Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Οpen Europe: Tα 6 σενάρια για την κυβέρνηση στην Ελλάδα - Κίνδυνος νέων εκλογών

Οpen Europe: Tα 6 σενάρια για την κυβέρνηση στην Ελλάδα - Κίνδυνος νέων εκλογών
Οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν πως η εκλογική αναμέτρηση της 20ης Σεπτεμβρίου θα είναι θρίλερ, καθώς ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δίνουν μάχη στήθος με στήθος για την πρώτη θέση
Έξι διαφορετικά σενάρια για το εκλογικό αποτέλεσμα και τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ελλάδα, μετά την κάλπη της 20ης Σεπτεμβρίου, παρουσιάζει σε νέα, άκρως ενδιαφέρουσα έκθεσή του το γνωστό think tank, Οpen Europe.
Όπως επισημαίνει στην εν λόγω ανάλυσή του, υπό τον τίτλο "Outcome of Greece election looking increasingly uncertain", το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο, όπως άλλωστε αυτό αποτυπώνεται στο πρώτο κύμα δημοσκοπήσεων που έχει δει το φως της δημοσιότητας.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα καταδεικνύουν πως η εκλογική αναμέτρηση της 20ης Σεπτεμβρίου θα είναι θρίλερ, καθώς ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία δίνουν μάχη στήθος με στήθος για την πρώτη θέση.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Open Europe, τα σενάρια για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ελλάδα έχουν ως εξής:

- Σενάριο 1: Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με αυτοδυναμία
Πρόκειται για ένα σενάριο που ενώ μέχρι πρότινος φάνταζε πιθανό, πλέον θεωρείται εξαιρετικά απίθανο.

- Σενάριο 2: Κυβέρνηση συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Πρόκειται για ένα σενάριο - επανάληψη των πολιτικών διεργασιών που προέκυψαν μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.
Το σενάριο αυτό φαντάζει επίσης αδύνατο καθώς, σύμφωνα με όλες σχεδόν τις δημοσκοπήσεις, το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων δεν πετυχαίνει την είσοδό του στη βουλή.

- Σενάριο 3: Κυβέρνηση μειοψηφίας υπό τον ΣΥΡΙΖΑ
Πρόκειται επίσης για ένα απίθανο σενάριο, καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση έπεσε, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας χρειάστηκε τη στήριξη άλλων κομμάτων για να περάσει από την ελληνική βουλή τα εξαιρετικά επώδυνα μέτρα του νέου μνημονίου.

- Σενάριο 4: Κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον ΣΥΡΙΖΑ και με κυβερνητικούς εταίρους τα φιλελεύθερα κόμματα.
Το εν λόγω σενάριο προβλέπει τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, είτε μόνων τους, είτε και με τη συμμετοχή του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ, αν χρειαστεί.
Παρά το γεγονός πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποκλείσει τη μετεκλογική συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Δημοκρατία, κανείς δεν θα πρέπει να αποκλείσει τελικά αυτό το ενδεχόμενο.
Πιο πιθανή ίσως να είναι όμως η μετεκλογική σύμπραξη του ΣΥΡΙΖΑ με το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ.

- Σενάριο 5: Κυβέρνηση συνασπισμού υπό τη Νέα Δημοκρατία
Δεδομένης της οριακής διαφοράς που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, κανείς δεν θα πρέπει να αποκλείει το ενδεχόμενο η Νέα Δημοκρατία να αναδειχθεί πρώτο κόμμα στις εκλογές, κερδίζοντας τελικά το μπόνους των 50 εδρών.
Η ΝΔ θα μπορούσε να συγκροτήσει κυβέρνηση συνασπισμού με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού.
Σε μια τέτοια κυβέρνηση θα μπορούσε να συμμετέχει και ο ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο κρίνεται πιο πιθανό να επιλέξει να επιτελέσει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

- Σενάριο 6: Επανάληψη των εκλογών
Πρόκειται για ένα σενάριο που συγκεντρώνει αυξημένες πιθανότητες.
Ο κίνδυνος διεξαγωγής εκλογών για τρίτη φορά μέσα στο 2015 παραμένει μεγάλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης