Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

CNBC: Ενα βήμα πριν από την χρεοκοπία βρίσκεται η Βενεζουέλα - Ενδέχεται να είναι χειρότερη κι από της Αργεντινής

CNBC: Ενα βήμα πριν από την χρεοκοπία βρίσκεται η Βενεζουέλα - Ενδέχεται να είναι χειρότερη κι από της Αργεντινής
Το εξωτερικό χρέος της Βενεζουέλας ανέρχεται σήμερα στα 185 δισ δολάρια όταν στην Αργεντινή το 2001 ήταν μόλις 100 δισ δολάρια
Μπροστά στον κίνδυνο της χρεοκοπίας, χειρότερης ακόμη κι από αυτήν της Αργεντινής το 2001, βρίσκεται η Βενεζουέλα μετά από τρία συνεχόμενα χρόνια κοινωνικής και οικονομικής κρίσης.
Σύμφωνα με το CNBC, με τον πληθωρισμό να χτυπά τριψήφια νούμερα και τις τιμές του αργού πετρελαίου, από το οποίο βασίζεται η οικονομία της χώρα, να βρίσκεται σε ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά, οι πολιτικοί αναλυτές είναι σχεδόν σίγουροι ότι η χώρα θα βρεθεί μπροστά σε μια χρεοκοπία μέσα στο 2016.
Μόλις τον περασμένο μήνα ο πρόεδρος της χώρα Nicolas Maduro μιλώντας στο Κογκρέσο έκανε λόγο για «επείγουσα οικονομική κατάσταση» καθώς το ΔΝΤ εκτιμά ότι η οικονομία της Βενεζουέλας συρρικνώθηκε κατά 7% μέσα στο 2015.
Πριν από μια δεκαετία πριν η Αργεντινή κατέρρεε άναρχα εξαιτίας του μεγαλύτερου δημόσιου χρέους στην ιστορία.
Το εξωτερικό χρέος της Βενεζουέλας ανέρχεται σήμερα στα 185 δισ δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής τράπεζας, κατά πολύ μεγαλύτερο από αυτό της Αργεντινής το 2001 που έφτανε τα 100 δισ δολάρια.
Η διαφορά ωστόσο είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος του χρέους της Βενεζουέλας δεν είναι στα χέρια ιδιωτικών φορέων.
Αναφερόμενος σε αυτό, ο οικονομολόγος του Harvard Ricardo Hausmann έγραψε στους Financial Times ότι η πολιτική ασταθεια που επικρατεί στη χώρα μετά το θάνατο του Hugo Chavez, θα μπορούσε να προκάλεσε άναρχη χρεοκοπία όπως στην Αργεντινή το 2001.
«Η Βενεζουέλα βρίσκεται σε ένα φαύλο κύκλο που οδηγεί στο θάνατο» υποστηρίζει ο καθηγητής εφαρμοσμένων οικονομικών στο πανεπιστήμιο Johns Hopkins, Steve Hanke.
«Χωρίς αλλαγές στην κυβέρνηση και τη νοοτροπία τόσο το χρέος θα αυξάνεται και το εθνικό νόμισμα της χώρα θα βυθίζεται».
Το μεγαλύτερο μέρος του χρέους ωστόσο είναι στο εθνικό νόμισμα το ποίος θεωρητικά μπορεί να επιστρέψει στην κυβέρνηση να τυπώσει όσο χρήμα θέλει για να καλύψει τις υποχρεώσεις της αν και το υπόλοιπο μέρος του χρέους που είναι σε ξένο νόμισμα είναι μια άλλη ιστορία που μπορεί να πυροδοτήσει το χάος.
κι όλα αυτά τη στιγμή που το βασικό προϊόν της χώρα, που στηρίζει κατά 96% την οικονομία της, το πετρέλαιο έχει πέσει στις αγορές από 100 δολάρια το βαρέλι στα μόλις 30 δολάρια.
Την ίδια στιγμή τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρα έχουν μειωθεί στα 15 δισ δολάρια.
Ο δρόμος για να αποφύγει την κατάρρευση θα μπορούσε ωστόσο να αφορά την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Petroleos de Venezuela, or PdVSA, σύμφωνα με τον Paul Christopher επικεφαλής της στρατηγικής στην παγκόσμια αγορά της Wells Fargo Investment Institute.
Όπως υποστηρίζει θα μπορούσε η εταιρεία να πουλήσει περιουσιακά της στοιχεία ή να γίνει ανταλλαγή ομολόγων.
Όπως και να έχει το 2016 θα είναι μια δύσκολη χρονιά για τη χώρα καθώς η απουσία ελπίδας για αύξηση της τιμής του πετρελαίου τους επόμενους μήνες μειώνει δραματικά και τις δικές τις ελπίδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης