Αναλύσεις – Εκθέσεις

Business Insider: Oι 19 χώρες με τη μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση στον κόσμο - Εκτός η Ελλάδα

Business Insider: Oι 19 χώρες με τη μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση στον κόσμο - Εκτός η Ελλάδα
Προκύπτουν από έναν συνολικό φορολογικό συντελεστή, που είναι ένας συνδυασμός διάφορων φόρων, αλλά όχι του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων
Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ δημοσίευσε πρόσφατα μία ετήσια έκθεση από την οποία ξεχωρίζει το κομμάτι για τα κράτη με τη μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση.
Όπως σημειώνει, όμως, το Business Insider, «ο συνολικός φορολογικός συντελεστής» περιλαμβάνει μία σειρά από φόρους, αλλά όχι τον πλέον συνηθισμένο, δηλαδή, τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων.
Είναι, λοιπόν, μία συνισταμένη του φόρου στα κέρδη νομικών προσώπων – εταιριών, των κοινωνικών εισφορών, των εργοδοτικών φόρων, των φόρων ιδιοκτησίας, του φόρου επί του κύκλου εργασιών και άλλων.
Έτσι, με βάση αυτόν τον «συνολικό» φορολογικό συντελεστή» να πως κατατάσσονται οι 19 χώρες με τη μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση, που σημαίνει και χαμηλότερη ανταγωνιστικότητα.

19. Ισπανία (58,2%): Αν και 19η εδώ, η Ισπανία είναι στην τρίτη θέση μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων ευρωπαϊκών οικονομιών με τους μεγαλύτερους φορολογικούς συντελεστές για επιχειρήσεις.

18. Ινδία (61,7%): Η κυβέρνηση σκοπεύει να μειώσει τον εταιρικό φόρο κατά 5 μονάδες και συγκεκριμένα στο 25% την προσεχή τετραετία.

17. Τυνησία (62,4%): Ο συνολικός φορολογικός της συντελεστής είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στη Β. Αφρική.

16. Μπενίν (63,3%): Αν και ο φόρος επιχειρήσεων είναι σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα μόνο 15,9%, οι υπόλοιποι ανεβάζουν τον συνολικό συντελεστή της μικρής αφρικανικής χώρας.

15. Γκάμπια (63,3%): Αν και είναι πλούσια σε πρώτες ύλες, η Γκάμπια είναι από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου. Οι φόροι στον κύκλο εργασιών αντί για τα κέρδη μεγεθύνουν το πρόβλημα.

14.Τσαντ (63,5%):  Όπως η Γκάμπια στηρίζεται στη γεωργία και είναι πολύ φτωχή χώρα.Οι συντελεστές 1,5% και 40% μπαίνουν ή στον κύκλο εργασιών ή, στα κέρδη, ανάλογα ποιο από τα δύο είναι μεγαλύτερο.

13. Κίνα (64,6%): Όπως και άλλες χώρες της λίστας η Κίνα φορολογεί κυρίως τον κύκλο εργασιών, παρά τα κέρδη.

12. Ιταλία (65,4%): Έχει τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές, αλλά έχασε τα «πρωτεία» στην Ευρώπη από μία άλλη χώρα.

11. Βενεζουέλα (65,5%): Προωθεί ένα φορολογικό μοντέλο με δραματικές αυξήσεις στους φόρους ξένων πετρελαϊκών εταιριών.

10. Νικαράγουα (65,8%): Το 2012 το ΔΝΤ πρότεινε να απλοποιήσει το εταιρικό φορολογικό της σύστημα,

9. Γαλλία (66,6%): Είναι στην πρώτη θέση της Ευρώπης και η κυβέρνηση υποσχέθηκε να μεταρρυθμίσει το σύστημα και να μειώσει τους εταιρικούς φόρους.

8. Γουινέα (68,6%): Οι περισσότεροι εταιρικοί φόροι υπολογίζονται με έναν οριζόντιο συντελεστή στον κύκλο εργασιών της προηγούμενης χρονιάς.

7.Βραζιλία (69%): Πέρσι μείωσε κατά 20% τον φόρο της μισθοδοσίας των επιχειρήσεων για να μεταρρυθμίσει το σύστημα.

6. Μαυριτανία (71,3%): Αυτή η εξαρτώμενη από τη γεωργία χώρα, το 2013 έφερε μία παρακράτηση φόρου 15%.

5. Αλγερία (72,7%): Η Αλγερία έχει τον μεγαλύτερο συνολικό φορολογικό συντελεστή από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

4. Κολομβία (75,4%): Η χώρα που έφερε έναν νέο φόρο για τον πλούτο είναι τέταρτη στον κόσμο, αλλά μόλις τρίτη στη Λατινική Αμερική.

3. Τατζικιστάν (80,9%): Η ασιατική χώρα έχει έναν φορολογικό συντελεστή 2% επί του κύκλου εργασιών που αποτελεί, όμως, ένα σημαντικό κομμάτι των κερδών μίας εταιρίας.

2. Βολιβία (83,7%): Μόνο ο φόρος της Βολιβίας 3% επί των συναλλαγών απορροφά το 60% των κερδών μίας επιχείρησης, αλλά και πάλι η χώρα έρχεται δεύτερη στη λίστα.

1. Αργεντινή (137,3%): Είναι εκπληκτικό, αλλά ο συνολικός φορολογικός συντελεστής της Αργεντινής ξεπερνάει το 100%. Μόνο ο φόρος του κύκλου εργασιών «τρώει» το 90% πριν μπουν στον λογαριασμό οι φόροι στη μισθοδοσία και τις οικονομικές συναλλαγές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης