Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ακόμη και αν πουλήσουν όλο το χρυσό οι Κεντρικές Τράπεζες των υπερχρεωμένων της ευρωζώνης το όφελος θα είναι σχεδόν... αμελητέο

tags :
Ακόμη και αν πουλήσουν όλο το χρυσό οι Κεντρικές Τράπεζες των υπερχρεωμένων της ευρωζώνης το όφελος θα είναι σχεδόν... αμελητέο
Ασφυκτικές πιέσεις ασκούνται στα παρασκήνια της Ευρώπης ώστε οι υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης να προχωρήσουν σε πωλήσεις μέρους των αποθεμάτων χρυσού που διαθέτουν με στόχο να μειώσουν τα επίπεδα χρέους τους. Μάλιστα, ολοένα και πιο έντονη γίνεται η συζήτηση ότι Πορτογαλία, Ελλάδα και Ισπανία διαθέτουν περίπου 750 τόνους χρυσό, ήτοι το 17% της προσφοράς του 2010.
Ήδη στη Γερμανία η συζήτηση έχει αρχίσει να λαβαίνει σοβαρές διαστάσεις, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά ακόμη και για την Ιταλία, η οποία εσχάτως αντιμετωπίζει σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα. Την ώρα που ο χρυσός χτυπά το ένα ρεκόρ μετά το άλλο οι κυβερνήσεις αναζητούν εναγωνίως τρόπους να μειώσουν το χρέος. Βέβαια αυτή η συζήτηση έχει ήδη προκαλέσει την επέμβαση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού, το οποίο δια της επικεφαλής του Natalie Dempster, επεσήμανε ότι τα αποθέματα χρυσού δεν είναι των κυβερνήσεων αλλά των Κεντρικών Τραπεζών, οι οποίες είναι ανεξάρτητες στην διαχείριση των περιουσιακών τους στοιχείων και αποθεμάτων.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί όμως ότι η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ελλάδα και η Ισπανία διαθέτουν συνολικά περί τους 3.233 τόνους χρυσού, οι οποίοι αξίζουν περίπου 132 δισ. ευρώ, την ώρα που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι το συνολικό εξωτερικό χρέος αυτών των χωρών διαμορφώνεται στα 3.289 δισ. ευρώ.
Εάν για παράδειγμα η Πορτογαλία πουλήσεις τους 382,5 τόνους που διαθέτει θα εξοικονομήσει 14,9 δισ. ευρώ, ήτοι λιγότερο από το ένα πέμπτο του πακέτου που έλαβε από την ΕΕ. Εάν η Ιταλία πουλήσει του 2.450 τόνους χρυσού που διαθέτει αξίζουν 95 δισ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές, χωρίς να λάβουμε υπόψη μας και την προοπτική να δημιουργηθούν αναταράξεις στην αγορά λόγω της υπερπροσφοράς.
Έτσι σύμφωνα με τους αναλυτές, ακόμη και αν οι Κεντρικές Τράπεζες πουλήσουν όλο το χρυσό τους για να βοηθήσουν τις κυβερνήσεις τους, το όφελος δεν θα είναι αισθητό. Αν μάλιστα λάβουμε υπόψιν μας και την αποτυχία της βρετανικής κυβέρνησης, όταν μεταξύ 1999-2002 πούλησε 395 τόνους χρυσού έναντι 3,5 δισ. δολ. ενώ σήμερα η ίδια ποσότητα αξίζει 23,1 δισ. δολ., τότε μία τέτοια κίνηση μάλλον απαγορευτική κρίνεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης