Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

FT: Η Ευρωπαϊκή Ένωση απειλεί την Ελλάδα με αποπομπή από τη Συνθήκη Σένγκεν

FT: Η Ευρωπαϊκή Ένωση απειλεί την Ελλάδα με αποπομπή από τη Συνθήκη Σένγκεν
Όπως σημειώνει το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, η Ελλάδα αποτελεί την «αχίλλειο πτέρνα» της Συνθήκης
Τέσσερα σενάρια για το μέλλον της Συνθήκης Σένγκεν στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζουν οι Financial Times, μεταξύ των οποίων και η αποπομπή της Ελλάδας, με τη βρετανική εφημερίδα να ασκεί σκληρή κριτική στη χώρα μας, αγνοώντας τις αδυναμίες της Ε.Ε.
Όπως σημειώνει το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, η Ελλάδα αποτελεί την «αχίλλειο πτέρνα» της Συνθήκης.
Η χώρα μας αποτελεί τον διάδρομο για την είσοδο των προσφύγων στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπη και κατά γενική ομολογία το λιγότερο ικανό κράτος της Ε.Ε, αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Το δημοσίευμα ασκεί σκληρή κριτική στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης από την Ελλάδα.
«Οποιαδήποτε χώρα θα δυσκολευόταν με την εισροή προσφύγων από την γειτονική Τουρκία που αντιμετωπίζουν τα ανατολικά της νησιά. Αλλά η αποτυχία της να σφραγίσει τα σύνορα της ή να εξετάσει τις αιτήσεις για άσυλο αποτελεί εμπαιγμό της αρχής ότι το κράτος μέλος πρώτης εισόδου πρέπει να έχει την ευθύνη για το μέλλον του πρόσφυγα. Αντίθετα, η Αθήνα έχει την τάση να αφήνει τους πρόσφυγες να συνεχίζουν το ταξίδι τους ώστε να γίνουν το πρόβλημα κάποιου άλλου», αναφέρει το δημοσίευμα.
Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο η μετάθεση της ευθύνης από την Ελλάδα στις άλλες χώρες αποτελεί τον βασικό λόγο για τον οποίο κινδυνεύει με κατάρρευση η Συνθήκη Σένγκεν.
Σύμφωνα με τους FT, η Ευρώπη εξετάζει το ενδεχόμενο αποπομπής της Ελλάδας από τη Συνθήκη καθώς υπάρχει μια ειδική ρήτρα η οποία προβλέπει τη δυνατότητα αποβολής μιας χώρας, «για συστηματικές ελλείψεις» στην διαχείριση των συνόρων.
Ωστόσο, όπως σχολιάζουν οι Financial Times, ενδεχόμενη αποβολή της Ελλάδας δεν θα επιφέρει μεγάλες διαφορές, καθώς δεν μοιράζεται χερσαία σύνορα με τις άλλες χώρες του Σένγκεν.
Οπότε η αποπομπή της πιθανότατα δεν θα περιορίσει την ροή των μεταναστών.
Ωστόσο ανώτατοι αξιωματούχοι της Ε.Ε. θεωρούν ότι η απειλή της αποπομπής μπορεί να είναι ο μόνος τρόπος για να πειστεί η Ελλάδα να αλλάξει στάση και να ζητήσει άμεση βοήθεια από την υπηρεσία συνόρων της E.E, την Frontex, κάτι που αρνείται να κάνει.
Το δεύτερο σενάριο κάνει λόγο για «αθόρυβη επιστροφή των συνόρων», την ώρα που υψώνονται φράκτες στα σύνορα των χωρών της συνθήκης Σένγκεν,
Το τρίτο σενάριο αναφέρεται στη δημιουργία κέντρων ασύλου στα σύνορα των χωρών, καθώς είναι απαραίτητη η διαχείριση των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων που καταφτάνουν σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Τέλος, το τέταρτο σενάριο κάνει λόγο για εξασθένηση της Συνθήκης, ενώ σημειώνει χαρακτηριστικά ότι αν η Ελλάδα είναι η αχίλλειος πτέρνα της Σένγκεν, η Γερμανία μπορεί να είναι η δύναμη που την κρατάει ενωμένη.
Οι FT αναφέρονται και στις δηλώσεις Juncker, ο οποίος προειδοποίησε ότι χωρίς τη Συνθήκη, δεν υπάρχει ευρώ.


Συνθήκη Σένγκεν: Υπεγράφη το 1985 με τη συμμετοχή πέντε χωρών  της Ε.Ε. - Πλέον ξεπερνούν τις 26

Embedded image permalink


Οι φράχτες που υψώνονται στα σύνορα των χωρών της Ε.Ε. απειλούν τη Συνθήκη Σένγκεν

Embedded image permalink

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης