Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Marketwatch: Γερμανία και ΗΠΑ ευθύνονται για την τραγική προσφυγική κρίση στην Ευρώπη - Ο ρόλος της Ελλάδας

tags :
Marketwatch: Γερμανία και ΗΠΑ ευθύνονται για την τραγική προσφυγική κρίση στην Ευρώπη - Ο ρόλος της Ελλάδας
Οι καταστροφικές πολιτικές των ΗΠΑ στο Ιράκ και η αποτυχία της ηγεσίας στη συριακή κρίση, επιδείνωσαν τις εγχώριες διώξεις στη Συρία
Ευθύνες στη Γερμανία για την τραγική προσφυγική κρίση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η Ευρώπη, επιρρίπτει ο αρθρογράφος του Marketwatch, Darriell Delamaide.
«Η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel, αν και καθυστερημένα, αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο για την επίλυση της κρίσης των προσφύγων, αλλά η δυσκολία της Ε.Ε να ενεργήσει από κοινού είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα των πολιτικών που υπερασπίστηκε η Γερμανία», σχολιάζει ο αρθρογράφος.
Είναι η Γερμανία, και συγκεκριμένα η Merkel που έχει μετατρέψει συστηματικά τη Γαλλία σε έναν κατώτερο εταίρο, λαμβάνοντας υπόψη τους ηγέτες της μόνο όταν είναι αναγκαία η έγκρισή τους, ως φύλλο συκής για να καταστούν πιο «εύπεπτες» οι πολιτικές που προωθεί το Βερολίνο.
Και φυσικά ήταν η Γερμανία που άκαμπτα οδήγησε την Ευρώπη να επιβάλει ένα νέο φορτίο του δυσβάσταχτου χρέους και της οικονομικής λιτότητας στην Ελλάδα στο σχέδιο διάσωσης μετά τη συμφωνία του Ιουλίου, σημειώνει ο αρθρογράφος του Marketwatch.
Αναγνωρίζει ωστόσο ότι η Γερμανία πράγματι ανοίγει τις πόρτες του σε ένα πολύ μεγαλύτερο μερίδιο προσφύγων από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική από ό, τι σε άλλες χώρες της ΕΕ και προσφέρει πιο γενναιόδωρους όρους διακανονισμού.
Επίσης είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που έχει παράσχει οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα, η οποία σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος της ροής των προσφύγων.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Γερμανών πραγματικά υποκινούνται από αλτρουισμό για να βοηθήσουν τους εκτοπισμένους.
Αλλά οι Γερμανοί πολιτικοί ηγέτες δύσκολα μπορεί να παραπονούνται για την έλλειψη αλληλεγγύης και συμπόνιας, μετά από την εξαιρετικά σκληρή μεταχείριση της Ελλάδας.
Δεν είναι σε θέση να κάνουν έκκληση στις ανθρωπιστικές αξίες της ΕΕ.
Ο Delamaide επιρρίπτει ευθύνες και στις ΗΠΑ για τη μεταναστευτική κρίση στη Μεσόγειο.
Όπως εξηγεί, οι καταστροφικές πολιτικές των ΗΠΑ στο Ιράκ και η αποτυχία της ηγεσίας στη συριακή κρίση, επιδείνωσαν τις εγχώριες διώξεις στη Συρία και άνοιξαν το δρόμο για την άνοδο του ισλαμικού κράτους, συμβάλλοντας στη δημιουργία της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης