Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bloomberg: Ο Draghi θα κληθεί και το 2016 να σώσει την οικονομία της Ευρώπης - Ποιος θα είναι ο ρόλος της ΕΚΤ

Bloomberg: Ο Draghi θα κληθεί και το 2016 να σώσει την οικονομία της Ευρώπης - Ποιος θα είναι ο ρόλος της ΕΚΤ
Οι γεωπολιτικές εντάσεις έχουν επιδεινωθεί και οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις
Τη βοήθεια του Mario Draghi, θα χρειαστεί και το 2016 η Ευρωπαϊκή οικονομία για να καταφέρει να επιβιώσει, εκτιμούν στο Bloomberg κορυφαίοι αναλυτές και χρηματιστές.
Όπως αναφέρουν «ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), θα κληθεί και πάλι να διασώσει την ευρωπαϊκή οικονομία, όπως έχει πράξει και στο πρόσφατο παρελθόν».
Όπως αναφέρουν, προσδοκούν από αυτόν να πράξει το καλό για τις διεθνείς κεφαλαιαγορές, σε περίπτωση που επικρατήσει πολιτική αστάθεια στην Ευρώπη γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά την οικονομία της.
Όπως σχολιάζει το Bloomberg, «τα τελευταία χρόνια, τέτοιες συνθήκες άφηναν αδιάφορους τους επενδυτές, χάρις στο ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) διοχέτευε μέσω των μηδενικών επιτοκίων και του προγράμματος αγοράς ομολόγων άφθονη ρευστότητα στην αγορά.
Η ίδια στάση παρατηρήθηκε και μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία, γεγονότα τα οποία δεν επηρέασαν δυσμενώς ούτε τον CAC 40 στο Χρηματιστήριο του Παρισιού ούτε τα χρηματιστήρια διεθνώς.
Στη Φρανκφούρτη, μάλιστα, σε αντίθεση με ό,τι θα περίμενε κανείς, ο δείκτης DAX κυμάνθηκε ανοδικά λόγω έντονων διαφωνιών για τον χειρισμό του προσφυγικού από την καγκελάριο A. Merkel.
Τώρα ωστόσο, με τη Fed έτοιμη να αρχίσει να αυξάνει τα αμερικανικά επιτόκια για πρώτη φορά σε σχεδόν μία δεκαετία, ορισμένοι επενδυτές εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες για το ενδεχόμενο οι αγορές να αποδειχθούν τρωτές από σημαντικά γεωπολιτικά θέματα.
«Αυτήν τη στιγμή οι γεωπολιτικές εντάσεις έχουν κλιμακωθεί σε υψηλά επίπεδα αντίστοιχα με εκείνα μετά την κατάρρευση των πρώην κομμουνιστικών καθεστώτων και, παρά ταύτα, ο αντίκτυπός τους είναι πολύ περιορισμένος στις αγορές», παρατηρεί η Tina Fordham, , επικεφαλής του τμήματος διεθνών πολιτικών αναλύσεων της Citigroup Inc.’s .
«Το ερώτημα είναι εάν η Fed με τη σκλήρυνση της νομισματικής της πολιτικής θα ελαττώσει και τη ρευστότητα, οπότε και ο αντίκτυπος θα καθίσταται εμφανέστερος».
Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε το 2016 θα είναι η χρονιά κατά την οποία τα πολιτικά πράγματα θα υποσκελίσουν ως παράγοντες ρίσκου τις οικονομικές προκλήσεις, όπως, λόγου χάριν, η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας» υποστηρίζει η Tina Fordham .
Το 2016 όμως είναι και χρονιά προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ οι οποίες συμπίπτουν με την πιθανότητα στη Βρετανία να ψηφίζουν για την παραμονή της χώρας ή όχι στο Ευρώ.
Δύο κρίσιμα πολιτικά γεγονότα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας θετικά ή πολύ αρνητικά.
Έρευνα της Bank of America, στην οποία συμμετείχαν διαχειριστές κεφαλαίων, έδειξε ότι το 18% αυτών εκτιμά πως οι γεωπολιτικές εξελίξεις είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ευρωπαϊκή οικονομία, το 38% θεωρεί κρίσιμη την αναδίπλωση της Κίνας και το 23% ανησυχεί για ενδεχόμενη κρίση χρέους στις αναδυόμενες οικονομίες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου πως «οι γεωπολιτικές εντάσεις έχουν επιδεινωθεί και οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις».
Πάντως, το εάν οι επενδυτές συντονιστούν με τις παγκόσμιες εξελίξεις στο πολιτικό επίπεδο, θα εξαρτηθεί εντέλει από το εάν ο Mario Draghi της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μπορεί να προστατεύσει τις αγορές από αυτούς τους κινδύνους εάν αποσυρθεί η Fed .
Σήμερα, ο ισολογισμός της Fed βρίσκεται στο σχεδόν 25% του Αμερικανικού ΑΠΕ, την ώρα που το αντίστοιχο ποσοστό του Mario Draghi φτάνει το 20% και πρόκειται να αυξηθεί πιθανότατα με ταχύτερο ρυθμό, εάν ενισχύσει την επόμενη εβδομάδα το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων.
Η Tina Fordham εκτιμά πάντως ότι «η Ευρώπη εμφανίζεται ιδιαίτερα ευάλωτη» φοβούμενη το ενδεχόμενο, οι γεωπολιτικές εντάσεις να κλιμακωθούν με τον καιρό και να καταστούν αλληλεξαρτώμενες, όπως για παράδειγμα η σχέση τρομοκρατίας και μετανάστευσης, και το ενδεχόμενο ενός Brexit..
Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος στρατηγικής της Deutsche Bank, Marcos Arana εμφανίζεται πιο καθησυχαστικός, λέγοντας ότι «η παγκόσμια νομισματική πολιτική θα εξακολουθήσει να παραμένει πάρα πολύ χαλαρή, ακόμα και με τα αμερικανικά επιτόκια σε υψηλότερα επίπεδα».
Σχολιάζοντας τις γεωπολιτικές εντάσεις στην Ευρώπη υποστήριξε ότι «θα υπάρχουν πάντα σε όλον τον κόσμο τέτοια φαινόμενα ενώ ιστορικά οι τρομοκρατικές επιθέσεις έχει αποδειχθεί ότι δεν αποδιοργανώνουν τις οικονομίες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης