Αναλύσεις – Εκθέσεις

Institute For The Study Of War: Οι 5 μεγάλοι μύθοι της στρατιωτικής επέμβασης της Ρωσίας στην Συρία

Institute For The Study Of War: Οι 5 μεγάλοι μύθοι της στρατιωτικής επέμβασης της Ρωσίας στην Συρία
Κατά το Institute For The Study Of War η Ρωσία έχει καλλιεργήσει 5 μεγάλους μύθους για την επέμβαση της στην Συρία.
Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν της Ρωσίας παραπληροφορεί το εγχώριο ακροατήριό του και τη διεθνή κοινότητα για την πρώτη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας από το 1979 με την εισβολή του Αφγανιστάν.
Κατά το Institute For The Study Of War η Ρωσία έχει καλλιεργήσει 5 μεγάλους μύθους για την επέμβαση της στην Συρία.
Ο Πούτιν έχει μεγαλοποιήσει το αφήγημα που ονομάζεται Ισλαμικό Κράτος (ISIS) για να συγκαλύψει τους πραγματικούς στόχους πίσω από την επέμβαση της Ρωσίας στη Συρία χειραγωγώντας τη διεθνή κοινότητα.
Ο πραγματικός στόχος της Ρωσίας στη Συρία δεν ήταν να εξολοθρεύσει το ισλαμικό κράτος αλλά μάλλον να περιορίσει την επιρροή των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.
Για τον σκοπό αυτό η ρωσική στρατιωτική δύναμη στην περιοχή της Συρίας είναι πρωτοφανής.
Οι αεροπορικές επιδροές της Ρωσίας επικεντρώνονται στις ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης που αγωνίζονται κατά του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ-Ασάντ, αντί για τους ISIS.
Στους κόλπους των ISIS περιλαμβάνονται περίπου 7.000 ξένοι μαχητές από την πρώην Σοβιετική Ένωση και τον Βόρειο Καύκασο.
Η Ρωσία προσπαθεί να διατηρήσει το καθεστώς στην Συρία  για να μειώσει την επιρροή που ασκούν οι ΗΠΑ που υποστηρίζουν την συριακή αντιπολίτευση.
Η διατήρηση του καθεστώτος της Δαμασκού είναι στόχος της Μόσχας ώστε να παγιώσει την πρόσβασή της στη Μέση Ανατολή και την ανατολική Μεσόγειο.

Μύθος 1: Η Ρωσία παρενέβη για να νικήσει του ισλαμιστές ISIS....

Η Ρωσία ξεκίνησε τις αεροπορικές επιδρομές στην Συρία για να νικήσει τους τρομοκράτες ισλαμιστές. 
Αυτή η ψευδής αφήγηση της Ρωσίας σε συνδυασμό με τα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Γαλλία έχουν ενώσει την Δύση κατά των ισλαμιστών ενισχύοντας τον Πρόεδρο Assad στη Συρία που προβάλει ως εγγυητής σταθερότητας στην Μέση Ανατολή.
Η Ρωσία με αυτό τον τρόπο βγήκε και από την διεθνή απομόνωση λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.
Η απόφαση της Μόσχας να συγκαλύψει τους λόγους της επέμβασης στη Συρία αποτελεί κλασσική ρωσική παραπληροφόρηση.
Η Ρωσία ενίσχυσε το αφήγημα της  μέσω των δικών της μηχανισμών νομιμοποίησης.
Ο Putin έλαβε άδεια από την άνω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου στις 30 Σεπτεμβρίου για την παροχή "αποκλειστικά εναέρια υποστήριξης στις κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας κατά το ISIS.
Η Ρωσία ακολούθησε αυτή την στρατηγική ώστε να μιμείται τον δυτικό τρόπο νομιμοποίησης.
Η Ρωσία έχει προσαρμόσει την αεροπορική εκστρατεία της θέτοντας ως προτεραιότητες αυτά που θεωρεί ο Άσαντ ως προτεραιότητες.
Η Ρωσία ξεκίνησε τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στις 30 Σεπτεμβρίου με στόχο την βορειοδυτική Συρία, πάνω από 30 μίλια από τον πυρήνα του ISIS.
Η γεωγραφική διασπορά των αρχικών αεροπορικών επιθέσεων προσέφερε σημαντική στήριξη στο συριακό στρατό που μάχεται ομάδων της αντιπολίτευσης της Συρίας νότια της πόλης Χαλέπι,
Η Ρωσία έχει αναπτύξει ελικόπτερα και πυροβολικό για να ενισχύσει τις δυνάμεις υπέρ του καθεστώτος στην Ανατολική Επαρχία Χομς και κατά των ISIS.
Τα Ρωσικά ελικόπτερα και μονάδες πυροβολικού δρουν στις επαρχίες  Χομς και Χάμα παρέχοντας στήριξη σε δυνάμεις υπέρ του καθεστώτος
Τα Ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη έχουν παραβιάσει τον εναέριο χώρο της Τουρκίας, σε πολλές περιπτώσεις, προκειμένου να πετύχουν τον πλήρη εναέριο έλεγχο στην Βόρεια Συρία.
Η κατάρριψης από την Τουρκία ενός ρωσικού βομβαρδιστικού στις 24 Νοεμβρίου αντιπροσώπευε μια άμεση πρόκληση για αυτές τις προσπάθειες προβολής δύναμης.

Μύθος 2: Οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στοχεύουν στις  τρομοκρατικές ομάδες.

Η Ρωσία χρησιμοποιεί τους μηχανισμούς παραπληροφόρησης για να θολώνει τη διάκριση μεταξύ των τρομοκρατών και των ομάδων ανταρτών στη Συρία, προκειμένου να νομιμοποιήσει τον πόλεμο του Άσαντ.
Ο Άσαντ συχνά χαρακτηρίζει την συριακή ένοπλη αντιπολίτευση ως τρομοκράτες, προκειμένου να δικαιολογήσει την αδιάκριτη τακτική του ενάντια σε κατοικημένες περιοχές.
Η Ρωσία επίσης εκμεταλλεύεται τους σύριους Ταλιμπάν κοντά στις ακτές της Συρίας για να παρουσιάσει γκάμα τρομοκρατών
Με βάση την Ρωσία παρακλάδι της Αλ-Κάιντα η Jabhat al-Nusra, δρα στην βορειοδυτική Συρία.
Ωστόσο η Jabhat al-Nusra δεν έχει δύναμη στην βορειοδυτική Συρία αλλά άλλες ομάδες ανταρτών εκ των οποίων 5  τουλάχιστον  υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ.
Οι ΗΠΑ αναφέρουν ότι το 90% των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών χτυπούν στοχευμένες θέσεις των ανταρτών της Συρίας παρά το ISIS ή την Jabhat al-Nusra

Μύθος 3: Η Ρωσία δεν στοχεύει στους μετριοπαθείς αντάρτες του ελεύθερου στρατού της Συρίας

Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας της Ρωσίας υποστήριξε ότι δεν στοχεύει στην Νοτιοδυτική Συρία επειδή βρίσκεται υπό τον έλεγχο των μετριοπαθών ανταρτών  του Ελεύθερου Συριακού Στρατού
Η Ρωσία προσπαθεί να υπονομεύσει τη διεθνή νομιμότητα των ομάδων της συριακής αντιπολίτευσης σε συνδυασμό με τις στρατιωτικές προσπάθειές της, προκειμένου να διατηρηθεί το καθεστώς.

Μύθος 4: Οι προσπάθειες της Ρωσίας για τη δημιουργία συνασπισμών στοχεύουν στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Η Ρωσία ζήτησε να υπάρξει μια διεθνή συμμαχία για την καταπολέμηση ου ISIS από το Σεπτέμβριο του 2015, αλλά οι προσπάθειες της Ρωσίας να οικοδομήσουν μια τέτοια συμμαχία δείχνουν ότι στόχος είναι να περιθωριοποιήσουν τις ΗΠΑ και νανομιμοποιήσουν τον άξονά με το Ιράν και τον Άσαντ.
Ο Πούτιν έκανε έκκληση για διεθνή συντονισμό κατά του ISIS και της τρομοκρατίας στη Μέση Ανατολή "που είναι παρόμοια με το συνασπισμό κατά του Χίτλερ"  κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στον ΟΗΕ στις 28 Σεπτεμβρίου.
Το Κρεμλίνο υποστηρίζει τη νομιμότητα της παρέμβασης της στη Συρία λόγω της συμμαχίας με το καθεστώς Άσαντ, που αναφέρεται ως «νόμιμη εξουσία».
Η εκστρατεία της Ρωσίας εστιάζεται πως θα εμπλέξει και άλες χώρες όπως Αίγυπτο,  Ιράκ,  Ιορδανία και Ισραήλ σε ένα άξονα κατά της τρομοκρατίας είναι μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας να αποδυναμώσει τους δεσμούς της Ουάσινγκτον με τους παραδοσιακούς εταίρους στη Μέση Ανατολή.

Μύθος 5: Η συμμαχία της Δύσης με την Ρωσία θα οδηγήσει στην ήττα τους ISIS και τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου στην Συρία

Η σημερινή συμπεριφορά της στρατιωτικής εκστρατείας της Ρωσίας στη Συρία αποδεικνύει ότι δεν αποτελεί στόχο ή προτεραιότητα για τον Πούτιν η εξόντωση του Ισλαμικού κράτους.
Η Ρωσία συνεχίζει να δίνει προτεραιότητα στη διατήρηση του καθεστώτος της Συρίας πάνω από τα συμφέροντα κατά της τρομοκρατίας, παρά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ υποστήριξε στις 18 Νοεμβρίου ότι οι επιθέσεις στο Παρίσι και στο Σινά  καθιστούν τα αιτήματα της Δύσης για αποχώρηση του Άσσαντ ως απαράδεκτα.
Ο βασικός στόχος της Ρωσίας είναι να καταστρέψει την Συριακή αντιπολίτευση και όχι το ισλαμικό κράτος.

syriamapnovember19


syriamaprussiaairstrike

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης