Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Védrine (Γαλλία): Η Γερμανία έχει εξελιχθεί εξαιρετικά τις τελευταίες δεκαετίες

Védrine (Γαλλία):  Η Γερμανία έχει εξελιχθεί εξαιρετικά τις τελευταίες δεκαετίες
Ως Γάλλος λυπάμαι που και η Γαλλία δεν κατέβαλλε παρόμοιες προσπάθειες, η Γερμανία βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο
Εικοσιπέντε χρόνια μετά την επανένωση της Γερμανίας ο Γάλλου πρώην ΥΠΕΞ Hubert Védrine σε συνέντευξή του στη γερμανική ραδιοφωνία Deutschlandfunk μιλά για τα γεγονότα της εποχής.
Όπως τόνισε ο στενός συνεργάτης του τότε Γάλλου προέδρου François Mitterrand και μετέπειτα υπουργός Εξωτερικών επί προεδρίας Ζacques Chirac «παρά τις όποιες διαφορές ανατολικής και δυτικής Γερμανία η χώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο» .
«Η διαδικασία της επανένωσης των Γερμανιών ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν την υπογραφή συμφωνίας προσχώρησης της Ανατολικής στη Δυτική Γερμανία. Ήδη τον Οκτώβριο του 1981 ο Φρανσουά Μιτεράν είχε μιλήσει με τον τότε καγκελάριο Helmut Schmidt για την προοπτική μιας επανένωσης.
Από τότε που ο Mikhail Gorbachev ανέλαβε τα ηνία της Σοβιετικής Ένωσης το 1985 γνωρίζαμε ότι η διαδικασία θα επισπευστεί.
Ο τότε ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης είχε δηλώσει ότι δεν θα χρησιμοποιήσει βία για να κρατήσει στη ζωή κομμουνιστικά καθεστώτα.
Ήδη από τότε λοιπόν κάναμε σκέψεις τι θα σημαίνει αυτό για τη Γερμανία, τη Γαλλία και την ειρήνη στην Ευρώπη και πως μπορούμε να ανταποκριθούμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας απάντησε και στο ερώτημα αν οι Γάλλοι είχαν επιφυλάξεις σε μια επανένωση των δύο Γερμανιών: «Όχι δεν υπήρχαν επιφυλάξεις, με εξαίρεση του όρους και το χρονοδιάγραμμα. Διότι το χρονοδιάγραμμα ήταν δύσκολο να εφαρμοστεί.
Στην ιστορική ομιλία της παρουσίασης σχεδίου δέκα σημείων τον Οκτώβριο του 1989 ο καγκελάριος Helmut Kohl έκανε λόγο για διαδικασία που θα διαρκούσε χρόνια.
Οι εταίροι σε Ουάσινγκτον και Παρίσι θεώρησαν ότι για μερικά ακόμα χρόνια εξακολουθούσαν να υπάρχουν δίπλα-δίπλα τα δύο κράτη της Δυτικής και της Ανατολικής Γερμανίας.
Όμως από τον Ιανουάριο του 1990 η διαδικασία επιταχύνθηκε».
25 χρόνια με την επανένωση ο Hubert Védrine κάνει έναν θετικό απολογισμό:
«Είναι εξαιρετικός. Η Γερμανία ανταποκρίθηκε στην πρόκληση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Γνωρίζω ότι υπάρχουν ακόμα διαφορές μεταξύ ανατολικής και δυτικής Γερμανίας στον κοινωνικό τομέα και ότι δεν είναι εύκολο να βρεθούν λύσεις. Όμως η Γερμανία εξελίχθηκε εξαιρετικά.
Οι μεταρρυθμίσεις του καγκελαρίου Gerhard Schröder χάρισαν στη Γερμανία μια σημαντική δυναμική.
Τους καρπούς δρέπει σήμερα η χώρα.
Δεν έχω τίποτα να επικρίνω στη Γερμανία.
Ως Γάλλος λυπάμαι που και η Γαλλία δεν κατέβαλλε παρόμοιες προσπάθειες.
Η Γερμανία βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης