηρύξει πρόωρες εκλογές έως τα τέλη του 2015, προς ανασύνταξη δυνάμεων και επιβεβαίωση της αποδοχής του.
Σε επίπεδο οικονομίας - και δη διαπραγμάτευσης - οι δανειστές πιέζουν για τη λήψη νέου γύρου προαπαιτούμενων, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα για ένα ακόμη δάνειο - γέφυρα προς την Ελλάδα.
Δάνειο - γέφυρα όμως χωρίς προαπαιτούμενα δεν γίνεται...
Το μεγάλο στοίχημα για την ελληνική κυβέρνηση είναι ένα: Εάν η Ελλάδα επιθυμεί να αποδώσει το νέο πρόγραμμα, τότε θα πρέπει να αναλάβει την ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων.
Αλλά για την ώρα δεν το έχει κάνει, καθώς πλειάδα αναλυτών και αξιωματούχων προειδοποιεί ως εξής:
Η κυβέρνηση δεν είναι ιδιοκτήτης των μεταρρυθμίσεων, αλλά ένας απρόθυμος παρατηρητής και μόνο...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης