Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Financial Times: Το τρίτο παγκόσμιο κύμα αποπληθωρισμού ήρθε για να μείνει - Τι να προσέξουν οι επενδυτές

Financial Times: Το τρίτο παγκόσμιο κύμα αποπληθωρισμού ήρθε για να μείνει - Τι να προσέξουν οι επενδυτές
Μόνο με την επένδυση στην καινοτομία μπορούμε να δραπετεύσουμε από αυτόν τον πληκτικό κόσμο, διαφορετικά η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο των πολιτικών
Η παγκόσμια οικονομία σηκώνει το φορτίο ενός τρίτου κύματος αποπληθωρισμού μέσα σε λιγότερο από μια δεκαετία.
Με αυτή τη φράση ανοίγουν οι Financial Times το άρθρο τους στο οποίο τονίζουν ότι το πρώτο κύμα ήταν η στεγαστική κρίση στις ΗΠΑ και η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-9, το δεύτερο ήταν η κρίση της ευρωζώνης το 2011-12 και τώρα έρχεται το τρίτο, δηλαδή η κρίση στις αναδυόμενες αγορές.
Όλες οι κρίσεις στις αναδυόμενες ξεκινούν στις αγορές συναλλάγματος προτού προχωρήσουν στις αγορές εμπορευμάτων, χρέους, μετοχών και τελικά φτάσουν στην πραγματική οικονομία.
Η κρίση αυτή δεν είναι διαφορετική, προειδοποιεί η αμερικανική εφημερίδα.
Τους επόμενους μήνες μπορεί να φτάσουν στον πάτο οι τιμές των χρεογράφων των αναδυόμενων αγορών, αλλά η εμπειρία μας διδάσκει ότι μετά από χρόνια υπερβολικών επενδύσεων πρέπει να περάσουν χρόνια κεφαλαιακής στενότητας για να αποκατασταθεί η κεφαλαιακή πειθαρχεία.
Μια νέα «bull market» στις αναδυόμενες αγορές είναι ακόμα μακριά και η περίοδος 2002-2007 θα μείνει ως μια χρυσή εποχή.
Ο αντίκτυπος αυτής της κρίσης των αναδυόμενων στον ανεπτυγμένο κόσμο θα είναι λίγο διαφορετικός αυτήν την φορά, επισημαίνουν οι FT και εξηγούν ότι σήμερα μια κρίση στις αναδυόμενες οικονομίες θα δημιουργήσει ένα σοκ στον όγκο των εμπορικών συναλλαγών, λόγω της μεγαλύτερης διασύνδεσης με το παγκόσμιο ΑΕΠ και τις πολυεθνικές εταιρείες.
Το καθαρό αποτέλεσμα στα ανεπτυγμένα έθνη δεν θα είναι θετικό, λένε οι FT που εκφράζουν την ελπίδα η Επιτροπή της Fed να αναγνωρίσει τα ρίσκα αυτά όταν θα εξετάσει την νομισματική πολιτική τον Σεπτέμβριο.
Σε κάθε περίπτωση, ο αντίκτυπος αυτού του τρίτου αποπληθωριστικού κύματος δεν έχει φτάσει ακόμα στις όχθες της λίμνης Μίσιγκαν, παρά τις σφιχτές αγορές απασχόλησης στις ΗΠΑ.
Μπορεί να έχουν γίνει αισθητές οι χαμηλότερες τιμές στην βενζίνη, αλλά η πτώση στις τιμές των μεταποιημένων αγαθών από την Ασία είναι ακόμα μπροστά μας.
Μια πιο σφιχτή νομισματική πολιτική στις ΗΠΑ και ένα πιο ισχυρό δολάριο, απλά θα ενισχύσουν αυτές τις επερχόμενες αποπληθωριστικές δυνάμεις.
Το σοκ που θα προκαλέσει το αποπληθωριστικό κύμα στον όγκο των εμπορικών συναλλαγών θα γίνει ορατό στα εμπορικά στοιχεία ανάμεσα στις ανεπτυγμένες και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες.
Το τρίτο αποπληθωριστικό κύμα σημαίνει ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα παραμείνει κάτω από τα δυνητικά επίπεδα παραγωγής, εξηγούν οι FT.
Οι καθοδικές πιέσεις στις τιμές θα παραμείνουν και θα χρειαστεί συρρίκνωση και από την πλευρά της προσφοράς στα αναπτυσσόμενα έθνη προτού σταθεροποιηθούν οι τιμές.
Μια περαιτέρω πτώση στην δυνητική παγκόσμια παραγωγή είναι πλέον αναπόφευκτη.
Οι προσαρμογές στις προβλέψεις για το ΑΕΠ είναι μπροστά μας.
Ένα οικονομικό περιβάλλον χαμηλής οικονομικής ανάπτυξης και χαμηλών επιτοκίων θα διαμορφώσει τελικά τον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Όσοι ήλπιζαν ότι οι μακροπρόθεσμες ευκαιρίες που εμφανίζονταν για τα αναπτυσσόμενα κράτη θα τα προστάτευαν από τα βάσανα αυτά, θα πρέπει τώρα να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους.
Οι προσαρμογές αυτές στην πλευρά της προσφοράς δεν μπορούν να αποφευχθούν ούτε μια ένα νέο γύρο ανταγωνιστικών υποτιμήσεων.
Αντίθετα, θα ενισχύσουν τα σοκ στις τιμές και στον όγκο των εμπορικών συναλλαγών. Μια σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ και ένα πιο ισχυρό δολάριο καταλήγουν στο ίδιο πράγμα.
Οποιαδήποτε από τις δύο αυτές πολιτικές θα μείωνε την συνολική σε μια εποχή που είναι ήδη πολύ χαμηλή.
Οι επενδυτές παραμένουν αντιμέτωποι με ένα δύσκολο ερώτημα.
Τα αρνητικά επιτόκια στις καταθέσεις των τραπεζών δεν μπορούν να είναι ο δρόμος για την ευημερία, αλλά την ίδια στιγμή η υπόσχεση των χαμηλών ονομαστικών αποδόσεων στα χρεόγραφα φαίνεται να έχει ρίσκο.
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο η λύση έγκειται στο να στοιχηματίσουν οι επενδυτές στην καινοτομία παρά να ελπίζουν να το λύσουν οι φορείς άσκησης πολιτικής.
Ότι και αν διαβάζει κανείς, οι εταιρείες επενδύουν και καινοτομούν.
Μόνο με την επένδυση στην καινοτομία μπορούμε να δραπετεύσουμε από αυτόν τον πληκτικό κόσμο.
Διαφορετικά η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο των πολιτικών, καταλήγει ο αρθρογράφος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης