Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Στα 9,7 δις ευρώ η συνολική επένδυση - ζημία της Emporiki bank στην Ελλάδα – Από το 2013 αναμένεται η ανάκαμψη της τράπεζας

tags :
  Στα 9,7 δις ευρώ η συνολική επένδυση - ζημία της Emporiki bank στην Ελλάδα – Από το 2013 αναμένεται η ανάκαμψη της τράπεζας
Συνολική σωρευτική ζημία 9,7 δις ευρώ έχει καταγράψει η Emporiki bank από την επένδυση που έχει πραγματοποιήσει η Credit Agricole ως βασικός μέτοχος  στην Ελλάδα.

Τα 9,7 δις ευρώ προέρχονται από 3,3 δις ευρώ από το τίμημα εξαγοράς με βάση την κατ΄ αναλογία συμμετοχή, 3,2 δις ευρώ ζημίες λόγω αποτελεσμάτων και 3,15 δις ευρώ προβληματικά δάνεια περιλαμβανομένων και των διαγραφών.
Οι νέες ζημίες που εμφάνισε η τράπεζα στο α΄ 6μηνο του 2011 ύψους 611 εκατ ευρώ προφανώς ακυρώνουν το business plan της Credit Agricole το οποίο προέβλεπε ότι η Emporiki το 2011 θα εμφάνιζε 130 εκατ ευρώ. Οι ζημίες για το 2011 θα φθάσουν τα 800 εκατ ευρώ.
Με βάση το επιχειρηματικό σχέδιο από το 2012 θα περάσει σε κέρδη 250 εκατ ευρώ σε προ φόρων βάση. Ωστόσο και ο στόχος αυτός είναι ανέφικτος. Και το 2012 η Emporiki θα εμφανίσει ζημίες και από το 2013 πλέον είναι πιθανό να  περάσει σε κέρδη αλλά ακόμη και αυτό αποτελεί υπόθεση.
Δεν υπάρχει ένδειξη ότι γενικώς η ελληνική αγορά θα έχει ανακάμψει από το 2013.
Είναι προφανές ότι η συγκυρία δεν ευνόησε την Emporiki bank η οποία με την στήριξη της Credit Agricole πορεύεται σε ένα δύσβατο δρόμο της ελληνικής δεινής οικονομικής πραγματικότητας.
Η Emporiki θα  προχωρήσει υποχρεωτικά σε νέα κεφαλαιακή ενίσχυση  καθώς μετά τις τελευταίες μεγάλες ζημίες καθίσταται απαραίτητη η ισχυροποίηση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας Σημειώνεται  ότι στο τελευταίο τρίμηνο του 2010 η Credit Agricole είχε καταθέσει 400 εκατ ευρώ στην Emporiki για να την ενισχύσει κεφαλαιακά.
Η Credit Agricole υλοποίησε  και νέα κεφαλαιακή κίνηση ύψους 750 εκατ ευρώ που θα έχει την μορφή κατάθεσης.
Η κεφαλαιακή ενίσχυση κάθε τράπεζας είναι ζητούμενο ειδικά σε μια χώρα όπως η Ελλάδα όπου οι κίνδυνοι λόγω της κρίσης χρέους είναι μεγάλοι για το τραπεζικό σύστημα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η τράπεζα έχει διατηρήσει σχεδόν σταθερό το χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων στα 22,6 δις ευρώ ενώ αντιθέτως οι καταθέσεις έχουν μειωθεί στα 11 δις ευρώ.
Η πορεία των καταθέσεων της τράπεζας θα εξαρτηθεί από την γενικότερη συμπεριφορά των καταθέσεων στις τράπεζες που δεν είναι θετική.
Η Emporiki εμφανίζει ένα χάσμα 11,6 δις ευρώ σε ρευστότητα το οποίο καλύπτει μέσω ομολογιακών και τιτλοποιήσεων.
Το χάσμα αυτό είναι πολύ μεγάλο και πρέπει να μειωθεί ανακτώντας μέρος των καταθέσεων που έφυγαν….

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης