Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

CFR: Η υπέροχη καταιγίδα της Ευρώπης - Ήρθε η ώρα... η κρίση να μετατραπεί σε ευκαιρία

CFR: Η υπέροχη καταιγίδα της Ευρώπης - Ήρθε η ώρα... η κρίση να μετατραπεί σε ευκαιρία
Η Ευρώπη δεν βρίσκεται αντιμέτωπη με μία κρίση, αλλά με πολλές, με πιο προφανείς την οικονομική κρίση, αλλά και την πολιτική κρίση
(upd)Για την... υπέροχη καταιγίδα της Ευρώπης κάνει λόγο το Council on Foreign Relations, αποτιμώντας σε ειδική ανάλυσή του την τρέχουσα κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, συνήθως κρίση και ευκαιρία είναι δύο έννοιες που πηγαίνουν χέρι - χέρι.
Όμως στην περίπτωση της Ευρώπης, είναι πολύ δύσκολο στην τρέχουσα - δύσκολη - συγκυρία να αναζητηθούν ευκαιρίες.
Ένας πρώτος λόγος που η υφιστάμενη κατάσταση της Ευρώπης είναι τόσο δύσκολη, είναι γιατί βιώνει απρόσμενες εξελίξεις.
Παρά το γεγονός πως έχουν περάσει 70 χρόνια από τη λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, το πολιτικό, οικονομικό, αλλά και στρατηγικό μέλλον της Ευρώπης μοιάζει πιο αβέβαιο από ότι θα μπορούσε να προβλέψει κανείς πριν από έναν χρόνο.
Ένας ακόμη λόγος που γεννά ανησυχίες είναι και ο εξής:
Η Ευρώπη δεν βρίσκεται αντιμέτωπη με μία κρίση, αλλά με πολλές, με πιο προφανείς την οικονομική κρίση, αλλά και την πολιτική κρίση.
Η κατάσταση επιδεινώθηκε όταν οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν την εισαγωγή του ευρώ, ήτοι τη δημιουργία ενιαίου νομίσματος, χωρίς όμως ταυτόχρονα και μια ενιαία δημοσιονομική πολιτική.
Το πρώτο θύμα ήταν η Ελλάδα, αλλά δεν θα είναι και το τελευταίο...
Ένα ακόμη ανοιχτό μέτωπο, μια ακόμη κρίση που πληγώνει την Ευρώπη, είναι οι στρατιωτικές δράσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η κατάσταση αυτή έχει επαναφέρει στο προσκήνιο τους γεωπολιτικούς κινδύνους στην Ευρώπη.
Μια ακόμη κρίση που απειλεί την Ευρώπη είναι και η προσφυγική κρίση, η όξυνση της οποίας έχει κάνει πολλούς να πιστεύουν πως είναι ένα θέμα τόσο πολύπλοκο που οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να διαχειριστούν.
Από όλα τα ανωτέρω προκύπτει ένα πολύ σοβαρό συμπέρασμα.
Καμία κοινή πολιτική δεν μπορεί να επιτύχει εάν, αντί να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση των αιτιών, εστιάσει στη μείωση των επιπτώσεων....
Χρόνος δεν υπάρχει και πλέον γίνεται αντιληπτό ότι αυτή είναι η ευκαιρία για την Ευρώπη - και κυρίως την υπερδύναμή της τη Γερμανία - να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να διατηρηθεί το status quo..

(πρώτη ενημέρωση 5 Οκτωβρίου 2015, 00:35)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης