Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Οι ελληνικές και ξένες τράπεζες δεν έχουν ακόμη προετοιμαστεί για την χρεοκοπία της Ελλάδος….

    Οι ελληνικές και ξένες τράπεζες δεν έχουν ακόμη προετοιμαστεί για την χρεοκοπία της Ελλάδος….
Για πρώτη φορά τόσο εμφατικά παρουσιάστηκε στο προσκήνιο όχι μια εκδοχή ενός fund manager ή μιας επενδυτικής τράπεζας αλλά της κρατούσας πολιτικής σκέψης της Ευρώπης ή απλή άποψη μήπως να αφεθεί να χρεοκοπήσει η Ελλάδα;
Και αν χρεοκοπήσει να χρεοκοπήσει εντός ευρώ ή να επιστρέψει στην δραχμή;

Πλέον η άποψη αυτή αρχίζει και ζυμώνεται στην Ευρώπη ενώ μετά το φιάσκο  με την Τρόικα κατέστη κατανοητό σε όλους ότι η Ελλάδα πλέον βρίσκεται σε πραγματικό κίνδυνο και δεν αποτελεί μόνο δημοσιογραφική προσέγγιση όπως πολλοί επιχειρούσαν να μας που τόσο καιρό.
Η επιστροφή στην δραχμή της Ελλάδος σε αυτή την συγκυρία θα ήταν ολέθρια και γιαυτό δίδεται η μάχη να διατηρηθεί στο ευρώ.
Αυτό που κόμη όμως δεν έχει επιλυθεί και δεν θα επιλυθεί άμεσα είναι η αποφυγή ή με της χρεοκοπίας.
Ωστόσο αξιολογώντας τις παραμέτρους μπορεί η Ελλάδα να χρεοκοπήσει;
Αν χρεοκοπήσει με στάση πληρωμών άμεσα και βίαια τόσο το τραπεζικό σύστημα θα καταρρεύσει και τότε η χρεοκοπία της στάσης πληρωμών θα είναι πολλαπλάσια.
Το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη ενώ ανησυχεί για τον κίνδυνο αυτό δεν έχει προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδος.
Είναι προφανές ότι αν υπάρξει ευρύτατη κινητοποίηση κυβερνήσεων και τραπεζών με στόχο την θωράκιση του κλάδου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο τότε η χρεοκοπία της Ελλάδος θα πλησιάζει.
Η χρεοκοπία της Ελλάδος βίαια δεν μπορεί να υπάρξει άπαξ και οι τράπεζες είναι κεφαλαιακά απροετοίμαστες.
Όμως ενώ εξετάζεται και η Ευρώπη φαίνεται ότι είναι πολιτικά απροετοίμαστοι άρα για την ώρα απομακρύνεται ο κίνδυνος χρεοκοπίας.
Ωστόσο άλλο απομακρύνεται και άλλο εξαλείφεται.
Η πιθανότητα χρεοκοπίας με βάση τα CDS φθάνει το 90% που αποτελεί ρεκόρ για οικονομία των δυτικών οικονομιών.
Ο κίνδυνος χρεοκοπίας παραμένει σε ύψιστο βαθμό αλλά όσο οι τράπεζες δεν έχουν προετοιμαστεί δεν θα υπάρξει χρεοκοπία βίαιη.
Αν στο ακραίο σενάριο υπάρξει βίαιη χρεοκοπία της Ελλάδος απλά προετοιμαστείτε όχι για χρεοκοπίες τραπεζών αλλά για την καθολική κρατικοποίηση των τραπεζών μέσω του ΤΧΣ.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης