Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Από τους μεγαλύτερους τραπεζικούς ομίλους στην NA Ευρώπη η AlphaEurobank – Ποια τα πλεονεκτήματα της συγχώνευσης

 Από τους μεγαλύτερους τραπεζικούς ομίλους στην NA Ευρώπη η AlphaEurobank – Ποια τα πλεονεκτήματα της συγχώνευσης
H συνένωση δυνάμεων και ο συνδυασμός πλεονεκτημάτων των δύο μεγαλύτερων και ισχυρότερων ελληνικών ιδιωτικών τραπεζικών ομίλων θα οδηγήσουν στη δημιουργία ενός μεγάλου και ισχυρού ομίλου με ηγετική περιφερειακή εμβέλεια, δυναμική ανάπτυξης και σημαντικές δυνατότητες κερδοφορίας.


Προφίλ νέου οργανισμού:
Η 23η μεγαλύτερη τράπεζα στην ευρωζώνη
Θα έχει €150 δις. ενεργητικό, €97 δις. χορηγήσεις, €70 δις. καταθέσεις
2.300 καταστήματα
34.000 εργαζόμενους
€5 δις. ακαθάριστα έσοδα

Με την ολοκλήρωση της συγχώνευσης ο νέος οργανισμός θα είναι μεταξύ των ισχυρότερων κεφαλαιακά τραπεζών στην Ευρώπη (περίπου 14% Core Tier I ratio to 2013)
Στην ευρύτερη περιφέρεια θα έχει:
1300 καταστήματα σε 8 χώρες, €26 δις. ενεργητικό, €20 δις. δάνεια και πάνω από 10% μερίδιο αγοράς σε 4 χώρες (Κύπρος, Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία)
Ο νέος οργανισμός θα επιτυγχάνει το 25% των εσόδων του από τις εκτός Ελλάδος δραστηριότητες, πλεονέκτημα που προσφέρει ασφάλεια έναντι ενδεχόμενων κινδύνων από το μακροοικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα. Το πρό προβλέψεων έσοδα από τις εκτός Ελλάδος δραστηριότητες είναι ετησίως συνολικά €600 εκ. ενώ η δημιουργία νέων προβλέψεων είναι ήδη καθοδική.
Με αυτά τα δεδομένα, δημιουργούνται νέες δυνατότητες αυτόνομης χρηματοδότησης και χαμηλότερου κόστους χρήματος για τις εκτός Ελλάδος θυγατρικές
Τα ισχυρά στοιχεία της AlphaEurobank

* Προ προβλέψεων έσοδα ετησίως €2,3 – 2,4 δις.

* Τα 4 τελευταία χρόνια συνολικές προβλέψεις €7,5 δις. ήτοι 8% του χαρτοφυλακίου δανείων

* συνέργειες του νέου σχήματος λόγω της συμπληρωματικότητας των δραστηριοτήτων των δύο τραπεζών, της εξοικονόμησης κόστους λειτουργίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, της βελτίωσης του κόστους του χρήματος για την νέα Τράπεζα και λόγω ωφελειών από cross selling και τον καλύτερο συντονισμό των πελατειακών σχέσεων, υπολογίζονται σε € 650 εκ. το χρόνο, σε βάθος τριετίας.  Η παρούσα αξία των συνεργειών αυτών είναι € 3,4 δισ. και είναι πολύ μεγαλύτερη από την αθροιστική τρέχουσα κεφαλαιοποίηση των δύο τραπεζών.  

* Συνολικά προ προβλέψεων έσοδα €3 δις. συμπεριλαμβανομένων  των συνεργειών  που με ορίζοντα τριετίας προσφέρουν ασφάλεια έναντι πιθανών ζημιών από επισφάλειες  περίπου 9% του συνολικού χαρτοφυλακίου

* Σχέδιο συνολικής κεφαλαιακής ενίσχυσης ύψους €3,9 δις. που θα προσφέρουν περιθώριο ασφαλείας επιπλέον του ήδη ισχυρού κεφαλαιακού δείκτη 9,6% Core Tier I. Αυτά θα προέλθουν από:
- Ενέργειες για την οργανική δημιουργία κεφαλαίων, που αναμένεται να εισφέρουν άνω των €2,1 δις. (ή περίπου 260 μονάδες βάσης) στα Κύρια Βασικά Ίδια Κεφάλαια (Core Tier I).
- Εξωτερική άντληση κεφαλαίων Core Tier I ύψους € 1,75 δισ. (ή 190 μ.β.)

* Ο νέος οργανισμός θα επιτυγχάνει το 25% των εσόδων του από τις εκτός Ελλάδος δραστηριότητες, πλεονέκτημα που προσφέρει ασφάλεια έναντι ενδεχόμενων κινδύνων από το μακροοικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα. Το πρό προβλέψεων έσοδα από τις εκτός Ελλάδος δραστηριότητες είναι ετησίως συνολικά €600 εκ. ενώ η δημιουργία νέων προβλέψεων είναι ήδη καθοδική.

Η έκθεση της νέας τράπεζας στα ελληνικά κρατικά ομόλογα

Η συνολική έκθεση των δύο τραπεζών σε ελληνικά κρατικά ομόλογα είναι 12 δισ. ευρώ πριν από το PSI.
Από αυτό το ποσό, τα 8,8 δισ. ευρώ συμμετέχουν στο PSI
Αλλά το 35% της παρούσας αξίας αυτών των 8,8 δισ. ευρώ, δηλαδή 3,1 δισ. ευρώ, είναι εγγυημένο με ΑΑΑ
Απομένουν 5,7 δισ. ευρώ (8,8-3,1) για τα οποία έχει γίνει ήδη 1,5 δισ. ευρώ haircut μέσω του PSI. Δηλαδή η αξία των ομολόγων για τα οποία δεν υπάρχουν εγγυήσεις ΑΑΑ ή δεν έχει γίνει διαγραφή αξίας είναι 4,2 δισ. ευρώ.
Σε αυτά  πρέπει να προστεθούν και τα 3,2 δισ. ευρώ των κρατικών ομολόγων που δεν συμμετέχουν στο PSI.
Η συνολική έκθεση των δύο τραπεζών σε ελληνικά κρατικά ομόλογα μετά το PSI είναι 7,4 δισ. ευρώ.  Που σημαίνει ότι αν γίνει και ένα επιπλέον haircut 30%, το κόστος για τη νέα οντότητα θα είναι μέχρι 2,2 δισ. ευρώ, δηλαδή σε διαχειρίσιμα επίπεδα που ήδη υπερκαλύπτονται από την προγραμματισμένη αύξηση κεφαλαίου.

Εξάρτηση από την ΕΚΤ

Η εξάρτηση των δύο τραπεζών από την ΕΚΤ είναι περίπου 40 δισ. ευρώ ή περίπου 27% του συνολικού ενεργητικού.
Αλλά:
Οι δύο τράπεζες διαθέτουν ελληνικά κρατικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια ύψους 13 δισ. ευρώ.  Με αυτά θα μπορέσουν να δανειστούν μέσω repos από τη διεθνή αγορά μόλις ανοίξει για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και τον ελληνικό κίνδυνο.
Η εξάρτηση θα περιοριστεί στα 27 δισ. ευρώ και θα πρέπει να υποχωρήσει κατά άλλα 12 δισ. ευρώ σε βάθος χρόνου ώστε να φτάσει στα 15 δισ. ευρώ, δηλαδή το 10% του ενεργητικού που θεωρεί η ΕΚΤ ως «σταθερή κατάσταση».
Το ποσό αυτό μπορεί να καλυφθεί σταδιακά από την επιστροφή των καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης