Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τριγμοί στις αγορές μετά τα στοιχεία που δείχνουν ένα ζοφερό μέλλον για την οικονομία της Ευρώπης

tags :
Τριγμοί στις αγορές μετά τα στοιχεία που δείχνουν ένα ζοφερό μέλλον για την οικονομία της Ευρώπης
Ο δείκτης για την ανάληψη επενδυτικού ρίσκου έχει υποχωρήσει σε χαμηλά 2ετίας - Οι μετοχές βουλιάζουν και η στοίβα κυβερνητικών ομολόγων με αρνητικά επιτόκια όλο και ψηλώνει
Τα τελευταία ίχνη αισιοδοξίας στην Ευρώπη φαίνεται ότι έσβησαν αυτή την εβδομάδα, καθώς κατέστη σαφές ότι η οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρές δυσκολίες, γεγονός που έστειλε τις μετοχές και τις αγορές χρέους σε πτωτική τροχιά, σημειώνει σε ανάλυσή του το Bloomberg.
Ενώ η αναταραχή στις αγορές στις αρχές του 2016 πυροδοτήθηκε από το sell-off στα εμπορεύματα και τις κινεζικές μετοχές, η πραγματικότητα για τις ανησυχίες της ίδιας της Ευρώπης έπληξε τις αγορές εντός συνόρων καθώς οι εταιρείες ανακοινώνουν η μία μετά την άλλη άσχημα κέρδη, την ώρα που οι θεσμοί και οι χαράσσοντες την πολιτική προβαίνουν σε μείωση των προβλέψεών τους για την οικονομία και προειδοποιούν για περαιτέρω κινδύνους.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μείωσε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη το 2016 στην ευρωζώνη σε 1,7%, έναντι 1,8% προηγουμένως, και είπε ότι οι μεγαλύτερες οικονομίες, δηλαδή εκείνες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας θα έχουν χειρότερες επιδόσεις από ότι προβλεπόταν πριν από 3 μήνες.
Ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να προχωρήσει σε νέες κινήσεις σύντομα, η πορεία του ευρώ και των μετοχών υποδεικνύουν ότι ο πρόεδρός της Mario Draghi, μπορεί να χάνει την ικανότητά του να πείθει τους επενδυτές ότι μπορεί να προστατεύσει την περιοχή από τους κινδύνους.
Ο επικεφαλής στρατηγικής για μετοχές και εμπορεύματα στην Vontobel Asset Management στη Ζυρίζη, Andreas Nigg, σημειώνει ότι «Υπάρχει ένα όριο στο πόσα μπορούν να κάνουν οι κεντρικοί τραπεζίτες, ακόμη και ο Draghi.
Κάθε δόση μέτρων πιθανότατα θα έχει μικρότερη απόδοση από την προηγούμενη»
Η ασθενέστερη του αναμενομένου οικονομική ανάπτυξη και η σχετική αυξημένη πιθανότητα ύφεσης οδήγησε σε πώληση επικίνδυνων επενδυτικών προϊόντων».

«Σφαγή» για τις μετοχές
Η ωμή αλήθεια είναι ότι η ευρωζώνη ακόμη παλεύει να ανακάμψει σχεδόν 6 χρόνια αφότου διέσωσε την Ελλάδα για πρώτη φορά, ενώ οι ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την τελευταία τους κρίση και να ανακόψουν τη ροή των προσφύγων.
Η απαισιοδοξία εμπόδισε να υλοποιηθεί η εκκολαπτόμενη ανάκαμψη των μετοχών στην Ευρώπη, με μία υποχώρησή τους 3,6% αυτή την εβδομάδα, διαγράφοντας σχεδόν ολοσχερώς την ανάκαμψη των δύο προηγούμενων εβδομάδων.
Οι απώλειες έχουν φέρει το δείκτη Stoxx Europe 600 Index 9,9% χαμηλότερα φέτος, στο χειρότερο ξεκίνημα έτους από το 2008, ενώ διαπραγματεύεται στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο.



Από την αρχή του έτους κανένας κλάδος δεν έχει καταφέρει να γλιτώσει από τη σφαγή.
Οι τράπεζες και οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν υποχωρήσει περισσότερο από όλους τους κλάδους, κατά 18%.
Η Credit Suisse βυθίστηκε στη χαμηλότερη τιμή από το 1992 την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου, έπειτα από την ανακοίνωση των μεγαλύτερων τριμηνιαίων ζημιών της τα τελευταία 7 χρόνια.
Η Daimler υποχώρησε στα χαμηλά ενός και πλέον έτους, έπειτα από την αναθεώρηση των πωλήσεών της για το 2016, εξαιτίας της επιβραδυνόμενης ζήτησης στην Κίνα.
Οι αναλυτές έχουν γίνει πιο απαισιόδοξοι σχετικά με τις προοπτικές των κερδών των εταιρειών του Stoxx 600 για το 2016.
Μάλιστα έχουν μειώσει την πρόβλεψή τους για την αύξηση των κερδών στο 3,9% για φέτος, συγκριτικά με το 6,7% στις αρχές Δεκεμβρίου.

Χάνοντας χρήματα
Ενώ οι ευρωπαϊκές μετοχές πλήττονται περισσότερο από ότι οι μετοχές παγκοσμίως, ούτε και οι άλλες αγορές τα πηγαίνουν ιδιαίτερα καλά.
Παγκοσμίως μόλις το 1% των μάνατζερ μετοχικών κεφαλαίων απέφυγαν τις απώλειες φέτος, καθώς ένας δείκτης που παρακολουθεί τη μεταβλητότητα μεταξύ διαφόρων επενδυτικών κατηγοριών εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 2015.



«Η εικόνα είναι νευρική και αβέβαιη», λέει ο επικεφαλής οικονομικής ανάλυσης για την Ευρώπη στη Nomura, Nick Matthews.
«Δεν είναι μόνο ευρωπαϊκή ιστορία.
Υπάρχει ευρύτερη αμφιβολία για τη δύναμη της παγκόσμιας οικονομίας».
Εν μέσω άσχημων κερδών, ο χρηματοοικονομικός πιστωτικός κίνδυνος για τις ευρωπαϊκές τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες έχει αυξηθεί στο υψηλότερο επίπεδό του εδώ και 2 χρόνια.
Το κόστος ασφάλισης κατώτερου χρέους ανέβηκε για 7η συνεχόμενη ημέρα την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου, φτάνοντας στο υψηλότερο σημείο από τον Ιούλιο του 2013, βάσει του δείκτη Markit iTraxx Europe Subordinated Financial Index.



Εκείνοι που χαράσσουν την πολιτική δεν περνάνε καλύτερα.
Οι κεντρικοί τραπεζίτες, που έχουν τώρα να αντιμετωπίσουν το χαμηλό πληθωρισμό και είτε αδύναμες είτε ανισόρροπες οικονομίες, επισημαίνουν τον «κίνδυνο πτώσης» της ανάπτυξης και ρίχνουν το φταίξιμο σε εξωτερικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των αδύναμων τιμών του πετρελαίου, της επιβράδυνσης της Κίνας και της μεταβλητότητας στις αγορές.

Σκοτεινοί ουρανοί
Στο Λονδίνο, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας, Mark Carney, είπε ότι αυτή τη στιγμή βλέπουμε «ένα παγκόσμιο περιβάλλον που δεν συγχωρεί».
Σε εκδήλωση στη Φρανκφούρτη, ο Draghi προειδοποίησε για «δυνάμεις στην παγκόσμια οικονομία σήμερα που συνωμοτούν για να κρατήσουν τον πληθωρισμό χαμηλά».
Οι σκοτεινότεροι ουρανοί αντικατοπτρίζονται και στα οικονομικά στοιχεία.
ο δείκτης Οικονομικής Έκπληξης της Citigroup για την ευρωζώνη υποχώρησε στο πλέον αρνητικό του επίπεδο από την τελευταία εβδομάδα του 2014, κάτι που σημαίνει ότι οι εκθέσεις και οι ανακοινώσεις στοιχείων παρουσίασαν μία εικόνα πιο αδύναμη από ότι αναμενόταν.
Ένας παρόμοιος δείκτης για τη Μεγάλη Βρετανία κινείται επίσης υπό του μηδενός από πέρυσι τον Απρίλιο.



Οι προσδοκίες επιπλέον μέτρων τόνωσης της ρευστότητας από την ΕΚΤ έχουν οδηγήσει σε αποδόσεις κάτω από το μηδέν κυβερνητικά ομόλογα ύψους 2,4 τρισ. δολ., ποσό που ανέρχεται στο 38% του δείκτη Bloomberg Eurozone Sovereign Bond Index.
Τα γερμανικά διετή ομόλογα υποχώρησαν στο -0,5% για πρώτη φορά την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου και οι αποδόσεις των 8ετών ομολόγων υποχώρησαν σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2015.
Καθώς τα ομόλογα ανεβαίνουν, οι σχεδόν ανύπαρκτες αποδόσεις δεν καταφέρνουν να προσελκύσουν επενδυτές στις σχετικές δημοπρασίες.
Η Γερμανία δεν κατόρθωσε να πιάσει τους στόχους της στις 3 τελευταίες δημοπρασίες ομολόγων.
Τα μελλοντικά συμβόλαια που βασίζονται στο μέσο όρο του δείκτη υπερημερίας του ευρώ (Eonia) ήδη έχουν συμπεριλάβει στην κοστολόγησή τους μία μείωση 0,1% στα επιτόκια καταθέσεων της ΕΚΤ στη συνάντηση του Μαρτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.
Η κίνηση στα διετή γερμανικά ομόλογα υποδεικνύει ότι η αγορά περιμένει μία ακόμη μεγαλύτερη μείωση, σύμφωνα με το διαχειριστή χαρτοφυλακίων στη λονδρέζικη BlueBay Asset Management, Mark Dowding.



Και ενώ τα ομόλογα πραγματοποιούν ράλι, τα κέρδη στο ευρώ σημαίνουν ότι το μήνυμα του επικεφαλής της ΕΚΤ δεν περνάει στις αγορές.
Το ευρώ ανέβηκε σε υψηλά τριμήνου έναντι του δολαρίου την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου, ακόμη και αφότου ο Draghi επανέλαβε ότι είναι έτοιμος να αναλάβει δράση για να αντιπαρέλθει των διεθνών πιέσεων που ωθούν τον πληθωρισμό χαμηλότερα.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης