Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Η άνοδος του δολαρίου θα ενταθεί έναντι του ευρώ – Ποιες ελληνικές εταιρίες κερδίζουν

tags :
Goldman Sachs: Η άνοδος του δολαρίου θα ενταθεί έναντι του ευρώ – Ποιες ελληνικές εταιρίες κερδίζουν
Αναμένεται ανατίμηση του δολαρίου κατά 20% έως το τέλος του 2017

Η απόκλιση της νομισματικής πολιτικής μεταξύ Federal Reserve και ΕΚΤ θα επιφέρει την απόλυτη ισοτιμία μεταξύ δολαρίου και ευρώ, αναφέρει σε νέα της έκθεση, η Goldman Sachs.
Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι η πιθανή αύξηση των επιτοκίων της Fed τον Δεκέμβριο θα συνεπάγεται τη διαμόρφωση της ισοτιμίας στο 1 προς 1 ευρώ/δολάριο.
Οι στόχοι αυτοί συνεπάγονται ανατίμηση του δολαρίου κατά 20% έως το τέλος του 2017, σύμφωνα με την Goldman Sachs.
Σ' αυτό θα συμβάλλει και η ΕΚΤ, η οποία αναμένεται να λάβει πρόσθετα μέτρα «χαλάρωσης» της νομισματικής της πολιτικής, προκειμένου να στηρίξει την ευρωπαϊκή οικονομία.
Υπενθυμίζεται ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ τόνισε στην τελευταία συνεδρίασή της ότι θα εξετάσει μια αύξηση των επιτοκίων στις 16 Δεκεμβρίου, μια εβδομάδα αφότου η ΕΚΤ πιθανόν να ανακοινώσει επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) στις 3 Δεκεμβρίου.
Ως αποτέλεσμα αυτών, η Goldman Sachs εκτιμά ότι μετά τις αποφάσεις των δύο κεντρικών τραπεζών, η ισοτιμία θα διαμορφωθεί στα 1,05 δολάρια ανά ευρώ, προλειαίνοντας το έδαφος για την απόλυτη συναλλαγματική ισορροπία.
Ωστόσο η Goldman Sachs τονίζει ότι υπάρχουν δυο παράμετροι που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια παύση της ανόδου για το δολάριο στα τρέχοντα επίπεδα. Ο πρώτος είναι ότι μια αύξηση επιτοκίων δεν έχει μόνο θετικά για το δολάριο αλλά και αρνητικά και ο δεύτερος είναι ότι μια αύξηση επιτοκίων από τη Fed κάνει την πιθανότητα ενός νέου QE από την ΕΚΤ, ακόμα μικρότερη.
Δεδομένου όμως ότι η ΕΚΤ έχει υιοθετήσει έναν πολύ χαλαρό τόνο τελευταία, οι αγορές έχουν αρχίσει να προεξοφλούν την επόμενη κίνηση.
Παράλληλα, ως προς την ισοτιμία ευρώ – στερλίνας, η Goldman Sachs εκτιμά πως θα κινηθεί καθοδικά στο 0,69 έως τον Ιανουάριο του 2016, στο 0,67 έως τον Απρίλιο του 2016 και στο 0,65 έως τον Οκτώβριο του ίδιου έτους.
Τέλος, πτωτικά θα κινηθεί και η ισοτιμία ευρώ – φράγκου στο 0,98 έως τον Ιανουάριο του 2016, στο 0,96 έως τον Απρίλιο του 2016 και στο 0,95 έως τον Οκτώβριο του 2016.
Ως προς τις άλλες ισοτιμίες, η Goldman Sachs βλέπει πτώση της ισοτιμίας στερλίνας – δολαρίου και άνοδο του δολαρίου έναντι του ελβετικού φράγκου.

Ποιες ελληνικές εταιρείες θα επωφεληθούν

Η ελληνική οικονομία, πάντως, διαθέτει πολλούς εξωστρεφείς κλάδους και επιχειρήσεις που ωφελούνται από την ανατίμηση του δολαρίου.
Στο ΧΑ οι βασικοί κερδισμένοι από την ανατίμηση του δολαρίου αναμένεται να είναι κυρίως οι Motor Oil, Μυτιληναίος και Τιτάν που καταγράφουν μεγάλο μέρος του κύκλου εργασιών σε δολάρια.
Σύμφωνα με αναλυτές, η αλλαγή της ισοτιμίας μπορεί να δημιουργήσει ακόμα περισσότερα οφέλη, καθώς είναι πολύ πιθανό να ανοίξει τον δρόμο για περαιτέρω ενίσχυση των εξαγωγών προς την αμερικανική ήπειρο.
Σε γενικές γραμμές ευνοούνται εταιρείες με έντονη εξαγωγική δράση, φτηνές αποτιμήσεις και περισσότερα δολαριακά έσοδα από ό,τι έξοδα.
Αντίθετα πλήττονται οι επιχειρήσεις που τα κόστη τους είναι σε δολάρια και τα έσοδά τους σε ευρώ.
Ευνοούνται όμως όσες έχουν έσοδα σε δολάρια και κόστη σε ευρώ.

Αναλυτικά οι εκτιμήσεις της Goldman Sachs

Embedded image permalink

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης