Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Paul Krugman: Η παγκοσμιοποίηση έφερε «έκρηξη» εισοδημάτων την τελευταία 25ετία

tags :
Paul Krugman: Η παγκοσμιοποίηση έφερε «έκρηξη» εισοδημάτων την τελευταία 25ετία
Δύο διαγράμματα αποδεικνύουν τις θετικές επιπτώσεις από την απελευθέρωση του εμπορίου
Τις επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης στην αύξηση του εισοδήματος παγκοσμίως προσπαθεί να δείξει σε άρθρο του στους New York Times ο Νομπελίστας οικονομολόγος Paul Krugman.
Οι διαφορές φαίνονται ξεκάθαρα σε δύο διαγράμματα που δείχνουν την ποσοστιαία αύξηση εισοδήματος ανά ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού.
Συγκεκριμένα, ο Krugman παρουσιάζει δύο διαγράμματα του επίσης οικονομολόγου Branko Milanovic για την αύξηση του εισοδήματος την τελευταία 25ετία.
Στο πρώτο διάγραμμα η μεσαία κορυφή δείχνει την άνοδο της μεσαίας τάξης στην Κίνα και η δεύτερη κορυφή την άνοδο της παγκόσμιας ελίτ, με μία «κοιλιά» στην περιοχή που αφορά τη μεσαία τάξη στις χώρες του ΟΟΣΑ.



Το πολύ ενδιαφέρον δεύτερο διάγραμμα δείχνει ότι την αμέσως προηγούμενη 20ετία η καμπύλη δεν παρουσιάζει κάποια ιδιαίτερη διακύμανση, ένδειξη της σταθερότητας στην πορεία των εισοδημάτων παγκοσμίως.



Οπότε προκύπτει το συμπέρασμα ότι την περίοδο μετά το 1990, δηλαδή την εποχή της παγκοσμιοποίησης και της έκρηξης του εμπορίου τα εισοδήματα πήραν την ανιούσα για όσους παρήγαγαν τα αγαθά και για όσους τα ήλεγχαν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης