Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Credit Agricole: Η υιοθέτηση «επιτοκίων δύο ταχυτήτων» από την ΕΚΤ θα πλήξει τις καταθέσεις των εμπορικών τραπεζών

tags :
Credit Agricole: Η υιοθέτηση «επιτοκίων δύο ταχυτήτων» από την ΕΚΤ θα πλήξει τις καταθέσεις των εμπορικών τραπεζών
H EKT θα προσπαθήσει να αποφύγει να «τιμωρήσει» άθελά της τις τράπεζες που χρηματοδοτούνται κυρίως από καταθέσεις ιδιωτών
Στην κυκλοφορία σεναρίων για μείωση των παρεμβατικών επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης (ECB) σε δύο διαφορετικά επίπεδα, αποδίδει η Γαλλική τράπεζα Credit Agricole τις νέες ισχυρές πιέσεις που δέχεται η ισοτιμία του ευρώ έναντι των κυριοτέρων ξένων νομισμάτων.
Κατά την άποψή της Credit Agricole, τυχόν υιοθέτηση της συγκεκριμένης λογικής από την ECB στην πραγματικότητα θα προκαλούσε την μείωση των εκροών από το ευρώ, δηλαδή το αντίθετο αποτέλεσμα από τις πρώτες αντιδράσεις των επενδυτών.
Σύμφωνα με τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας, η ECB θα προσπαθήσει να διαχωρίσει μεταξύ των τραπεζών της ευρωζώνης που δραστηριοποιούνται στη λιανική και στις τράπεζες invesment banking.
Το σκεπτικό είναι, ότι η ECB θα θελήσει να αποφύγει να «τιμωρήσει» άθελά της τις τράπεζες που χρηματοδοτούνται κυρίως από καταθέσεις ιδιωτών (λιανική).
Αν μειωθούν περισσότερο τα επιτόκια καταθέσεων τότε υπάρχει ενδεχόμενο καταθέτες να στραφούν σε άλλες επενδύσεις, να μεταφέρουν τις καταθέσεις τους σε άλλα assets.
Για την εξισορρόπηση των πραγμάτων, θα επιβαρυνθούν (μεγαλύτερη μείωση επιτοκίου) οι εταιρικές καταθέσεις κλάδων διαμεσολάβησης χρήματος (χονδρική τραπεζική) - όπως οι εταιρείες real estate, πώλησης αυτοκινήτων κ.α. - που κρίνονται λιγότερο ελαστικές.
Αν ισχύσει το συγκεκριμένο σενάριο, τότε οι μειώσεις των επιτοκίων της ECB θα είναι μεγαλύτερες για συγκεκριμένες τράπεζες της ευρωζώνης, μέσω διαφόρων μεθόδων, όπως π.χ. την επιβολή «ποινής» σε κάποιες τράπεζες για υπερβάλλουσες καταθέσεις στην ECB άνω ενός συγκεκριμένου ορίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης