Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bloomberg: Μειωμένα κατά 25 δισ. δολ. τα κέρδη των εταιρειών του S&P 500 στο 9μηνο του 2015

tags :
Bloomberg: Μειωμένα κατά 25 δισ. δολ. τα κέρδη των εταιρειών του S&P 500 στο 9μηνο του 2015
Η πτώση του πετρελαίου και το ισχυρό δολάριο πλήττουν ενεργειακό κλάδο και εξαγωγείς
Σημαντική υποχώρηση κατά 25 δισ. δολ. κατέγραψαν τα κέρδη των εταιρειών που συμμετέχουν στον S&P 500 στο 9μηνο του 2015, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg.
Μάλιστα αναμένεται περαιτέρω μείωση της κερδοφορίας το επόμενο διάστημα, καθώς οι ενεργειακές εταιρείες βρίσκονται αντιμέτωπες με τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου, ενώ ταυτόχρονα η άνοδος του δολαρίου πλήττει τους εξαγωγείς στις ΗΠΑ.
Οι αμερικανικές εταιρίες εμφανίσουν σημαντική κάμψη εσόδων και κερδών.

Συρρικνώνεται η κερδοφορία των αμερικανικών εταιρειών


Σχεδόν το 96% των εταιρειών του S&P έχουν ανακοινώσει τα αποτελέσματα Γ’ τριμήνου του 2015 μέχρι τώρα και τα έσοδά τους από επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες για το εννεάμηνο του έτους ανέρχονται σε 804 δισ. δολ., συγκριτικά με 828 δισ. στο αντίστοιχο εννεάμηνο πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.
Τα συνολικά έσοδα για τις εταιρείες του S&P500 έχουν μειωθεί κατά 287 δισ. δολ. σε σχέση με την περυσινή αντίστοιχη περίοδο.
Με βάση τα κέρδη ανά μετοχή, τα κέρδη του S&P500 μειώθηκαν κατά 3,3% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, καθιστώντας αυτή την περίοδο την χειρότερη από άποψη κερδών από το 2009, ενώ κατεγράφη αρνητική εξέλιξη των κερδών για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο.
Ο ενεργειακός τομέας έχει υποστεί τις μεγαλύτερες ζημίες, λόγω της «βουτιάς» της τιμής του πετρελαίου.
Τα κέρδη του κλάδου σημείωσαν κάμψη 57% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2014.
Η αρνητική τάση στα κέρδη των αμερικανικών επιχειρήσεων αναμένεται να συνεχιστεί και στο τέταρτο τρίμηνο, με τους αναλυτές να περιμένουν μία υποχώρηση της τάξης του 5% στα κέρδη του S&P500, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε το Bloomberg.
Εκτός του φθηνότερου πετρελαίου που πλήττει τον ενεργειακό κλάδο, το ισχυρότερο δολάριο επηρεάζει επίσης αρνητικά τα κέρδη και τα έσοδα των αμερικανικών εταιρειών, όπως σημειώνει και σε πρόσφατη έκθεση προς τους πελάτες της η Societe Generale (19 Νοεμβρίου).
Οι αναλυτές σημειώνουν:
«Το ερώτημα για εμάς δεν είναι εάν βρισκόμαστε σε μία ύφεση των αμερικανικών κερδών, αλλά το πόσο άσχημα πρόκειται να εξελιχθεί η κατάσταση και ποιες πρόκειται να είναι οι παρενέργειες για την ευρύτερη οικονομία των ΗΠΑ και με δεδομένη τη μακροπρόθεσμη πρόβλεψη για περαιτέρω ενίσχυση του δολαρίου».
Και καταλήγουν:
«Οι αλλαγές στις τιμές εισαγωγών στις ΗΠΑ συνήθως προηγούνται της πορείας των κερδών κατά ένα 12μηνο και, χωρίς μία αντιστροφή του ράλι του δολαρίου, μία πτώση των βιομηχανικών κερδών στις ΗΠΑ πρέπει να θεωρείται δεδομένη».
Από την άλλη, ο Paul Choi, υπεύθυνος στρατηγικής επενδύσεων της Citi, υποστηρίζει ότι ο αρνητικός αντίκτυπος από τις χαμηλές τιμές ενέργειας δεν θα πρέπει να βαρύνει στην ανάπτυξη της κερδοφορίας το επόμενο έτος, καθώς οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να σταθεροποιηθούν.
«Από τη στιγμή που η υποχώρηση των κερδών προήλθε από τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου και τη φθηνότερη ενέργεια, αυτό δεν είναι κάτι που αναμένεται να επαναληφθεί, εκτός εάν κάποιος πιστεύει ότι το πετρέλαιο θα φτάσει στα 25 δολ./βαρέλι», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Choi.
Και καταλήγει: «Την ίδια στιγμή, υπάρχει μία τόνωση της κατανάλωσης η οποία δεν έχει ακόμη φανεί».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης