Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

FT: Η Ρωσία προς έκδοση 10ετούς ομολόγου - Η πρώτη μετά τις οικονομικές κυρώσεις για την Ουκρανία

FT: Η Ρωσία προς έκδοση 10ετούς ομολόγου - Η πρώτη μετά τις οικονομικές κυρώσεις για την Ουκρανία
Η Ρωσία είχε καταφέρει το 2013 να συγκεντρώσει 7 δις δολάρια από τις διεθνείς αγορές από την έκδοση ομολόγου της
Η Ρωσία σχεδιάζει την έκδοση 10ετούς ομολόγου, το πρώτο μετά τις σκληρές οικονομικές κυρώσεις των κρατών της Δύσης εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times, «η Μόσχα έχει ξεκινήσει τις διερευνητικές προσπάθειες στις παγκόσμιες αγορές σε μια προσπάθεια να εξοικονομήσει κι άλλων πηγών εσόδων σε μια προσπάθεια να δώσει ώθηση στην οικονομία της που διανύει το δεύτερο χρόνο ύφεσης, που έχει πυροδοτηθεί εξαιτίας της χαμηλής τιμής του πετρελαίου παγκοσμίως».
Ο ρώσος υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι έχει έρθει σε επαφή ήδη με 25 διεθνείς τράπεζες επενδύσεων καθώς και με τις ρωσικές τράπεζες Sberbank, VTB και Gazprombank για την έκδοση ευρωομολόγου.
Η Ρωσία είχε καταφέρει το 2013 να συγκεντρώσει 7 δις δολάρια από τις διεθνείς αγορές από την έκδοση ομολόγου της, ποσό που θεωρείται σήμερα ανέφικτο καθώς υπολογίζεται ότι βάση των σημερινών συνθηκών δεν θα κατάφερνε να συγκεντρώσει περισσότερα από 3 δις δολάρια.
Τραπεζίτης της ΕΚΤ αποκάλυψε ότι το ομόλογο θα είναι 10ετούς διάρκειας.



Εάν η Ρωσία προσχωρήσει τελικά στην έκδοση ομολόγου θα είναι η πρώτη φορά μετά το 2014 οπότε και της επιβλήθηκαν οι οικονομικές κυρώσεις λόγω του ουκρανικού.
Αποτέλεσμα αυτών ήταν το κλείσιμο των τραπεζών όπως της Barclays και Royal Bank of Scotland στη Μόσχα ενώ οι ρωσικές τράπεζες Sberbank, VTB και οι ενεργειακός κολοσος Rosneft δέχθηκαν μεγάλο οικονομικό πλήγμα.
Σύμφωνα με τον Viktor Szabo , επικεφαλής διαχειριστής επενδύσεων της Aberdeen Asset Management η Ρωσία έχει μεγάλες πιθανότητες να κερδίσει από την έκδοση ομολόγων όχι όμως περισσότερα από αυτά που κατάφερε να αποκομίσει το 2013.
Δυτικοί οικονομικοί αναλυτές ωστόσο εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για το εάν η Ρωσία μπορεί να εκδόση ομόλογα κάτω από τις υπάρχουσες συνθήκες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης