Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Royal Bank of Scotland: Η Ελλάδα θα έχει πτωχεύσει έως τον Δεκέμβριο - "Ανίκανη" η κυβέρνηση - IIF: Κανένας κίνδυνος "άτακτης" χρεοκοπίας - Τι λέει για το rοllover

Royal Bank of Scotland: Η Ελλάδα θα έχει πτωχεύσει έως τον Δεκέμβριο -
(upd)Μετά τη δήλωση σοκ τoυ οίκου Standard & Poor's πριν λίγες εβδομάδες ότι η Ελλάδα θα έχει χρεοκοπήσει μέχρι τον Δεκέμβριο, έρχεται τώρα η RBS να προκαλέσει νέα αναστάτωση στις αγορές... "Η Ελλάδα θα έχει χρεοκοπήσει μέχρι την αναθεώρηση της πορείας της οικονομίας της από την τρόικα τον Δεκέμβριο", προειδοποιεί ο οίκος, ασκώντας σφοδρή κριτική στην ελληνική κυβέρνηση, επιρρίπτοντάς της ούτε λίγο ούτε πολύ ευθύνες για ανικανότητα όσον αφορά στην εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων και την επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων.
Την ίδια ώρα εκπρόσωπος του Διεθνούς Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικής, του IIF, του αρμόδιου φορέα για την επίβλεψη της διαχείρισης του ελληνικού χρέους επισημαίνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος "άτακτης" χρεοκοπίας της Ελλάδας. Ωστόσο το IIF προειδοποιεί ότι το σχέδιο για το rollover του ελληνικού χρέους βρίσκεται αντιμέτωπο με πληθώρα προκλήσεων...
Ειδικότερα, ο γενικός διευθυντής του οργανισμού, C. Dallara, ανέφερε ότι η στήριξη του ελληνικού σχεδίου για το rollover του χρέους θα είναι σημαντική "όταν οι επενδυτές αντιληφθούν τις επιλογές που έχουν". Ωστόσο, κατά τον Dallara, οι ιδιώτες κάτοχοι ομολόγων θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες, προκειμένου να αντιληφθούν τις επιλογές που υπάρχουν για τη συμμετοχή τους στο σχέδιο.
Υπενθυμίζεται ότι ο David Beers, επικεφαλής διεθνών κρατικών αξιολογήσεων της Standard & Poor΄s είχε υποστηρίξει πριν δύο εβδομάδες ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει έως το τέλος του έτους. Ο κ. D. Beers επανέλαβε την εκτίμηση της S&P ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει μετά τη συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους και επιμύκηνησης των λήξεων των ομολόγων.
Σύμφωνα με τον κ. Beers το εν λόγω σχέδιο «αποτελεί χρεοκοπία καθώς περιλαμβάνει ελάφρυνση του χρέους». Ο κ. Beers δεν παρέλειψε να υπερασπιστεί και την απόφαση της S&P να υποβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση των ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας ψευδή τον ισχυρισμό του αμερικάνικου υπουργείου Οικονομικών ότι υπήρχε λάθος 2 τρισ. δολαρίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης