Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Welle: Όχι στη στέγαση 7.000 προσφύγων στο παλιό αεροδρόμιο του Βερολίνου λένε οι Γερμανοί

Deutsche Welle: Όχι στη στέγαση 7.000 προσφύγων στο παλιό αεροδρόμιο του Βερολίνου λένε οι Γερμανοί
Οι πολέμιοι των κυβερνητικών σχεδίων κάνουν λόγο για «πολιτική στρατοπέδων» της κυβέρνησης Merkel για τους πρόσφυγες
Την άρνηση των βερολινέζων συνάντησε η απόφαση της τοπικής κυβέρνησης της γερμανικής πρωτεύουσας να χρησιμοποιήσει τις εκτάσεις και εγκαταστάσεις του παλιού αεροδρομίου tempelhof για τη στέγαση 7 χιλιάδων προσφύγων που βρίσκονται στην πόλη.
Το σχέδιο όμως φαίνεται ότι σκοντάφτει στην πρωτοβουλία πολιτών ενάντια σε οποιαδήποτε οικοδομική δραστηριότητα στην έκταση του παλιού αεροδρομίου, το οποίο έκλεισε οριστικά τις πύλες του το 2008.
«Το ζήτημα δεν είναι πλέον αυτή η έκταση», λέει η ακτιβίστρια Margarete Heitmuller.
«Πρέπει να δούμε σε τι είδους πόλη θέλουμε να ζούμε» τονίζει.
Στη μια πλευρά του παλιού αεροδρόμιου, στεγάζονται ήδη περίπου 2 χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονται στο Βερολίνου τους τελευταίους δύο μήνες ενώ λίγα μέτρα μακρύτερα βρίσκονται ξύλινα κουτιά με φυτά που έχουν φυτέψει πολίτες την άνοιξη και το καλοκαίρι, καθώς και καλλιτεχνικές και άλλες κατασκευές.
Από το 2008 μέχρι σήμερα ο χώρος του πρώην αεροδρομίου ήταν ανοικτός και προσβάσιμος για το κοινό, που έχει τη δυνατότητα να περπατήσει ή να κάνει ποδήλατο στους διαδρόμους από όπου προσγειώνονταν άλλοτε τα αεροσκάφη.
Τότε, στα σχέδια της τοπικής κυβέρνησης ήταν μέρος της έκτασης του αεροδρομίου να αξιοποιηθεί για το κτίσιμο διαμερισμάτων και μιας νέα βιβλιοθήκης του τοπικού κρατιδίου.
Ωστόσο, ένας αριθμός πολιτών ξεκίνησε μια πρωτοβουλία ενάντια σε αυτά τα σχέδια, με τους Βερολινέζους να ψηφίζουν το 2012 για τη διατήρηση ολόκληρης της έκτασης ως πάρκου.
Από την απόφαση αυτή προέκυψε σχετικός νόμος που απαγορεύει οποιαδήποτε οικοδομική δραστηριότητα εντός του οικοπέδου.
Τα νέα σχέδια της τοπικής κυβέρνησης προκαλούν νέα έντονη αναζωπύρωση της εν λόγω διαμάχης.
«Ελπίζω να υπάρξει λιγότερη οργή και περισσότερη συμπόνια», δήλωσε απευθυνόμενος στους διαμαρτυρόμενους πολίτες ο Andreas Kaiser, υπεύθυνος πολεοδομικής ανάπτυξης της τοπικής κυβέρνησης του Βερολίνου κατά την παρουσίαση των σχεδίων του, στηλιτεύοντας τη στάση των πολιτών που αρνούνται την εγκατάσταση προσφύγων στη γειτονιά τους.
Οι πολέμιοι των κυβερνητικών σχεδίων από την άλλη, σε ιδιαίτερα αιχμηρό ύφος, κάνουν λόγο για «πολιτική στρατοπέδων» για τους πρόσφυγες, όρος που ξυπνά μελανές μνήμες από τη γερμανική ιστορία.
Σύμφωνα με εκπροσώπους της πρωτοβουλίας πολιτών που αντιδρούν στα κυβερνητικά σχέδια για το tempelhof πρόκειται για μία αντιδημοκρατική κίνηση, ενώ διευκρινίζουν ότι στα οικοδομικά σχέδια στην έκταση του πρώην αεροδρομίου αντιτίθενται κυρίως πολίτες της λεγόμενης εναλλακτικής σκηνής από τους γειτονικούς στο tempelhof δήμους.
Το βασικό τους επιχείρημα είναι ότι αν κτιστούν καινούρια διαμερίσματα στην περιοχή, θα ανέβουν οι τιμές και των παρακείμενων ακινήτων.
Το επιχείρημα αυτό πάντως δεν ευσταθεί στην περίπτωση της κατασκευής προσφυγικών καταλυμάτων.
Ωστόσο, τα μέλη της πρωτοβουλίας έχουν την υποψία ότι πίσω από τα σχέδια για προσφυγικά καταλύματα είναι πιθανό να κρύβεται στην πραγματικότητα η πρόθεση να επιτραπεί τελικά η οικοδόμηση της έκτασης του παλιού αεροδρομίου από την «πίσω πόρτα».
Εκπρόσωποι των τοπικών αρχών αντιδρούν με αισθητό εκνευρισμό στα επιχειρήματα αυτά.
Όπως τονίζουν, η επέκταση των εγκαταστάσεων που φιλοξενούν τους πρόσφυγες στο παλιό αεροδρόμιο αποτελεί επείγουσα ανάγκη.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, πέρσι κατέφθασαν στο Βερολίνο 55.000 πρόσφυγες, ενώ 7.000 προστέθηκαν τον Ιανουάριο του 2016.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης