Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Wall Street Journal: Προς μαζική έξοδο από την Ελλάδα οι ναυτιλιακές λόγω φορολογίας

tags :
Wall Street Journal: Προς μαζική έξοδο από την Ελλάδα οι ναυτιλιακές λόγω φορολογίας
Περίπου 800 ελληνικές οικογενειακές επιχειρήσεις της χώρας ελέγχουν σχεδόν το ένα πέμπτο του παγκόσμιου στόλου
Τρόπους να εγκαταλείψουν την Ελλάδα αναζητούν πλέον οι περισσότεροι Έλληνες εφοπλιστές, οι οποίοι βλέπουν την ελληνική κυβέρνηση να ετοιμάζεται να φορολογήσει αυστηρά τον κλάδο.
Αυτό αναφέρει νέα ανάλυση της Wall Street Journal, υπερτονίζοντας τις ζοφερές προοπτικές ενός κλάδου που προσέδωσε στο παρελθόν μεγάλη δόση υπερηφάνειας στη χώρα.
Άλλωστε, περίπου 800 ελληνικές οικογενειακές επιχειρήσεις της χώρας ελέγχουν σχεδόν το ένα πέμπτο του παγκόσμιου στόλου.
Αλλά κατ 'εντολή των διεθνών πιστωτών στην Ελλάδα, η πρόσφατα εκπλεγμένη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ απρόθυμα συμφώνησε να αυξήσει τους φόρους για το προστατευμένο τομέα.
Ενώ οι Έλληνες πλοιοκτήτες είχαν συμφωνήσει να διπλασιάσουν οικειοθελώς, μέχρι το 2017 το ποσό του φόρου που πληρώνουν με βάση το τονάζ του κάθε πλοίου, είναι ανένδοτοι στην αλλαγή αφορολόγητου καθεστώτος για τα κέρδη των πλοίων και τα χρήματα που προέρχονται από πωλήσεις πλοίων.
Ωστόσο, οι πιστωτές στην Ελλάδα σταδιακά θέλουν οι φόροι να εφαρμόζονται σε όλες τις πράξεις και πιέζουν για μια μόνιμη αύξηση του φόρου χωρητικότητας.
Πολλοί στην ελληνική ναυτιλία κόσμο λένε ότι οποιαδήποτε αύξηση των φόρων επί των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων θα οδηγήσει σε μαζική έξοδο των εφοπλιστών από τη χώρα.
Αρκετά κέντρα παγκόσμιας ναυτιλίας που διαθέτουν χαμηλή φορολογία, όπως η Κύπρος, το Λονδίνο, η Σιγκαπούρη και το Βανκούβερ θα οφεληθούν.
"Με όλα αυτά τα μέρη, από την Κύπρο έως το Βανκούβερ, να διευκολύνουν τους Έλληνες πλοιοκτήτες, ελπίζω ότι ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι δεν υπάρχει πραγματική πιθανότητα να παραμείνουν στην Ελλάδα, αν υπάρξουν λάθος χειρισμοί”, δήλωσε στη Wall Street Journal ο Γιώργος Γράτσου, πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος.
Ο ίδιος τόνισε ότι η ναυτιλία παραμένει ένα φωτεινό σημείο στην ελληνική οικονομία, δημιουργώντας 13 δισ. ευρ ετήσια έσοδα και απασχολώντας περίπου 250.000 άτομα.
“Η ναυτιλία συμβάλει το 7% του ελληνικού ΑΕΠ.



Η λογική υπαγορεύει ότι θα έπρεπε ο κλάδος να απολαμβάνει ένα φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον και ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, ώστε να μπορούν να αναπτυχθούν και να δημιουργήσουν περισσότερες θέσεις εργασίας, αντί να κινείται η κυβέρνηση εναντίον της”, πρόσθεσε.
Την ώρα που τα capital controls επηρέασαν τη ναυτιλία στη χώρα, καθιστώντας την επιχειρηματική δραστηριότητα όλο και οι δύσκολη, στην Κύπρο, όπου οι έλεγχοι κεφαλαίων καταργήθηκαν, η ναυτιλία της, με ένα μητρώο των περισσότερων από 1.000 πλοία, εμφανίστηκε σε μεγάλο βαθμό αλώβητη.
Στηριζόμαστε σε μεγάλο βαθμό στην Κύπρο, ανέφερε ο Έλληνας πλοιοκτήτης Γιώργος Προκοπίου, ο οποίος διευθύνει έναν από τους μεγαλύτερους στόλους του κόσμου με δεξαμενόπλοια και πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου.
"Το φιλικό περιβάλλον που βλέπουμε εδώ στην Κύπρο για τη ναυτιλία είναι ένα μεγάλο μάθημα, αποδεικνύοντας αυτό που η συνεργασία μεταξύ των ιδιωτικών και κυβερνητικών φορέων μπορεί να φέρει."

www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 23:11 4 Οκτωβρίου του 2015

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης