Αναλύσεις – Εκθέσεις

BBVA: Η χιονοστιβάδα των ιταλικών τραπεζών – Μεγάλο το κόστος για την οικονομία της Ιταλίας

tags :
BBVA: Η χιονοστιβάδα των ιταλικών τραπεζών – Μεγάλο το κόστος για την οικονομία της Ιταλίας
Οι Ιταλοί επέλεξαν να μην σταθούν στον δρόμο της χιονοστιβάδας, αφαιρώντας της κομμάτια στην κατάβασή της από το βουνό, όμως η διατήρησή της σε ένα διαχειρίσιμο μέγεθος, θα έχει σημαντικό κόστος για την οικονομία της χώρας, σημειώνεται
Με χιονοστιβάδα που αυξάνεται συνεχώς σε μέγεθος παρομοιάζει το πρόβλημα των ιταλικών τραπεζών σε ανάλυσή της, με σημερινή ημερομηνία, η ισπανική τράπεζα BBVA.
Σε ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα όπως το ιταλικό, οι μετοχές των οποίων ισοδυναμούν με μιάμιση φορά των ισπανικών, σημειώνει, υπάρχει ακόμη αύξηση των κόκκινων δανείων, που ξεπερνά το 10%.
Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, είναι σαν τα κόκκινα δάνεια να είναι μια χιονοστιβάδα που πέφτει από την πλαγιά ενός χιονισμένου βουνού, αυξάνοντας συνεχώς μέγεθος καθώς κινείται.
Σε άλλες χώρες αποφασίστηκε πριν από καιρό να μπουν μπροστά από αυτή τη χιονοστιβάδα, προκειμένου να τη σταματήσουν απότομα, υφιστάμενες τον αντίκτυπο, όταν οι Ιταλοί την άφησαν να πέσει από το βουνό μέχρι κάτω.
Όμως, γιατί τώρα οι αγορές έθεσαν στο στόχαστρό τους αυτό το πρόβλημα, διερωτάται η ισπανική τράπεζα, για να σημειώσει ότι αυτό συμβαίνει για αρκετούς παράγοντες.
Καταρχάς, η πρόσφατη εμπειρία από προσπάθειες εξυγίανσης σε Ιταλία και Πορτογαλία έχουν δημιουργήσει υποψίες ότι ακόμη υπάρχουν προβλήματα στις τράπεζες της ευρωπαϊκής περιφέρειας.
Επιπλέον, αυτές οι περιπτώσεις που προέκυψαν πριν τεθεί σε ισχύ η ευρωπαϊκή νομοθεσία, έχουν θέσει στο επίκεντρο ότι, μαζί με τους νέους κανόνες, οι εθνικές αρχές μπορούν να επικαλεστούν λόγους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας προκειμένου να αποφύγουν ορισμένοι πιστωτές τους να υποστούν απώλειες.
Ωστόσο, σημειώνει η BBVA, στο μέλλον τέτοιες περιπτώσεις θα έπρεπε να είναι έκτακτες, διατηρώντας την αξιοπιστία του νέου ευρωπαϊκού πλαισίου.
Δεύτερον, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συμπεριέλαβε τη διαχείριση των κόκκινων δανείων ως μια από τις προτεραιότητές της και προσφάτως ζήτησε να τις παρασχεθούν πληροφορίες από διάφορες ευρωπαϊκές τράπεζες προκειμένου να εντοπίσει τις βέλτιστες πρακτικές.
Η αγορά το ερμήνευσε αυτό ως ένδειξη νέων κεφαλαιακών απαιτήσεων ή επιπλέον προβλέψεων, κάτι που έχει διαψευσθεί.
Εν μέσω πλήρους αναταραχής, η Ιταλία ανακοίνωσε μια πολυαναμενόμενη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να δημιουργήσει κάτι σαν μια «κακή τράπεζα»: μια οντότητα ανά τράπεζα, όπου θα μπορούσαν να μεταφερθούν τα προβληματικά περιουσιακά στοιχεία προκειμένου να τιτλοποιηθούν και πωληθούν και που θα τυγχάνουν κρατικής εγγύησης σε τιμές της αγοράς για τα μέρη εκείνα με την καλύτερη ποιότητα τιτλοποιήσεων.
Με αυτές τις εγγυήσεις σε τιμές αγοράς, αποφεύγεται να θεωρηθούν κρατική ενίσχυση, επηρεάζοντας τα δημόσια οικονομικά.
Φυσικά, σημειώνει η BBVA, αυτή η συμφωνία είναι καλύτερη από το τίποτα, καθώς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα μπορούν να απαλλαγούν από μέρος του βάρους τους, χωρίς τον αντίκτυπο να μεταφέρουν βραχυπρόθεσμα τα προβληματικά περιουσιακά τους στοιχεία σε μια «bad bank», με τιμές μειωμένες.
Βεβαίως, ακόμη υφίστανται πολλές αβεβαιότητες, όπως ποια θα είναι η τιμή αγοράς των εγγυήσεων, αν θα βρεθούν αγοραστές χάρη στις κρατικές εγγυήσεις ή αν τα ιδρύματα θα αποζημιωθούν για την απαλλαγή αυτών των τιμών σε τρέχουσες τιμές.

Τι θα πρέπει να περιμένουμε για το μέλλον

Είναι σαφές ότι διαφαίνεται μια μακρά περίοδος διαχείρισης των προβληματικών δανείων, όπου οι αμφιβολίες των επενδυτών δεν θα σταματήσουνε και οι τράπεζες δεν θα είναι στην καλύτερη κατάσταση για να ανταποκριθούν στις ανάγκες της οικονομίας.
Επίσης, ούτε η ακόμη αδύναμη οικονομική ανάπτυξη, που αναμένεται πέριξ του 1,4% το 2016, φαίνεται αρκετή για να οδηγήσει σε μείωση των προβληματικών δανείων.
Είναι επίσης πιθανό η αβεβαιότητα να βάλει φρένο στην εξυγίανση του συστήματος, που είναι τόσο αναγκαία, δεδομένης της χαμηλής αποδοτικότητας και κερδοφορίας.
Λύσεις πιο δραστικές, όπως μια γενικευμένη διάσωση, φαίνονται λιγότερο πιθανές και αυτό, πρώτον, διότι θα άνοιγε εκ νέου το κουτί της Πανδώρας των προβλημάτων που κληρονομήθηκαν από την κρίση, δημιουργώντας αβεβαιότητα στις αγορές.
Δεύτερον, διότι θα ήταν δύσκολο να απορροφηθούν οι ζημίες εκ μέρους ιταλών ομολογιούχων, οι οποίοι σε μεγάλος μέρος αποτελούν μικροεπενδυτές.
Οι Ιταλοί, τονίζει η ισπανική BBVA, επέλεξαν να μην σταθούν στον δρόμο της χιονοστιβάδας, αφαιρώντας της κομμάτια στην κατάβασή της από το βουνό.
Πιθανόν να πετύχουν να τη διατηρήσουν σε ένα διαχειρίσιμο μέγεθος, όμως με σημαντικό κόστος για την οικονομία της χώρας…

Επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης