Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΔΝΤ: Η παραβίαση του καταστατικού και το βαρύ κόστος για τη συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα

ΔΝΤ: Η παραβίαση του καταστατικού και το βαρύ κόστος για τη συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα
Tι αποκαλύπτει δημοσίευμα του Reuters για τα πεπραγμένα του ΔΝΤ της περιόδου 2010-2015 για την ελληνική κρίση
Φως στην ιδιότυπη σχέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ελλάδας, με αφορμή τον ρόλο που έχει διαδραματίσει το Ταμείο κατά την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος, αλλά και το κόστος που έχει για την Ουάσιγκτον η αποτυχία των ελληνικών πακέτων διάσωσης, επιχειρεί να ρίξει με νέο, εκτενές δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, οι αλλαγές που σημειώνονται ως προς τη φύση, τον ρόλο και τη λειτουργία του ΔΝΤ θα είναι ριζικές, ενώ θα αποδίδονται σε μεγάλο βαθμό στο... ελληνικό ατύχημα και δη στην αποτυχία των ελληνικών προγραμμάτων από το 2010 μέχρι και σήμερα.
Κορυφαία στελέχη του ΔΝΤ, από το 2010 μέχρι και σήμερα, δεν έχουν σταματήσει, με κάθε ευκαιρία, να εκφράζουν ανησυχίες, αλλά και αντιρρήσεις για την ανάγκη χορήγησης δανείων στην Ελλάδα.
Το 2010, οι αντιρρησίες στους κόλπους του Ταμείου, απέναντι σε κάθε σχέδιο χορήγησης οικονομικής στήριξης στην Ελλάδα ήταν πολλοί, ωστόσο οι ανησυχίες τους πέρασαν στα ψηλά, καθώς κυριάρχησε ο φόβος του τότε επικεφαλής του ΔΝΤ, Dominique Strauss-Kahn, πως η οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας θα οδηγούσε σύσσωμη την Ευρωζώνη στην καταστροφή.
Πέντε χρόνια μετά, η Ελλάδα - έχοντας λάβει τα μεγαλύτερα πακέτα διάσωσης που έχουν δοθεί ποτέ στην ιστορία του ΔΝΤ - βρέθηκε έκθετη, αφού τον περασμένο Ιούνιο δεν κατόρθωσε να αποπληρώσει τις δόσεις προς το ΔΝΤ.
Τότε η Ελλάδα ανακηρύχθηκε η πρώτη χώρα στον αναπτυγμένο κόσμο που δεν κάλυψε υποχρεώσεις προς τους δανειστές της και δη προς το ΔΝΤ.
Πλέον η Ελλάδα έλαβε και νέο, τρίτο πακέτο διάσωσης, ύψους 86 εκατ. ευρώ.
Όπως αποκαλύπτει το Reuters, διενεργώντας συνεντεύξεις και συνομιλίες με πάνω από 20 κορυφαία στελέχη του ΔΝΤ, η διχογνωμία των τεχνοκρατών του Ταμείου ως προς την προσέγγιση που πρέπει να υιοθετηθεί για το ελληνικό ζήτημα παραμένει και σήμερα.
Οι Ευρωπαίοι του ΔΝΤ εκφράζουν πάντα μεγαλύτερη αισιοδοξία για την επιτυχία του ελληνικού προγράμματος, έναντι των μη Ευρωπαίων, οι οποίοι εκφράζουν τις μεγαλύτερες αντιρρήσεις.
Για να υπηρετήσει το ελληνικό πρόγραμμα, το ΔΝΤ αναγκάστηκε να παραβιάσει το ίδιο του το καταστατικό και τους δικούς του κανόνες, αφού αποφάσισε να άρει την απαγόρευση χορήγησης δανείων σε χώρες - όπως η Ελλάδα - που δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους.
Μάλιστα το Ταμείο επέτρεψε στους Ευρωπαίους πολιτικούς να καθορίζουν τους όρους που θα συνοδεύουν τα ελληνικά πακέτα διάσωσης, αποκλείοντας την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Το κόστος για το ΔΝΤ από την εμπλοκή του στο ελληνικό πρόγραμμα ήταν τεράστιο, ενώ σε μεγάλες θυσίες υπέστη με τη σειρά της και η Ελλάδα.
"Η Γερμανίδα Καγκελάριος, A. Merkel, παγίδευσε το ΔΝΤ στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, το 2010", διαμηνύει ξεκάθαρα το Reuters, αποκαλύπτοντας μια ενδελεχή έρευνα που το ίδιο το πρακτορείο διενήργησε σε αδημοσίευτα πρακτικά του ΔΣ του ΔΝΤ και όχι μόνο...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης