Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bloomberg: Ο Τσίπρας περπατά σε τεντωμένο σκοινί - Προσπαθεί να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των εταίρων

Bloomberg: Ο Τσίπρας περπατά σε τεντωμένο σκοινί - Προσπαθεί να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των εταίρων
Ο Τσίπρας επιμένει πως υπάρχει ακόμη έδαφος για διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για «ισοδύναμα μέτρα»
«Τα σχέδιά του για την ερχόμενη τετραετία αναμένεται να ανακοινώσει αύριο Δευτέρα 5/10 ο έλληνας πρωθυπουργός Α. Τσίπρας, συμπεριλαμβάνοντας και τον προϋπολογισμό του 2016, σε μια προσπάθεια να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των εταίρων του» αναφέρει σε δημοσίευμα του το Bloomberg.
Όπως αναφέρει, μέσα στις επόμενες τρείς ημέρες θα συζητηθούν στο ελληνικό Κοινοβούλιο όλα τα «καυτά ζητήματα» καθώς τη τετάρτη ο Α. Τσίπρας θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή για να εφαρμόσει το σκληρά μέτρα που περιλαμβάνει το πρόγραμμα που έχει ψηφίσει.
Το πρακτορείο αναφέρεται στο «παράλληλο πρόγραμμα» που έχει υποσχεθεί ο Α. Τσίπρας ως αντίβαρο στη σκληρή λιτότητα που έχουν επιβάλει οι δανειστές που πιέζουν την Ελλάδα για περισσότερες περικοπές.
Το πρακτορείο αναφέρει τη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ το Σάββατο 3/10 στην οποία είπε:
«Σύντροφοι, έχουμε ένα σημαντικό και δύσκολο έργο μπροστά μας, να εφαρμόσουμε τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου και την ίδια ώρα να διαπραγματευτούμε σε θέματα που παραμένουν ανοικτά, ώστε να διατηρήσουμε να κεκτημένα μας».
Όπως σχολιάζει το Bloomberg, ο Τσίπρας προσπαθεί να ανακτήσει το χαμένο έδαφος των τελευταίων 6 μηνών, διάστημα στο οποίο διαπραγματευόταν με τους δανειστές για να φτάσει στη συμφωνία του Ιουλίου.
Τώρα η προτεραιότητα της κυβέρνησης του είναι η διαπραγμάτευση των συλλογικών συμβάσεων στο εργασιακό και η προστασία της πρώτης κατοικίας με την επίλυση του θέματος των «κόκκινων δανείων».
Την ίδια ώρα οι δανειστές πιέζουν την ελληνική κυβέρνηση για την εφαρμογή των 48 προαπαιτούμενων μέτρων έως το τέλος Οκτωβρίου ώστε να ανοίξει ο δρόμος την χρηματοδότηση της χώρας.
«Ο Α. Τσίπρας πάντως επιμένει ότι υπάρχει ακόμη έδαφος για συνέχιση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές για «ισοδύναμα μέτρα» σε κάποια σημεία του ήδη συμφωνηθέντος προγράμματος λιτότητας» σχολιάζει το πρακτορείο.
Επιπλέον υπενθυμίζει ότι, σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταφέρει να υλοποιήσει τα μέτρα του προγράμματος η χρηματοδότηση θα διακοπεί και η χώρα δεν θα μπορεί να εκπληρώσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις.

Στον πίνακα που ακολουθεί, και εμφανίζει στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, παρουσιάζεται η κατάρρευση του ελληνικού εισοδήματος από το 2011 έως σήμερα.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης