Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Credit Suisse: Η Ευρωζώνη πρέπει να ευχαριστήσει τον Draghi - Ο ρόλος του στην Ελλάδα

tags :
Credit Suisse: Η Ευρωζώνη πρέπει να ευχαριστήσει τον Draghi - Ο ρόλος του στην Ελλάδα
«Πρέπει να ευχαριστήσουμε αυτόν τον άνθρωπο που κατάφερε να απομονώσει την ελληνική κρίση και να αποτρέψει την επανάληψη μίας δεύτερης πανευρωπαϊκής κρίσης»
Τους λόγους για τους οποίους η Ευρωζώνη πρέπει να ευχαριστήσει τον Μario Draghi παραθέτει η Credit Suisse, στον απόηχο της φαινομενικής επίλυσης της ελληνικής κρίσης.
Σύμφωνα με την ελβετική επενδυτική τράπεζα, ο διοικητής της ΕΚΤ έφερε εις πέρας μία πολύ δύσκολη «επιχείρηση», δηλαδή να απομονώσει τον ελληνικό κίνδυνο και να θωρακίσει την ευρωπαϊκή οικονομία.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ενόσω η ελληνική οικονομία παρέπαιε τον Ιούλιο, η γειτονική Ιταλία διέγραφε ανοδική πορεία.
«Πρέπει να ευχαριστήσουμε αυτόν τον άνθρωπο που κατάφερε να απομονώσει την ελληνική κρίση και να αποτρέψει την επανάληψη μίας δεύτερης πανευρωπαϊκής κρίσης» εξηγεί χαρακτηριστικά η Credit Suisse.


Italy Greece PMI


Σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα, ο διοικητής της ΕΚΤ κατάφερε να καταγάγει δύο πολύ σημαντικές νίκες, συμβάλλοντας στην ανακοπή των τάσεων προς μία νέα, γενικευμένη κρίση.
Το πρώτο επίτευγμα συνίσταται στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων «OMΤ», το οποίο αν και ποτέ δεν τέθηκε σε ισχύ, κατάφερε να συνεισφέρει στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών.
Χάρη στο OΜT, η ΕΚΤ κατάφερε να μειώσει κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες το επιτόκιο δανεισμού της Ιταλίας και της Ισπανίας, αφήνοντας αμετάβλητο, όπως στόχευε, το επιτόκιο της Γαλλίας και της Γερμανίας.


Eurozone OMT bond yields


Η δεύτερη νίκη, συνεχίζει η Credit Suisse, έγκειται στην ποσοτική χαλάρωση (QE).
Η απόφαση για το QE λήφθηκε σε μία περίοδο όπου η ανάπτυξη βάλτωνε και ο πληθωρισμός βούλιαζε.
«Μπορούμε να φανταστούμε πόσο πιο δύσκολη θα ήταν η κατάσταση για την Ευρώπη, εάν τα πράγματα είχαν εξελιχθεί διαφορετικά» επισημαίνει η επενδυτική τράπεζα, παραπέμποντας στις μόνιμες αντιρρήσεις της γερμανικής πλευράς.

(πρώτη ενημέρωση 5 Αυγούστου 2015, 07:15)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης