Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bloomberg: Τρομοκρατία και μεταναστευτική κρίση κρύβουν κινδύνους και ευκαιρίες για την ΕΕ

tags :
Bloomberg: Τρομοκρατία και μεταναστευτική κρίση κρύβουν κινδύνους και ευκαιρίες για την ΕΕ
Οι «γεωπολιτικές εντάσεις» επηρεάζουν τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, προειδοποιεί η Κομισιόν – Τα υψηλά χρέη «μπλοκάρουν» τις επενδύσεις
Τις παρενέργειες από την κρίση στη Μέση Ανατολή και το τεράστιο πρόβλημα του προσφυγικού ρεύματος προς την Ε.Ε. προσπαθεί να σκιαγραφήσει σε ανάλυσή του το Bloomberg, βλέποντας ότι, μαζί με το μείζον θέμα της τρομοκρατίας, μπορεί να αποτελέσουν σημαντικά βαρίδια για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Ειδικότερα, το Bloomberg καταγράφει την κατάσταση και τις προοπτικές ως εξής:
Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, το μεγαλύτερο κύμα προσφύγων προς την Ευρώπη από την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και η απειλή της τρομοκρατίας έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία της ευρωζώνης, υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπογραμμίζοντας την εύθραυστη φύση της οικονομικής ανάκαμψης της περιοχής.
Με την ανάπτυξη στην ευρωζώνη να αναμένεται στο 1,8% το 2016, έναντι 2.8% στις ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποιεί ότι η διεθνής αστάθεια ενδεχομένως να υπονομεύσει περαιτέρω τις προσπάθειες για αναζωογόνηση της οικονομίας.
«Υπάρχουν σε εξέλιξη μία σειρά συρράξεων στην ευρύτερη περιοχή και, καθώς υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας, θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία σε αυτό το κομμάτι, ειδικά μετά τα χτυπήματα στο Παρίσι», δήλωσε σε συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Valdis Dombrovskis.
«Είναι πρόωρο σε αυτό το χρονικό σημείο να προβούμε σε μακροπρόθεσμα συμπεράσματα όσον αφορά την επίδραση αυτών των παραγόντων στην οικονομία», σημείωσε.
Το χάος στην περιοχή της Συρίας έχει δημιουργήσει ένα πρωτοφανές κύμα εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που αναζητούν καταφύγιο εντός της Ε.Ε.
Η εισροή έχει προκαλέσει διχασμό εντός της Ένωσης, καθώς η γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel επιμένει ότι η Ευρώπη πρέπει να τιμήσει τις δεσμεύσεις της προς τους μετανάστες, ενώ άλλοι ηγέτες, όπως ο Ούγγρος Viktor Orban παραπονιούνται ότι οι χώρες τους δέχονται ασφυκτικές πιέσεις.

Επιβραδύνεται, αλλά δεν σταματά το κύμα προσφύγων


«Η πρωτοφανής εισροή προσφύγων και ανθρώπων που ζητούν άσυλο τον τελευταίο χρόνο αποτελεί μία σημαντική νέα εξέλιξη σε κάποιες χώρες-μέλη», σημείωσε η Κομισιόν στην ετήσια έκθεσή της για την ανάπτυξη την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου, στις Βρυξέλλες.
«Οι ανησυχίες για την ασφάλεια και οι γεωπολιτικές εντάσεις έχουν ενταθεί και η προοπτική της παγκόσμιας οικονομίας δείχνει ολοένα και μεγαλύτερη πρόκληση», αναφέρει χαρακτηριστικά η Κομισιόν.
Όλο αυτό το σκηνικό έχει έναν «άμεσο αντίκτυπο όσον αφορά τις επιπλέον δημόσιες δαπάνες το προσεχές διάστημα», λέει η Επιτροπή στην έκθεσή της, προσθέτοντας ότι μακροπρόθεσμα θα μπορούσε να υπάρξει θετικός αντίκτυπος στην προσφορά εργασίας και την ανάπτυξη, αρκεί οι κυβερνήσεις να επιδιώξουν τις σωστές πολιτικές και να βοηθήσουν τους μετανάστες να ενσωματωθούν.
Είναι πολύ νωρίς για να εκτιμήσει κανείς τον ακριβή αντίκτυπο των τρομοκρατικών επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι και των συνεπακόλουθων απειλών στη Γαλλική ή τη Βελγική οικονομία, είπε στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Pierre Moscovici.

Ο «καθοριστικός παράγοντας»

«Υπάρχει ένας καθοριστικός παράγοντας και αυτός είναι η πίστη», είπε ο Moscovici.
«Οι ανοικτές μας κοινωνίες είναι ικανές να αντισταθούν στην τρομοκρατία.
Οι ανοικτές μας οικονομίες μπορούν να αντισταθούν στην τρομοκρατία».
Με την ανεργία στην Ε.Ε. των «28» να αναμένεται να υποχωρήσει από τα υψηλά της ρεκόρ σε 9,2% το 2016 και 8,9% το 2017, η μακροπρόθεσμη ανεργία, ειδικά ανάμεσα στους νέους, είναι πολύ υψηλή, υποστηρίζει η Κομισιόν.
Τα υψηλά χρέη του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα «μπλοκάρουν» τις επενδύσεις, σύμφωνα με την Επιτροπή, ενώ υπάρχει επείγουσα ανάγκη να βελτιωθούν οι κανόνες για τις επενδύσεις, να αντιμετωπιστούν τα αντικίνητρα για την επιχειρηματικότητα και να γίνουν πιο αποτελεσματικά τα συστήματα κοινωνικής προστασίας, καταλήγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

(πρώτη ενημέρωση 26 Νοεμβρίου 2015, 23:32)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης