Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Προς τη σταθερότητα οδεύει η Ελλάδα – Τα χειρότερα είναι πίσω μας

Deutsche Bank: Προς τη σταθερότητα οδεύει η Ελλάδα – Τα χειρότερα είναι πίσω μας
Παράγοντες κλειδιά, οι πολιτικές εξελίξεις και η υποστήριξη από τους Έλληνες της συμμετοχής στο ευρώ
Προς τη σταθερότητα οδεύει η Ελλάδα, αν και ο δρόμος είναι στρωμένος με δυσκολίες, επισημαίνει σε σημείωμά της η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank, προσθέτοντας ότι παράγοντες κλειδιά πίσω από την επιστροφή της χώρας στη σταθερότητα είναι οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις και η λαϊκή υποστήριξη στη συμμετοχή της χώρας στην Ευρωζώνη.
«Τον Αύγουστο υπήρξαν δύο σημαντικές εξελίξεις στην Ελλάδα: η επιτυχής κατάληξη των διαπραγματεύσεων για το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης και η προκήρυξη νέων γενικών εκλογών την 20ή Σεπτεμβρίου», σημειώνει η Deutsche Bank και προσθέτει ότι «η οικονομία θα υποφέρει από την πρόσφατη επιβολή των capital controls και τη μεγάλη δημοσιονομική λιτότητα, όμως τα χειρότερα ίσως να είναι πίσω μας στα τέλη του έτους».
Επισημαίνει ακόμη ότι είναι η βούληση της Ελλάδας να συζητήσει εποικοδομητικά με τους πιστωτές, αντί συγκρουσιακά, αυτό που τελικά θα καθορίσει αν μπορεί να διατηρηθεί η παραμονή της στην Ευρωζώνη.
«Αυτό με τη σειρά του θα εξαρτηθεί από την ισχυρή λαϊκή υποστήριξη προς το ευρώ, κάτι που μέχρι τώρα έχει παραμείνει αλώβητο παρά τις πρόσφατες κρίσεις», αναφέρει η Deutsche Bank και συμπληρώνει ότι «τα υλικά μπορεί να υπάρχουν για να δημιουργηθεί μια σταδιακή βελτίωση των προοπτικών τους προσεχείς μήνες».
Παρά το γεγονός ότι οι συνομιλίες μεταξύ Ελλάδος και πιστωτών για το τρίτο πακέτο στήριξης ολοκληρώθηκαν γρηγορότερα του αναμενομένου, ορισμένα ζητήματα έχουν μείνει εκκρεμή.
Κατ 'αρχάς, το ΔΝΤ δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη εάν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα, με τη συμμετοχή του πιθανό να οριστικοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αναθεώρησης του προγράμματος και τα ενδεχόμενα μέτρα μείωσης του χρέους που θα πρέπει να συμφωνηθεί με την Ευρώπη.
Δεύτερον, ορισμένα τμήματα των προϋποθέσεων πολιτικής έχουν μείνει απροσδιόριστα, αντανακλώντας το μικρό μέγεθος του μνημονίου που συμφωνήθηκε ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της (λιγότερο από τριάντα σελίδες μέτρων πολιτικής που περιγράφονται λεπτομερώς σε αυτό το πρόγραμμα σε σύγκριση με σχεδόν πενήντα σελίδες στο δεύτερο).
Η πρώτη δόση του δανείου στην Ελλάδα ήταν 16 δισ. ευρώ, αλλά μόνο 13 δισ. ευρώ έχουν εκταμιευθεί, με τους όρους γύρω από τη δεύτερη δόση να μην έχουν ακόμη καθοριστεί.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης