Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Οι χάρτες που δείχνουν γιατί η Κίνα κατέκτησε τον κόσμο σε μία δεκαετία

tags :
Deutsche Bank: Οι χάρτες που δείχνουν γιατί η Κίνα κατέκτησε τον κόσμο σε μία δεκαετία
Ανάλυση της DB δείχνει πως οι παγκόσμιες εξαγωγές εξαρτώνται πλέον σημαντικά από το Πεκίνο
Ο ρυθμός της ανάπτυξης της Κίνας ως παγκόσμιας εμπορικής δύναμης τα τελευταία 30 χρόνια έχει υπάρξει ανεπανάληπτος στα χρονικά της οικονομικής ιστορίας.
Υπήρξαν στο παρελθόν χώρες που αναπτύχθηκαν με ταχείς ρυθμούς, αλλά δεν υπήρξαν ποτέ τόσο σημαντικό κομμάτι της παγκόσμιας οικονομίας.
Μία έρευνα των αναλυτών της Deutsche Bank εξηγεί πως η «βαρύτητα» του παγκόσμιου εμπορίου έχει «γείρει» προς την Κίνα μέσα σε μία περίοδο δέκα ετών.
Αντί να χρησιμοποιήσουν τις εξαγωγές και τις εισαγωγές που αναφέρονται από τα κινεζικά τελωνεία, οι αναλυτές εξαιρούν το εμπόριο ειδών προς επεξεργασία.
Παραδείγματος χάριν, εξαρτήματα υπολογιστών που εισάγονται την Κίνα, χρησιμοποιούνται για την κατασκευή υπολογιστών και στη συνέχεια επανεξάγονται.
Με αυτό τον τρόπο, ο χάρτης δείχνει μόνο που βρίσκεται η τελική ζήτηση, ήτοι οι εισαγωγές από τον υπόλοιπο κόσμο προϊόντων που καταναλώνονται στην Κίνα.
Οι αναλυτές έχουν καταγράψει ποιες χώρες «γέρνουν» προς τις ΗΠΑ λόγω των εξαγωγών τους και ποιες προς την Κίνα, τόσο το 2005 όσο το 2014.
Ορίστε πως έχουν τα πράγματα:

China 2005 trade

China trade 2014

Έως το 2014 η Κίνα όχι μόνο είχε σημαντική πρόσβαση στην Αμερική, αλλά εισάγει περισσότερα από την Βραζιλία από ότι οι ΗΠΑ.
Οι εξαγωγές από την Αφρική προς την Κίνα έχουν ξεκάθαρα υποσκελίσει εκείνες προς τις ΗΠΑ και υπάρχει μία μεγάλη «κόκκινη ζώνη» που εκτείνεται από το Καζακστάν μέχρι την Υεμένη.
Μεγάλο μέρος της Ευρώπης, που «έγερνε» προς τις ΗΠΑ το 2005 τώρα δείχνει πιο ισορροπημένο.
Είναι μία εντυπωσιακή μεταστροφή, που περιγράφεται από τους συντάκτες της έρευνας:
«Υπάρχουν εμφανείς αλλαγές χρωμάτων σε όλες τις ηπείρους, εκτός από τη Βόρειο και Κεντρική Αμερική, και η αντίθεση είναι εντυπωσιακή: ενώ το 2014 ο χάρτης δείχνει μία σχετική γεωγραφική ισορροπία ανάμεσα στο μπλε (τις χώρες που εξαρτώνται περισσότερο από τις ΗΠΑ) και το κόκκινο (τις χώρες που εξαρτώνται περισσότερο από την Κίνα)», το μπλε ήταν το κυρίαρχο χρώμα το 2005.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης