Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Δύο αυξήσεις του βασικού επιτοκίου της Fed στο 1% βλέπει η Goldman Sachs μέχρι το τέλος του 2016

Δύο αυξήσεις του βασικού επιτοκίου της Fed στο 1% βλέπει η Goldman Sachs μέχρι το τέλος του 2016
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman Sachs η Fed είναι πιθανό να αυξήσει τα επιτόκια κατά 1% το 2016
Δύο αυξήσεις του βασικού επιτοκίου αναφοράς της Federal Reserve βλέπει η Goldman Sachs μέχρι το τέλος του 2016, προετοιμάζοντας τους επενδυτές για τις διάθεσης της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας.
Η Fed αναμένεται ευρέως να αυξήσει το βασικό επιτόκιο της, το Δεκέμβριο, υλοποιώντας την πρώτη αύξηση σχεδόν μετά από μια δεκαετία.
Αλλά οι προθεσμιακές αγορές των ομολόγων δείχνουν τα επιτόκια θα αυξηθούν άλλη μία φορά, κατά 50 μονάδες βάσης, μέχρι το τέλος του 2016.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman Sachs η Fed είναι πιθανό να αυξήσει τα επιτόκια κατά 1% το επόμενο έτος, καθώς η αμερικανική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται αρκετά γρήγορα ώστε να ωθήσει τη Fed να αυξήσει τα επιτόκια κατά μέσο όρο μία φορά ανά τρίμηνο.
"Πλέον αναμένουμε η οικονομία να πετύχει τη φάση της πλήρους απασχόλησης κατά το επόμενο έτος”, έγραψαν οι οικονομολόγοι Jan Hatzius και Zach Pandl, της Goldman Sachs.
Επίσης, εκτός της αγοράς εργασίας, θετικά θα συμβάλουν οι σταθερές καταναλωτικές δαπάνες και η πιθανή αύξηση των κρατικών δαπανών, μεταξύ άλλων.
Η τελευταία φορά που το βασικό επιτόκιο της Fed ήταν στο 1% ήταν στις αρχές του 2008, και μόνο για λίγο, καθώς η κεντρική τράπεζα μείωσε τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια κοντά στο μηδέν, μέσα σε μια φρενήρη προσπάθεια να αντιμετωπίσει την χρηματοπιστωτική κρίση.
Ωστόσο, οι αναλυτές Goldman αναγνωρίζουν ότι μπορεί η Fed να αποτύχει.
Η αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να παγώσει την ανάκαμψη στην αγορά κατοικίας, ενώ οι πωλήσεις ορισμένων αγαθών, όπως αυτοκίνητα ή συσκευές, θα μπορούσαν επίσης να μειωθούν προοδευτικά.

Πρώτη ενημέρωση: 08:15, Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης