Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

FT: Οι δραματικές ώρες της Δευτέρας - To κραχ του XA μέσα από τρεις ερωτήσεις - απαντήσεις

FT: Οι δραματικές ώρες της Δευτέρας - To κραχ του XA μέσα από τρεις ερωτήσεις - απαντήσεις
Tι πραγματικά συνέβη όμως κατά την πρώτη μέρα επαναλειτουργίας της ελληνικής αγοράς;
Τη δραματική πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου, κατά την πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας του μετά από πέντε ολόκληρες εβδομάδες επιχειρούν να περιγράψουν με νέο δημοσίευμά τους οι Financial Times.
Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά, η ελληνική αγορά επιδόθηκε σε ελεύθερη πτώση τη Δευτέρα 3 Αυγούστου, κατά την πρώτη συνεδρίαση μετά την 26η Ιουνίου.
Ο Γενικός Δείκτης του χρηματιστηρίου, όπου πρωταγωνιστούν οι τραπεζικές μετοχές - που βρίσκονται στο επίκεντρο της ελληνικής κρίσης - δέχθηκε μεγάλες πιέσεις.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι τραπεζικές μετοχές κλείδωσαν στο limit down, στο -30%.
Tι πραγματικά συνέβη όμως κατά την πρώτη μέρα επαναλειτουργίας της ελληνικής αγοράς;

Ιδού:

1) Τι διαφορά κάνουν τα όρια σε επίπεδο μεταβλητότητας;
Τα όρια που τίθενται σε επίπεδο μεταβλητότητας αποτελούν σημαντικά εργαλεία συναλλαγών, με βασική αποστολή τους την εξής: Να διασφαλίζεται ότι οι συναλλαγές είναι δίκαιες και ορθές.
Εάν το trading καταστεί υπερβολικά βίαιο, τα όρια μεταβλητότητας ενεργοποιούνται ως αυτόματος.. κόφτης και σταματούν τις συναλλαγές.
Μετά από μια σύντομη παύση, το trading μπορεί και πάλι να ξεκινήσει.
Σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρηματιστήριο, οι αλλαγές στα όρια μεταβλητότητας αποφασίστηκε να επιβληθούν για τις τρεις πρώτες συνεδριάσεις.

2) Υπήρξε μετάδοση του κραχ του ελληνικού χρηματιστηρίου;
Η αυξημένη αβεβαιότητα για την Ελλάδα και την πορεία της οικονομίας της έδιωξαν από το ελληνικό χρηματιστήριο, κατά την πρώτη δραματική συνεδρίαση, τους αγοραστές.
Για τους ξένους επενδυτές υπάρχει πλήρης ελευθερία κινήσεων, ενώ για τους Έλληνες έχει επιβληθεί μια σειρά από περιορισμούς.

3) Ποια είναι η θέση του ελληνικού χρηματιστηρίου σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές αγορές;
Παρά το γεγονός ότι οι απώλειες - σοκ του χρηματιστηρίου Αθηνών ήταν το θέμα που μονοπώλησε την ατζέντα της διεθνούς ειδησεογραφίας τη Δευτέρα, η ελληνική αγορά παραμένει μια από τις μικρότερες στην Ευρώπη.
Η ελληνική αγορά είναι μεγαλύτερη από εκείνη της Βουδαπέστης ή του Καζακστάν, αλλά πολύ μικρότερη από την αντίστοιχη του Λουξεμβούργου ή της Βιέννης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης