Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

RBS: Η προσφυγική κρίση θα καταστρέψει σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο του Τσίπρα - Πρόβλημα τα NPLs

tags :
RBS: Η προσφυγική κρίση θα καταστρέψει σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο του Τσίπρα - Πρόβλημα τα NPLs
Θα έχουμε πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα το 2016
Απαραίτητη θεωρεί την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους η Royal Bank of Scotland, καθώς αναμένεται να φτάσει το 200% του ΑΕΠ έως το 2016.
Στην τελευταία 173σέλιδη ανάλυσή της για τη στρατηγική του 2016, την οποία σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η Royal Bank of Scotland, στο ειδικό κεφάλαιο για την Ελλάδα, προτρέπει τους επενδυτές να μην «υψώσουν τα μαύρα πανιά πριν από την πρώτη αναθεώρηση».
Ειδικότερα, σύμφωνα με την Royal Bank of Scotland η Ελλάδα παραμένει σε ύφεση και η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί το 2016, καθώς προβλέπεται δημοσιονομική εξυγίανση ~ 3% του ΑΕΠ στον προϋπολογισμό της.
Ο αντίκτυπος των ελέγχων κεφαλαίου ήταν πολύ λιγότερο σοβαρός από ό, τι αρχικά αναμενόταν, ωστόσο οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη είναι ανοδικοί, καθώς εκτιμάται ότι δεν θα αποφευχθούν τα stand-offs με τους πιστωτές.
Η ελάφρυνση του χρέους είναι απαραίτητη σύμφωνα με την Royal Bank of Scotland.
Όμως οι συζητήσεις αυτές δεν πρόκειται να ξεκινήσουν μέχρι την ολοκλήρωση της πρώτης αναθεώρησης, αν και εστίασή τους θα είναι στην εξυπηρέτηση του χρέους, και όχι στην ονομαστική αξία του χρέους.
Σύμφωνα με την Royal Bank of Scotland οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2016-2018 είναι δύσκολοι.
Η έκταση κάθε περαιτέρω περικοπών στον προϋπολογισμό θα εξαρτηθούν από τον βαθμό ανάπτυξης και την κάλυψη των δημοσιονομικών στόχων.
Επίσης, το πολύ υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων (47% τον Σεπτέμβριο του 2015) στο τραπεζικό σύστημα εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική πηγή οικονομικής αστάθειας.
Πλέον μένει να δούμε αν (α) οι ελληνικές τράπεζες συμμετέχουν σε κατασχέσεις και στη διάθεση των χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων, όπως προβλέπεται από την πρόσφατη νομοθεσία και (β) πόσο είναι πρόθυμο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να χρηματοδοτήσει την οικονομία, προκειμένου αυτή να επιστρέψει σε μια βιώσιμη τροχιά ανάκαμψης μεσοπρόθεσμα.

Πολιτική

Η Ελλάδα σήμερα κυβερνάται από έναν συνασπισμό με  πολύ λεπτή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Μπορεί σχεδόν όλα τα ελληνικά κόμματα με κοινοβουλευτική εκπροσώπηση να τάσσονται υπέρ της συμμετοχής της Ελλάδας στο ευρώ, με μόνες εξαιρέσεις το κομμουνιστικό ΚΚΕ και την εθνικιστική Χρυσή Αυγή, αλλά καταψηφίζουν τα μέτρα που συνδέονται με την υλοποίηση του προγράμματος.
Κατά τη στιγμή της ψήφισης της τρίτης συμφωνίας διάσωσης τον Ιούλιο του 2015, υπήρξε ευρεία υποστήριξη για να κρατηθεί η Ελλάδα εντός του ευρώ, αλλά αυτή η στήριξη έχει στερέψει, γεγονός που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο για άλλη μια φορά την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ.
Η Royal Bank of Scotland αναμένει σημαντική πολιτική αστάθεια το 2016 με δεδομένες τις δύσκολες απαιτήσεις της πρώτης αναθεώρησης του προγράμματος, το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις.

Επιστροφή στις αγορές

Για να μπορέσει η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές θα πρέπει να συντρέξουν τρεις προϋποθέσεις.
(α) υλοποίηση του προγράμματος
(β) συμπερίληψη των ελληνικών τίτλων στο QE της ΕΚΤ
 (γ) συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους (OSI).
Το τελευταίο είναι σε κάθε περίπτωση απαραίτητη προϋπόθεση και του ΔΝΤ για τη συμμετοχή σε ένα τρίτο σχέδιο διάσωσης.
Η πρόσβαση στην αγορά είναι επομένως απίθανη μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2016.

Τι πρέπει να προσέξουν οι επενδυτές για το 2016

Το πιο αξιοσημείωτο γεγονός για την Ελλάδα το 2016 θα είναι η αξιολόγηση του προγράμματος.
Σύμφωνα με την Royal Bank of Scotland αναμένεται να κρατήσει για πολλούς μήνες, διότι:
- Το σχέδιο είναι εμπροσθοβαρές
- Το Eurogroup δεσμεύτηκε να εξετάσει την ελάφρυνση του χρέους μετά την επιτυχή
την ολοκλήρωση της πρώτης αναθεώρησης.
Αυτό είναι ένα σημαντικό καρότο για τον κ Τσίπρα γι 'αυτό και αναμένεται πολύ περιορισμένη ευελιξία στο πλαίσιο της αναθεώρησης.
- Το ΔΝΤ θα πιέσει για σημαντικές μεταρρυθμίσεις αξιοσημείωτης δημοσιονομικής και διαρθρωτικής φύσης, καθώς θέλει να αποφύγει την εμπλοκή του σε ένα πιθανώς αποτυχημένο πρόγραμμα, έτσι θα προωθήσει μέτρα που μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο αυτό.
Η αξιολόγηση αυτή θα περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις σε μια σειρά από πολιτικά ευαίσθητους τομείς, δηλαδή την περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς προϊόντων, τη μεταρρύθμιση των συνταξιοδοτικών ταμείων και, ενδεχομένως, την περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς εργασίας.
- Η έκταση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας θα είναι καίριας σημασίας. Εάν το ΔΝΤ πιέσει για σημαντική περαιτέρω απελευθέρωση, θα δυσκολευτεί να εγκριθεί από τη Βουλή.

Πολιτικές εξελίξεις

Δεδομένης της εύθραυστη κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της κυβέρνησης και την πολύ απαιτητική πρώτη αναθεώρηση του προγράμματος, οι πολιτικές εξελίξεις δεν είναι σίγουρα πολύ μακριά.
Τι θα πρέπει να προσέξουν οι επενδυτές;
- Ο Τσίπρας θα αναγκαστεί να διευρύνει το συνασπισμό του.
Ορισμένες από τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται από την πρώτη αναθεώρηση μπορεί να μην καταφέρουν να συγκεντρώσουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Αυτό μπορεί να αναγκάσει τον Τσίπρα να αναζητήσει συμμάχους, κάτι που δεν επεδίωξε να κάνει από την επανεκλογή του.
Ο πρώτος «υποψήφιος» για συνεργασίες θα είναι η Ένωση Κεντρώων, η οποία διαθέτει 9 βουλευτές, με την Royal Bank of Scotland να αναμένει να είναι η πρώτη κλήση του Τσίπρα, αν χρειάζεται να διευρύνει την κοινοβουλευτική υποστήριξή του.
Στηρίγματα μπορεί να βρει ο Τσίπρας και στο ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, αλλά δεδομένης της συγκρουσιακής σχέση τους με τον ΣΥΡΙΖΑ, πιθανή συνεργασία τους δεν θα είναι μια ομαλή διαδικασία.
- Η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ) θα είναι ζωτικής σημασίας.
Πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση του νέου ηγέτη της.
Ακόμη πιο κρίσιμη θα είναι η πορεία των δημοσκοπήσεων κατά τη στιγμή της πρώτης αναθεώρησης, δεδομένου του ότι αυτό θα καθορίσει αν η ΝΔ έχει ένα κίνητρο για να συνεργαστεί ή εξαναγκάσει για νέες εκλογές.
Επίσης, η Royal Bank of Scotland εκτιμά ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο επίκεντρο της κρίσης των προσφύγων.
Η κρίση αυτή μπορεί καταστρέψει σοβαρό πολιτικό κεφάλαιο της κυβέρνησης, η οποία πρέπει να συσσωρεύσει για την υλοποίηση του προγράμματος.
Μια περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης θα μπορούσε επίσης να αυξήσει περαιτέρω τη στήριξη της Χρυσής Αυγής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης