Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Stratfor: Αναπόφευκτη η παράταση του QE της ΕΚΤ, λόγω των φόβων για την κινεζική οικονομία

Stratfor: Αναπόφευκτη η παράταση του QE της ΕΚΤ, λόγω των φόβων για την κινεζική οικονομία
Σύμφωνα με το Stratfor, οι πρόσφατες διακυμάνσεις του νομίσματος της Κίνας χαρακτηρίζουν τον παγκοσμιοποιημένο κόσμο, όπου οι εξελίξεις σε μία χώρα μπορεί να αλλάξει άμεσα την οικονομική και νομισματική άλλων κυβερνήσεων
Οι εξελίξεις στην Κίνα ήδη έχουν ξεκινήσει τις σχετικές συζητήσεις για την επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πέραν του Σεπτεμβρίου του 2016, παρατηρεί η Statfor, σε νέα ανάλυσή της, στην οποία επισημαίνει ότι η νομισματική πολιτική μπορεί να οδηγήσει τις αρχές στις μεγάλες οικονομίες να αναπροσαρμόσουν τις πολιτικές τους.
Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ έχει ήδη επιδράσει στην αποδυνάμωση του νομίσματός της, συμβάλλοντας στη βελτίωση των οικονομιών της ευρωζώνης.
Η συζήτηση σχετικά με το αν η ΕΚΤ επεκτεί το πρόγραμμα, πέραν της προγραμματισμένης λήξης του το Σεπτέμβριο του 2016, έχει ήδη αρχίσει.
Εάν τελικά το αποφασίσει, δεν θα αντιμετώπιζε ιδιαίτερα τεχνικά, δεδομένου ότι η ποσοτική χαλάρωση της Ευρώπης δεν υφίσταται για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Θα μπορούσε να ξεπεράσει οποιαδήποτε έλλειψη διαθέσιμων ομολόγων με την επέκταση των ορίων, ώστε να μπορεί να αγοράσει περισσότερα κρατικά ομόλογα.
Παρόλα αυτά, η Ευρώπη θα πρέπει να παρουσιάσει πειστικούς λόγους για την επέκταση αυτή, ξεπερνώντας επί της ουσίας τις διαφωνίες της Γερμανίας.
Σε αυτό το πλαίσιο δεν αποκλείεται να υπάρξουν αδικαιολόγητες πολιτικές αψιμαχίες σε μια εποχή που η ήπειρος είναι ήδη βαθιά κατακερματισμένη.
Σύμφωνα με το Stratfor, οι πρόσφατες διακυμάνσεις του νομίσματος της Κίνας χαρακτηρίζουν τον παγκοσμιοποιημένο κόσμο, όπου οι εξελίξεις σε μία χώρα μπορεί να αλλάξει άμεσα την οικονομική και νομισματική άλλων κυβερνήσεων.
Για το μεγαλύτερο μέρος της ανθρώπινης ιστορίας, οι οικονομίες του κόσμου δρούσαν ανεξάρτητα η μία από την άλλη.
Θα χρειάζονταν, για παράδειγμα, μήνες ή ακόμα και χρόνια οι ειδήσεις της Κίνας να φτάσουν στην Ευρώπη.
Πλέον ο κόσμος είναι διαφορετικός, και οι κρίσεις των τελευταίων δεκαετίων το αποδεικνύουν, καταλήγει το Stratfor.

(πρώτη ενημέρωση 28 Αυγούστου 2015, 07:15)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης