Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bloomberg: Σε 490 δισ ευρώ ανέρχονται τα περιουσιακά στοιχεία των 19 κρατών της ευρωζώνης - Στοιχεία της ΕΚΤ

tags :
Bloomberg: Σε 490 δισ ευρώ ανέρχονται τα περιουσιακά στοιχεία των 19 κρατών της ευρωζώνης - Στοιχεία της ΕΚΤ
Η ΕΚΤ αποκαλύπτει λεπτομέρειες της λεγόμενης συμφωνίας για καθαρά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία, 17 χρόνια μετά την υπογραφή της
Σε 490 δισ ευρώ ανέρχονται τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτουν οι Κεντρικές Τράπεζες των 19 χωρών της ευρωζώνης, σύμφωνα με απόρρητα στοιχεία που δημοσιεύσει την Παρασκευή (5/2) η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη Φρανκφούρτη.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η ΕΚΤ αποκαλύπτει λεπτομέρειες της λεγόμενης συμφωνίας για καθαρά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία, ένα έγγραφο που υπεγράφη σχεδόν 17 χρόνια πριν και προέβλεπε τους κανόνες που θα εφάρμοζαν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες για τη διαχείριση των περιουσιακών τους στοιχείων από ξένα νομίσματα και ομόλογα.
Κι ενώ κάποιες από τις εθνικές τράπεζες δεν έχουν ακόμη δημοσιεύσει τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτουν η ΕΚΤ δήλωσε ότι τα ποσά αυτά υπολογίζονται σε 490 δισεκατομμύρια ευρώ έως το τέλος του 2015.
Παρότι τα περιουσιακά αυτά στοιχεία δεν εντάσσονται σε εκείνα που δημιουργήθηκαν από την ΕΚΤ για τους σκοπούς της νομισματικής πολιτικής - όπως το σημερινό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης - η αύξηση του συνολικού ποσού που φαίνεται να κατέχουν οι Κεντρικές Τράπεζες σε σχέση με το ύψος του δημόσιου χρέους τους, έχει οδηγήσει την ΕΚΤ να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ είχαν τυπώσει χρήματα προς όφελός τους, μια πρακτική που θα ήταν παράνομο βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Για το λόγο αυτό η ΕΚΤ σκοπεύει να αποτρέψει την επενδυτική δραστηριότητα των εθνικών κεντρικών τραπεζών προκειμένου να μην υπάρξει σύγκρουση συμφερόντων με τη νομισματική πολιτική.
Παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία αυτά αποτελούσαν στο παρελθόν απόρρητα, η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος έλαβαν την ομόφωνη απόφαση να τα δημοσιεύσουν μαζί με ένα κείμενο στο οποίο εξηγούν πως η αυτό θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη διαφάνεια », δήλωσε η ΕΚΤ στη δήλωση στην ιστοσελίδα της.
Τα περιουσιακά στοιχεία των χωρών έχουν αυξηθεί κατά μέσο ρυθμό 5% ανά έτος από την εισαγωγή των τραπεζογραμματίων του ευρώ το 2002, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ η οποία υποστηρίζει ότι η αύξηση ήταν βραδύτερη από εκείνη για τα μετρητά σε κυκλοφορία.
Πριν από την εισαγωγή του ευρώ, ορισμένα εθνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα διέθεταν σημαντικά περιουσιακά στοιχεία, τα οποία συχνά σχετίζονταν με τη διαχείριση των νομισμάτων τους.
Τα περιουσιακά στοιχεία τώρα σχετίζονται με τη διαχείριση των συνταξιοδοτικών ταμείων και άλλες υπηρεσίες που δεν σχετίζονται με τη νομισματική πολιτική.
Το σύστημα των ποσοστώσεων τέθηκε το 20013 υπό αμφισβήτηση, όταν επετράπη στην Ιρλανδική κεντρική τράπεζα να υπερβεί το όριο της, προκειμένου να επεξεργαστεί μια συμφωνία ανταλλαγής χρέους με την κυβέρνηση το διάστημα που η χώρα αντιμετώπιζε την τραπεζική κρίση.
Η συμφωνία επικρίθηκε από τη Γερμανία και άλλους εταίρους ότι βρισκόταν στα πλαίσια της νομισματικής χρηματοδότησης που απαγορεύεται.
Ο Mario Draghi πάντως είχε δηλώσει στις 3 Δεκεμβρίου του 2015 ότι «Θα ήθελα να αποκλειστεί εντελώς κάθε δυνατότητα χρηματοδότησης με ίδια νομισματικά μέσα».

www

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης