Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τι άλλο να κάνει πια μία τράπεζα για να αποκαταστήσει τη φήμη της;

Τι άλλο να κάνει πια μία τράπεζα για να αποκαταστήσει τη φήμη της;
Τι άλλο να κάνει πια μία τράπεζα για να πείσει τις αγορές ότι δεν έχει πρόβλημα και να αποπροσανατολίσει από πάνω της το στόχο που έχουν κλειδώσει όσοι αμφιβάλλουν για τη βιωσιμότητα της; Κι όμως, η BNP Paribas προχώρησε σε μία κίνηση που δεν έχει ξαναγίνει στο παρελθόν από καμία τράπεζα, σε μία ύστατη προσπάθεια να ανατρέψει το αρνητικό εις βάρος της κλίμα.
Τι έκανε; Στην ενότητα “FAQ” (πιο συχνές ερωτήσεις) της ιστοσελίδα της, ανάρτησε “εικονικές ερωτήσεις”, στις οποίες απαντά η ίδια, ώστε να αποκαταστήσει την εικόνα της. Με αυτόν τον τρόπο θέλησε να διαλύσει όλες τις αμφιβολίες της αγοράς, που την ήθελαν ακόμη και να εξαγοράζεται από έτερο γαλλικό τραπεζικό κολοσσό.
Τι αναφέρεται στην σελίδα;

Ερώτηση: Γιατί η έκθεση της BNP Paribas είναι τόσο μεγάλη στην Ιταλία;
Απάντηση: Η έκθεση της τράπεζας στην Ιταλία είναι περί τα 12 δισ. ευρώ (banking book) ήτοι 1,7% των κεφαλαίων της. Το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει το 1% του εξωτερικού χρέους της Ιταλίας, το οποίο και έχει χαρακτηριστεί ως 'ελεύθερο κινδύνου'. Η δευτερογενής αγορά ιταλικών ομολόγων διαθέτει την απαιτούμενη ρευστότητα για την ομαλή λειτουργία της, ενώ είναι ιδιαιτέρως ελκυστική σε ένα μεγάλο αριθμό ξένων επενδυτών.

Ερώτηση: Πως εξηγείται τη σημαντική μείωση της χρηματιστηριακής αξίας της BNP Paribas;
Απάντηση: Ενώ η μετοχή της τράπεζας έχει σημειώσει σημαντικές απώλειες το τελευταίο διάστημα, εξακολουθεί να αποδίδει περισσότερο από ότι ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος. Η μετοχή έχει υποχωρήσει 35% από την αρχή του έτους, ενώ ο δείκτης τραπεζών της ευρωζώνης βρίσκεται στο -36,8%. Ο δείκτης ευρωπαϊκών τραπεζών βρίσκεται στο -33,7% και ο δείκτης των αμερικανικών τραπεζών στο -33,9%.

Πιστεύουμε ότι το πλήγμα που έχει δεχτεί η μετοχή της τράπεζας στην αγορά, προεξοφλεί ένα μη ρεαλιστικό απαισιόδοξο σενάριο. Η καθαρή θέση ανά μετοχή είναι 56,7 ευρώ στις 30/6/2011, ενώ τώρα η τρέχουσα είναι στα 33 ευρώ, με αποτέλεσμα το συνολικό discount που αποτιμά η αγορά να φτάνει τα 27 δισ. ευρώ. Αυτό δείχνει ότι δεν δικαιολογείται από κάθε μέτρηση.
Παράλληλα, η BNP Paribas, η οποία και θεωρείται η μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας με όρους κεφαλαιοποίησης, εξέδωσε και ξεχωριστή ανακοίνωση στην οποία διαβεβαιώνει ότι δεν έχει πρόβλημα ρευστότητας, ενώ την ίδια ώρα έχει ολοκληρώσει τις εκδόσεις καλυμμένων ομολογιών ύψους 35 δισ. ευρώ από τον Ιούνιο, αποκαθιστώντας τη μεσο-μακροπρόθεσμη ρευστότητα της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης