Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Roubini: Η Ελλάδα δεν θα ευημερήσει, χωρίς μια γενναία ελάφρυνση του χρέους της

Roubini: Η Ελλάδα δεν θα ευημερήσει, χωρίς μια γενναία ελάφρυνση του χρέους της
Η Ελλάδα παραμένει μια ειδική περίπτωση
Τη βεβαιότητα πως η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να ευημερήσει, χωρίς μια γενναία ελάφρυνση του χρέους της, εκφράζει για μια ακόμη φορά ο διάσημος Αμερικανός οικονομολόγος, Nouriel Roubini.
H δήλωση αυτή αποκτά βαρύνουσα σημασία γιατί έρχεται μόλις λίγες ώρες μετά τη διαβεβαίωση από κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους πως δεν τίθεται θέμα επιβολής haircut στο ελληνικό χρέος.
"Δεν θα υπάρξει haircut στο ελληνικό χρέος" δήλωσαν την Πέμπτη 27/8 τόσο ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, όσο και ο επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ, Pierre Moscovici.
"Η Ελλάδα παραμένει μια ειδική περίπτωση", σχολιάζει από την πλευρά του ο Nouriel Roubini.
Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, ακόμη κι η Ελλάδα εφαρμόσει μια ουσιαστική μεταρρυθμιστική ατζέντα, δεν θα μπορέσει να επιλύσει όλα της τα προβλήματα.
Η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων μπορεί να βελτιώσει τη δυναμική της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, αλλά σίγουρα, μόνο με μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα δεν θα κατορθώσει ποτέ να αποπληρώσει το χρέος της.
Για αυτό η Ελλάδα χρειάζεται μια σημαντική ελάφρυνση του χρέους της, επιμένει ο Roubini.
Εστιάζοντας στις άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, ο διάσημος οικονομολόγος εξυμνεί τις προσπάθειες της Ιρλανδίας και της Ισπανίας.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, Ιρλανδία και Ισπανία είναι δύο χώρες που αξίζει να αναβαθμιστούν από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.
Ο λόγος; Η εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή που ακολούθησαν και οι μεταρρυθμίσεις που υλοποίησαν.

Τι καταδεικνύει η πρόσφατη αναταραχή των αγορών
Σύμφωνα με τον Nouriel Roubini, το δραματικό sell-off στο οποίο επιδόθηκαν τα προηγούμενα 24ωρα οι διεθνείς αγορές επιβεβαιώνει μια πικρή αλήθεια, τόσο για τον ανεπτυγμένο κόσμο, όσο και για τις αναδυόμενες οικονομίες...
Η πρόσφατη αναταραχή των διεθνών αγορών αποδεικνύει πόσο λανθασμένες εκτιμήσεις μπορούν να διατυπώσουν για την κατάσταση και τις προοπτικές για την οικονομία μιας χώρας, τόσο οι οίκοι αξιολόγησης, όσο και η διεθνής επενδυτική κοινότητα.
Το μεγάλο σφάλμα στο οποίο επιδίδονται οίκοι αξιολόγησης και επενδυτές αφορά στη λανθασμένη εκτίμηση του μεγέθους και της φύσης των αδυναμιών, από την οποία πάσχει η κάθε οικονομία του πλανήτη.

(Πρώτη ενημέρωση 28 Αυγούστου 2015, 07:57)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης