Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τελειώνουν τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας, προειδοποιούν HIS και Societe Generale

Τελειώνουν τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας, προειδοποιούν HIS και Societe Generale
Oταν τα συναλλαγματικά αποθέματα φτάσουν τα 2.8 τρις δολάρια θα βρίσκονται κάτω από το κατώτερο όριο που έχει θέσει το ΔΝΤ
Στα χαμηλότερα ποσοστά τους από το Μάιο του 2012 συρρικνώθηκαν τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που παρουσίασε η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Reuters, τα συναλλαγματικά αποθέματα μειώθηκαν κατά 99,5 δις δολάρια φτάνοντας τα 3,23 τρις δολάρια λίγο περισσότερο από τα 3,2 τρις δολάρια που υπολόγιζαν το τελευταίο διάστημα οι αγορές.
Όπως αναφέρει ο Rajiv Biswas, επικεφαλής οικονομολόγος της HIS Global Insight υπεύθυνος για την Ασία «με βάση τον γρήγορο αυτό ρυθμό εξάντλησης των συναλλαγματικών αποθεμάτων συναλλάγματος τους τελευταίους μήνες διαπιστώνει κανείς ότι είναι μαθηματικά μη βιώσιμο για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα».
Σε επιστολή του στο Business Insider, ο Biswas εκτιμά ότι «σε ένα τέτοιο σενάριο κινδύνου, όπου η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) συνθηκολογεί λόγω της περαιτέρω ταχείας διάβρωσης των συναλλαγματικών αποθεμάτων της υπάρχει σημαντική πιθανότητα περαιτέρω υποτίμησης του γουάν, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει κλυδωνισμούς στις αγορές εταιρικού χρέους της Κίνας».
«Κι αυτό γιατί οι κινέζοι μη τραπεζικοί δανειολήπτες κατέχουν ένα μεγάλο ποσό των USD χρέους, που εκτιμάται στα 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια στα μέσα του 2015» υπογραμμίζει ο οικονομικός αναλυτής.
«Ο συνδυασμός της μετριοπαθούς κινεζικής ανάπτυξης, της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας της Κίνας σε βασικούς κλάδους , την αύξηση στις αποδόσεις μετοχών σε δολάρια και μια πιθανή ολίσθηση του γουάν έναντι του δολαρίου θα δημιουργούσε περαιτέρω άγχος στους κινέζους δανειολήπτες, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των περιπτώσεων μη αποπληρωμής των χρεών μέσα στο 2016.
Με άλλα λόγια , η περαιτέρω μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ολόκληρη σειρά από αλυσιδωτές επιπτώσεις που δυνητικά θα κατέληγε στην αύξηση των εταιρειών που δεν θα πλήρωναν τα χρέη τους.
Ο Biswan όμως δεν είναι ο πρώτος οικονομολόγος που προειδοποιεί γι αυτές τις συνέπειες.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Albert Edwarts της Societe Generale προειδοποίησε ότι τα χρήματα της Κίνας τελειώνουν.
Η Κίνα διαθέτει ωστόσο ακόμη 3,2 δις δολάρια «μαξιλαράκι» γεγονός που καθησυχάσει προς το παρόν τις αγορές για την στήριξη του γουάν.
Παρόλα αυτά δεν είναι αρκετά.
«Οι οικονομολόγοι μας εκτιμούν ότι όταν τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας φτάσουν τα 2.8 τρις δολάρια- ποσό στο οποίο θα φτάσουν μέσα στους επόμενους μήνες- τότε θα βρίσκονται κάτω από το κατώτερο όριο που έχει θέσει το ΔΝΤ.
Αν αυτό συμβεί μέσα στους επόμενους λίγους μήνες, αναμένουμε να δούμε ένα παλιρροϊκό κύμα των κερδοσκοπικών πωλήσεωn, αναγκάζοντας την Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας να αφήσει την αγορά να αποφασίσει για το επίπεδο του κινεζικού νομίσματος στις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης