Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Ανάπτυξη 2,8% της ισπανικής οικονομίας – Ώθηση από την εσωτερική ζήτηση

Fitch: Ανάπτυξη 2,8% της ισπανικής οικονομίας – Ώθηση από την εσωτερική ζήτηση
Η ανάκαμψη που καταγράφεται σιγά σιγά στην ισπανική οικονομία ωφελεί τον χρηματοπιστωτικό τομέα, που προχωρά στην κερδοφορία κα τη διαχείριση των προβληματικών στοιχείων ενεργητικού
Η αύξηση κατά 2,8% του ισπανικού ΑΕΠ αναμένει για το σύνολο του 2015 ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings, που θα μπορούσε να αποτελέσει τη μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη, χάρη στην εσωτερική ζήτηση.
Οι εκτιμήσεις της Fitch, σημειωτέον, είναι κατώτερες των εκτιμήσεων της ισπανικής κυβέρνησης, η οποία αναμένει ανάπτυξη της οικονομίας κατά 3,3% το 2015 και 3% το 2016.
Στην έκθεσή της ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει ότι η ανάκαμψη που καταγράφεται σιγά σιγά στην ισπανική οικονομία ωφελεί τον χρηματοπιστωτικό τομέα, που προχωρά στην κερδοφορία κα τη διαχείριση των προβληματικών στοιχείων ενεργητικού.
Επισημαίνει ακόμη ότι η επιβράδυνση που καταγράφεται στον ρυθμό πιστωτικής συρρίκνωσης αντικατοπτρίζει τη βελτίωση του τραπεζικού κλάδου της Ισπανίας.
«Τα νέα δάνεια των τραπεζών επικεντρώνονται κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την κατανάλωση, όπου η πιθανή αύξηση λαμβάνει ώθηση από τη μεγαλύτερη ζήτηση εξαιτίας της ανάκαμψης», σημειώνει η Fitch και υπογραμμίζει ότι η τραπεζική πίστωση εξακολουθεί να αποτελεί την κύρια πηγή χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που έχουν περιορισμένη πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές.
Έτσι, εκτιμά ως θετικό για τις τράπεζες την παροχή τέτοιων δανείων, καθώς τα περιθώρια αυτού του τύπου επιχειρήσεων εξακολουθούν να είναι ελκυστικά, αν και προειδοποιεί για την αύξηση του ανταγωνισμού, που ασκεί πιέσεις στα περιθώρια αυτών των δανείων.
Στην έκθεσή του, ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι χάρη στην οικονομική βελτίωση, η πρόοδος του πιστωτικού προφίλ των ισπανικών τραπεζών θα συνεχίσει και το δεύτερο ήμισυ του έτους, αν και σημειώνει ότι η βελτίωση που καταγράφεται στα νέα δάνεια συνεχίζει να είναι ανεπαρκής προκειμένου να αντισταθμιστεί η πτώση στο απόθεμα ανεξόφλητων δανείων από νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης