Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Societe Generale: Η Ελλάδα θα λάβει την επόμενη δόση του δανείου - Γιατί πρέπει να ενισχυθεί o ΕFSF και γιατί το ευρωομόλογο δεν μπορεί να βοηθήσει την αδύναμη περιφέρεια...

Societe Generale: Η Ελλάδα θα λάβει την επόμενη δόση του δανείου - Γιατί πρέπει να ενισχυθεί o ΕFSF και γιατί το ευρωομόλογο δεν μπορεί να βοηθήσει την αδύναμη περιφέρεια...
Τη βεβαιότητα ότι η ολοκλήρωση της 5ης αναθεώρησης από την τρόικα της πορείας της ελληνικής οικονομίας θα ανάψει εντέλει το "πράσινο φως" για την εκταμίευση της ερχόμενης δόσης του δανείου των 110 δισ ευρώ, εκφράζει στην τελευταία ανάλυσή της με ημερομηνία 5 Σεπτεμβρίου για το outlook της διεθνούς οικονομίας η Societe Generale.
Σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου, η πραγματική πρόκληση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η Ευρωζώνη έγκειται στην ευρύτερη δέσμευση των Ευρωπαίων ηγετών απέναντι στη διασφάλιση της σταθερότητας και κατ' επέκταση της σωτηρίας του ευρώ.
Η Societe Generale απορρίπτει τις πρόσφατες δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, W. Schaueble, ότι δεν είναι απαραίτητη η ενίσχυση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). "Με δεδομένο ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα αγοράζει κρατικά ομόλογα επ' αόριστον, οι ευρωπαϊκές αρχές θα αναγκαστούν να αυξήσουν τουλάχιστον στα 1,5 τρις ευρώ το μέγεθος του EFSF πριν τα τέλη του 2011", σχολιάζει χαρακτηριστικά ο οίκος.
Όπως επίσης επισημαίνει η Societe, Γερμανία και Γαλλία αναμένεται να εγκρίνουν τους νέους όρους για τον EFSF έως τα τέλη του Σεπτέμβρη, ενώ στη συνέχεια τη σκυτάλη θα λάβουν και τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη. 

Μπορεί το ευρωομόλογο να αποτελέσει τη λύση στην κρίση χρέους;

Όπως εκτιμά η Societe, η έκδοση στην τρέχουσα συγκυρία ευρωομολόγου,  για τα ισχυρά - βάσει δημοσιονομικής κατάστασης - κράτη της Ευρωζώνης (π.χ. για εκείνα που διαθέτουν την κορυφαία αξιολόγηση ΑΑΑ) θα συνέβαλε στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των αγορών στον κεντρικό πυρήνα της ΕΕ, ενώ για τις αδύναμες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου θα αποτελούσε ένα κίνητρο για δημοσιονομική πειθαρχία.
"Τα ευρωομόλογα, ωστόσο, δεν προσφέρουν τη λύση για τη χρηματόδοτηση των αδύναμων ευρωπαϊκών κρατών", εφιστά την προσοχή ο οίκος.

Οι εκτιμήσεις για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας

Η Societe προχώρησε στην υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Ειδικότερα, τοποθετεί στο 3,9% την ανάπτυξη τόσο για το 2011 όσο και για το 2012.
Οι λόγοι της υποβάθμισης των προβλέψεών της είναι οι εξής:
- Οι αναταραχές στις διεθνείς αγορές
- Τα πρόσθετα μέτρα λιτότητας που υιοθετούνται σε διεθνές επίπεδο
Για τις ΗΠΑ ο οίκος εκτιμά στο 1,8% την ανάπτυξη για το 2012, ενώ για την Ευρωζώνη στο 1,1%.
Η Κίνα, σύμφωνα με τη Societe, θα σημειώσει ανάπτυξη 8,3% το 2012, ενώ η Ιαπωνία 3,3%.

Γιατί αργούν ακόμη οι αυξήσεις των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών...
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει σε άλλο σημείο της έκθεσής του ο οίκος, η αύξηση των επιτοκίων των μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών δεν πρέπει να αναμένεται πριν το 2013.
Αναλυτικότερα:
- Πρώτη το χορό της αύξησης των επιτοκίων θα σύρει η Τράπεζα της Αγγλίας (Βank of England). Η μεταβολή της νομισματικής της πολιτικής θα πρέπει να αναμένεται στις αρχές του 2013.
- Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού στα τέλη του 2013.
- Η Fed δεν αναμένεται να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της πριν το 2015.
- Στο 2016 θα πρέπει να αναμένεται η αύξηση των επιτοκίων της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας (Βank of Japan).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης