Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Reuters: Η Ελλάδα πιθανότατα θα προλάβει την προθεσμία της 15ης Νοεμβρίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Reuters: Η Ελλάδα πιθανότατα θα προλάβει την προθεσμία της 15ης Νοεμβρίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
Oι Βρυξέλλες εξετάζουν το ενδεχόμενο διαχωρισμού των μεταρρυθμίσεων στις ελληνικές τράπεζες από την πρώτη αξιολόγηση
Την άποψη ότι η Ελλάδα πιθανότατα θα κατορθώσει να προλάβει την προθεσμία της 15ης Νοεμβρίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εκφράζουν στο Reuters, ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
«Με δεδομένο ότι η εκταμίευση εξαρτάται κυρίως από τις μεταρρυθμίσεις στον τραπεζικό κλάδο που μπορεί να έχουν υλοποιηθεί μέχρι τότε το πιθανότερο είναι η Ελλάδα να προλάβει την προθεσμία της 15ης Νοεμβρίου για τα κεφάλαια της ανακεφαλαιοποίησης» υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές.
Το πρακτορείο αναφέρει ότι η συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα τον Ιούλιο περιλαμβάνει χορήγηση ποσού ύψους 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
«Από το ποσό αυτό, ήδη τα 10 δισ. ευρώ βρίσκονται σε λογαριασμό του Λουξεμβούργου, έτοιμα να εκταμιευθούν» αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Εάν τα αποτελέσματα των stress tests της ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες επιβεβαιώσουν πως χρειάζονται περισσότερα κεφάλαια και εκείνα που θα διαθέσουν οι ιδιώτες επενδυτές δεν αρκούν, τότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν και τα υπόλοιπα 15 δισ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις στο τραπεζικό σύστημα έως τις 15 Νοεμβρίου» υπογραμμίζει το Reuters.
Το θέμα συζητήθηκε και στο Euro Working Group το απόγευμα της Παρασκευής ενώ οι Βρυξέλλες φαίνεται ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο διαχωρισμού των μεταρρυθμίσεων στις ελληνικές τράπεζες από την πρώτη αξιολόγηση.
«Οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν να διαχωρίσουν τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να υλοποιήσει η Ελλάδα προκειμένου να λάβει τα 3 δισ. ευρώ της δόσης και τα 15 δισ. ευρώ για τις τράπεζες σε δύο φάσεις.
Δυο ακόμη στελέχη επιβεβαίωσαν ότι αυτό είναι το σχέδιο» υποστηρίζει.
«Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει 48 προαπαιτούμενα και νόμους που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί και ψηφιστεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο έως τα μέσα Οκτωβρίου για να ξεκινήσει η εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ από τα 3 δισ. ευρώ.
Το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ και τα 15 δισ. ευρώ για τις τράπεζες θα εξαρτηθούν από τη δεύτερη λίστα των προαπαιτούμενων» υποστηρίζει το Reuters.
Η απόφαση των αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών Οικονομικών θα πρέπει να λάβει την έγκριση των υπουργών Οικονομικών στο προσεχές Συμβούλιό τους στο Λουξεμβούργο την προσεχή Δευτέρα 5/10.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης