Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Welle: Το μεταναστευτικό στο επίκεντρο του εορτασμού για την ενοποίηση της Γερμανίας

Deutsche Welle: Το μεταναστευτικό στο επίκεντρο του εορτασμού για την ενοποίηση της Γερμανίας
H ΕΕ δεν θα παραμείνει ανοιχτή στους πρόσφυγες εάν δεν συμφωνήσει σε μια «καλύτερη διαχείριση» των εξωτερικών της συνόρων
Την επέτειο των 25 χρόνων από την επανένωση της Γερμανίας στις 3 Οκτωβρίου του 1990 γιορτάζει σήμερα η χώρα με την πολιτειακή ηγεσία να είναι παρόν στους εορτασμούς στη Φραγκφούρτη.
Στο επίκεντρο της ομιλίας του Γερμανού προέδρου Joachim Gauck ήταν η ενσωμάτωση προσφύγων και μεταναστών που συρρέουν τους τελευταίους μήνες στη Γερμανία.
Στην ομιλία του ο γερμανός πρόεδρος, εξήρε τις προσπάθειες που έχουν καταβάλει τα τελευταία 25 χρόνια, κυρίως οι άνθρωποι στην Ανατολική Γερμανία, για να πετύχει η ενοποίηση, τόνισε ότι αυτή η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί και ότι ακόμη υπάρχουν ανισότητες, όπως για παράδειγμα στους μισθούς.
Το μεγαλύτερο όμως μέρος της ομιλίας του ο γερμανός πρόεδρος αφιέρωσε στο προσφυγικό ζήτημα.
Σύμφωνα με τον γερμανό Πρόεδρο το πρόβλημα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά από την ΕΕ.
Όπως χαρακτηριστικά είπε, «δεν θα υπάρξει λύση στο προσφυγικό ζήτημα εκτός και αν αυτή είναι ευρωπαϊκή».
Παράλληλα επισήμανε ότι οι ροές των προσφύγων δεν πρόκειται να σταματήσουν εάν δεν καταπολεμηθούν τα αίτια που αναγκάζουν τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους.
Επίσης ο γερμανός πρόεδρος προειδοποίησε ότι η ΕΕ δεν θα μπορέσει να παραμείνει ανοιχτή στους πρόσφυγες εάν δεν συμφωνήσει σε μια «καλύτερη διαχείριση» των εξωτερικών της συνόρων.
Αναφερόμενος στις συνέπειες της προσφυγικής κρίσης στο εσωτερικό της χώρας, ο γερμανός πρόεδρος τόνισε ότι χρειάζεται χρόνος μέχρι να εξοικειωθούν πρόσφυγες και ντόπιοι με τη νέα κατάσταση.
Μεγαλύτερες προσπάθειες θα πρέπει να καταβάλουν, κατά την άποψη του, προπαντός οι γερμανοί στα ανατολικά κρατίδια επειδή στο παρελθόν είχαν λιγότερες επαφές με ξένους από ό,τι οι γερμανοί στο δυτικό τμήμα της χώρας.
Προσπάθειες θα πρέπει όμως να καταβάλουν και οι πρόσφυγες.
Θα πρέπει να αποδεχτούν τις αρχές και αξίες που διέπουν μια δημοκρατική κοινωνία και οι οποίες «δεν είναι διαπραγματεύσιμες».
Το ζητούμενο δεν είναι, είπε Joachim Gauck η καταγωγή ενός ανθρώπου αλλά ποια πολιτική τάξη πραγμάτων θέλει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης