Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Lagarde: Οι Ελληνες να αλλάξουν την κουλτούρα της φοροδιαφυγής - Το χρέος δεν θα διαγραφεί, θα αναδιαρθρωθεί

tags :
Lagarde: Οι Ελληνες να αλλάξουν την κουλτούρα της φοροδιαφυγής - Το χρέος δεν θα διαγραφεί, θα αναδιαρθρωθεί
Μία από τις προτάσεις που είναι στο τραπέζι είναι ο περιορισμός του ορισμού της ναυτιλίας, για να πληρώνονται φόροι
Την ξεκάθαρη άποψή της ότι το ΔΝΤ δεν είπε ποτέ για διαγραφή του ελληνικού χρέους αλλά την αναδιάρθρωσή του τόνισε η επικεφαλής του Ταμείου σε συνέντευξη της στη Huffington Post.
Όπως υποστήριξε η C. Lagarde οι έλληνες προσπαθούν να αλλάξουν την νοοτροπίας της φοροδιαφυγής με την οποία λειοτυργούν έδω και χρόνια σε όλους τους τομείς μεταξύ των οποίων και στη ναυτιλία.
«Δεν θέλω να προσβάλω τους ανθρώπους. Προσπαθούν να αλλάξουν αυτή την κουλτούρα.
Αλλά υπήρχε μια κουλτούρα- σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο στην κοινωνία- του να μην συνεισφέρεις στην κοινωνία πληρώνοντας φόρους. Στο πλαίσιο του Συντάγματος, ολόκληρη η ναυτιλία είναι απαλλαγμένη από τους φόρους.
Και με το πέρασμα του χρόνου, ο ορισμός της ναυτιλίας διευρύνθηκε σταδιακά.
Μία από τις προτάσεις που είναι στο τραπέζι είναι ο περιορισμός του ορισμού της ναυτιλίας, για να πληρώνονται φόροι. Είναι λίγο αλλόκοτο. Σε κάποια φάση, 18 μήνες πριν, η ναυτιλία προσφερόταν να συνεισφέρει με φόρους, επειδή δεν πλήρωνε.
Αυτό δεν συμβαίνει σε πολλά μέρη».
Ερωτηθής για το εάν μετά τη συμφωνία που υπέγραψε τον Ιούλιο η Ελλάδα με τους δανειστές το ενδεχόμενο ενός Grexit παραμένει ορατό υποστήριξε:
«Πρώτα από όλα, καταλαβαίνω γιατί να αντιτάσσεται κάποιος στην Ελλάδα από τη μία και στη Γερμανία από την άλλη.
Αλλά υπάρχουν άλλες χώρες, όπου οι αποκλίσεις στην ισχύ της οικονομίας και το ισοζύγιο των πληρωμών θα μπορούσαν να αποτελέσουν εμπόδιο στην ενσωμάτωση.
Η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία. Και ξεκάθαρα αυτές οι τρεις (χώρες) δείχνουν ότι μπορείς να επαναφέρεις μια κατάσταση όπου οι χώρες μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν.
Όσο για το εάν θα ήταν διαφορετική η σημερινή εικόνα της Ελλάδας εάν το ΔΝΤ είχε προτείνει την αναδιάρθρωση του χρέους πριν από πέντε χρόνια η επικεφαλής του Ταμείου είπε:
Πιέσαμε πολύ για την πρώτη αναδιάρθρωση του χρέους του ιδιωτικού τομέα τον χειμώνα του 2011 ή του 2012.
Ξέρετε, είναι πολύ εύκολο να το λες αυτό εκ των υστέρων. Αλλά τότε δεν ήμουν στο ΔΝΤ, δεν είχαμε ESM.
Και ο καθένας μας, στη χώρα του, δεν ήθελε αυτή τη μεμονωμένη περίπτωση να ξαναπαιχτεί σε όλη την Ε.Ε».
Τέλος, όταν ρωτήθηκε για το εάν στις συνομιλίες της με την A. Merkel και τον W. Schaeuble αντιλαμβάνεται πως το πρόβλημά τους με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι οι Γερμανοί ψηφοφόροι, η επικεφαλής του ΔΝΤ απάντησε:
«Νομίζω ότι υπάρχει μεγάλη πολιτική διάσταση σε αυτό».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης