Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Κrugman: Γιατί το Πουέρτο Ρίκο δεν είναι η Ελλάδα των ΗΠΑ - Η ειδοποιός διαφορά των δύο περιπτώσεων

Κrugman: Γιατί το Πουέρτο Ρίκο δεν είναι η Ελλάδα των ΗΠΑ - Η ειδοποιός διαφορά των δύο περιπτώσεων
«Το ομοσπονδιακό σύστημα των ΗΠΑ παρέχει ένα δίχτυ ασφαλείας σ’ όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα του μέρους όπου ζουν»
Τις οικονομικές τραγωδίες σε Ελλάδα και Πουέρτο Ρίκο αποσυνδέει ο Αμερικανός οικονομολόγος Paul Krugman, σε νέο του άρθρο στην εφημερίδα «New York Times».
Το Πουέρτο Ρίκο, εξηγεί ευθύς εξαρχής, δεν συνιστά την Ελλάδα των ΗΠΑ, καθώς τα προβλήματα των δύο χωρών απέχουν παρασάγγας.
Η δημοσιονομική κρίση του Πουέρτο Ρίκο, επισημαίνει, αποτελεί απόρροια της σφοδρής οικονομικής ύφεσης, η οποία δημιούργησε σημαντικά προβλήματα στην ικανότητα δανεισμού της χώρας.
«Το Πουέρτο Ρίκο βρίσκεται στο λάθος μέρος, την λάθος στιγμή» προσθέτει ο Paul Krugman, τονίζοντας ότι παρά την βίαιη συρρίκνωση του ΑΕΠ, ο εγχώριος πληθυσμός δεν επλήγη, όπως έγινε στην Ευρώπη.
Ενδεικτικά, ενώ στην Ελλάδα η κατανάλωση έχει μειωθεί κατά 30% , στο Πουέρτο Ρίκο διαγράφει ανοδική πορεία.
Φυσικά, η ειδοποιός διαφορά μεταξύ των δύο χωρών συνίσταται στο γεγονός ότι το Πουέρτο Ρίκο αποτελεί μέρος της αμερικανικής δημοσιονομικής ένωσης.
Όταν η οικονομία για παράδειγμα, παραπαίει, οι πληρωμές προς την Ουάσιγκτον σταματούν.
Όμως τα έσοδα από την Ουάσιγκτον, όπως οι ασφαλιστικές παροχές και διάφορα άλλα κονδύλια, στην πραγματικότητα αυξάνονται.
Ως εκ τούτου, το Πουέρτο Ρίκο αυτόματα έλαβε από τις ΗΠΑ οικονομική βοήθεια πολύ μεγαλύτερη από της Ελλάδας.
Το ημι-αυτόνομο νησιωτικό κράτος της αμερικανικής ηπείρου, διαμηνύει ο Krugman, ωφελείται σημαντικά από τους αυξημένος πόρους του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού των ΗΠΑ, «εξουδετερώνοντας» μέρος των προβλημάτων.
Εκεί έγκειται άλλωστε, το γεγονός ότι οι κάτοικοι του Πουέρτο Ρίκο δεν βιώνουν την οικονομική κρίση στον ίδιο βαθμό με τους Ευρωπαίους ή τους Έλληνες.
«Το ομοσπονδιακό σύστημα παρέχει ένα δίχτυ ασφαλείας σ’ όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα του μέρους όπου ζουν» καταλήγει ο Paul Krugman.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης