Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Franklin Templeton: Οι κεντρικοί τραπεζίτες να μην παρακολουθούν τις αγορές - Η οικονομία είναι στη σωστή πορεία

tags :
Franklin Templeton: Οι κεντρικοί τραπεζίτες να μην παρακολουθούν τις αγορές - Η οικονομία είναι στη σωστή πορεία
Σκληρή κριτική από τη Franklin Templeton στους λόγους δράσης των ΕΚΤ και Fed
Οι ασκούντες τη νομισματική πολιτική και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού θα πρέπει να αρχίσουν σκέφτονται μυριάδες παράγοντες, καθώς προετοιμάζονται για τις συνεδριάσεις του Δεκεμβρίου, όπου θα κληθούν να πάρουν αποφάσεις με βαθιές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.
Αλλά ένας παράγοντας που δεν θα πρέπει να λάβουν υπόψιν τους για τη διαδικασία λήψης αποφάσεων τους, σύμφωνα με την Franklin Templeton, είναι η απόδοση της αγοράς μετοχών.
Σύμφωνα με τους αναλυτές τους, οι οι κεντρικοί τραπεζίτες θα πρέπει να σταματήσουν να εστιάζουν στις χρηματιστηριακές αγορές, και αυτό γιατί τα περισσότερα στοιχεία από την οικονομία της Ευρωζώνης είναι θετικά.
Σύμφωνα με την Franklin Templeton οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να σταματήσουν να αγωνιούν για τις αγορές μετοχών και τις επιδόσεις της αγοράς μετοχών.
Όταν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) δεν επέλεξε να αυξήσει τα επιτόκια κατά τη συνεδρίασή του Σεπτεμβρίου, η Επιτροπή ανέφερε μεταβλητότητα της αγοράς μετοχών ως παράγοντα στην απόφασή της.
Πιο πρόσφατα, η συνεχιζόμενη αστάθεια της χρηματιστηριακής αγοράς, η οποία έχει τη ρίζα της στην κερδοσκοπία, μπορεί να οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να αποφασίσει να αυξήσει ή να παρατείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της (QE) κατά τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.
Σε όλο τον κόσμο οι κεντρικοί τραπεζίτες μιλούν για τις μετοχικές αγορές.
Κατά την άποψη όμως της Franklin Templeton, αν οι κεντρικοί τραπεζίτες σταμάτησουν να εμπλέκονται σε συζητήσεις σχετικά με τις αγορές μετοχών, ίσως οι κινήσεις των επενδυτών γίνουν λίγο πιο ορθολογικές.
Οι δράσεις της ΕΚΤ έχουν τονώσει την οικονομία της περιοχής, επιτρέποντας στις τράπεζες να δανείζουν χρήματα πιο φθηνά στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.
Και μόνο η υπόσχεση ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ήταν στα χαρτιά βοήθησε στη μείωση της αξίας του ευρώ, η οποία έχει ωφελήσει τους εξαγωγείς παρά πολύ.
Έτσι, σίγουρα, το QE της ΕΚΤ ήταν ευεργετικό.
Άλλοι μπορεί να διαφωνούν, αλλά σε αυτό το σημείο, δεν απαιτείται πρόσθετη δράση από την ΕΚΤ.
Επίσης, αρκετοί παράγοντες είναι υποστηρικτικοί στην οικονομία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των τιμών των βασικών εμπορευμάτων και της βελτίωσης του καταναλωτικού κλίματος.
Σύμφωνα με την Franklin Templeton η ευρωπαϊκή οικονομία οδεύει προς τη σωστή κατεύθυνση.
Ωστόσο, πρέπει να δεχτούμε ότι ορισμένοι επενδυτές επιμένουν στη στρατηγική του sell off, και δεν είναι παράλογο να πιστεύουμε ότι η ΕΚΤ θα αποφασίσει τελικά να προσθέσει επιπλέον δισεκατομμύρια ευρώ για την αγορά περιουσιακών στοιχείων ή την επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και μετά το Σεπτέμβριο του 2016, πιθανόν μέχρι τον Ιανουάριο του 2017, σε μια προσπάθεια να ηρεμήσει τα νεύρα των επενδυτών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης