Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Στο 25% ο κίνδυνος ύφεσης στον αναπτυγμένο κόσμο το 2016 – Στο 24% για την Ευρωζώνη

Goldman Sachs: Στο 25% ο κίνδυνος ύφεσης στον αναπτυγμένο κόσμο το 2016 – Στο 24% για την Ευρωζώνη
Η πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ είναι μόλις 18% φέτος και 23% τα επόμενα δύο χρόνια, σύμφωνα με την αμερικανική επενδυτική εταιρεία
Παρά την πτώση των μετοχών, την μείωση των επιτοκίων των μακροπρόθεσμων ομολόγων και τις υψηλότερες αποδόσεις, στοιχεία που σημαίνουν συναγερμό, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα με έδρα τη Νέα Υόρκη, Goldman Sachs, είναι πιο αισιόδοξη για τις προοπτικές των αναπτυγμένων οικονομιών.
Με βάση το μοντέλο της, το οποίο στηρίζεται σε μια σειρά οικονομικών δεικτών και δεικτών της αγοράς, ο κίνδυνος ύφεσης στις αναπτυγμένες οικονομίες είναι μόλις στο 25% τα επόμενα τέσσερα τρίμηνα και ανέρχεται στο 34% τα επόμενα δύο χρόνια.
Η πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ είναι μόλις 18% φέτος και 23% τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ ο κίνδυνος για την Ευρωζώνη είναι μεγαλύτερος, στο 24% και 34% αντίστοιχα, σύμφωνα με την Goldman Sachs.
Οι προβλέψεις της Goldman Sachs κινούνται στην ίδια γραμμή με αυτές της JP Morgan Chase, η οποία σημειώνει ότι η πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ τους επόμενους 12 μήνες έχει αυξηθεί μεν, όμως μόνο κατά ένα τρίτο.
Βεβαίως, όπως σημειώνει το Bloomberg, οι οικονομολόγοι δεν κάνουν πάντοτε επιτυχείς προβλέψεις και αναφέρει ως παράδειγμα ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απέτυχε να προβλέψει 220 υφέσεις μεταξύ 1996 και 2014.
Η Goldman Sachs βασίζει τα στοιχεία της σε ένα μοντέλο 20 οικονομιών, που χρονολογούνται από το 1970 και σε δείκτες, όπως μεταξύ άλλων της ανάπτυξης της παραγωγής και των τιμών των μετοχών.
Από τις οικονομίες που ερευνήθηκαν, αυτή του Ηνωμένου Βασιλείου είναι αντιμέτωπη με τις λιγότερες πιθανότητες (μόλις 3%) ύφεσης τόσο το επόμενο έτος όσο και τα επόμενα οκτώ τρίμηνα.
Όμως, δεν είναι τα πράγματα ρόδινα για όλες τις χώρες, καθώς η πιθανότητα συρρίκνωσης στην Ιαπωνία φθάνει το 42% για τα επόμενα τέσσερα τρίμηνα, για να διαμορφωθεί στο 62% στα επόμενα δύο χρόνια.
Επίσης, στην πλούσια πετρελαϊκά Νορβηγία ο κίνδυνος ύφεσης είναι στο 80% και στις δύο περιπτώσεις.

Ο εκτιμώμενος κίνδυνος ύφεσης τα επόμενα τέσσερα τρίμηνα


Όσον αφορά τα αμερικανικά επιτόκια, η Goldman Sachs εκτιμά ότι η FED θα τα αυξήσει τον Ιούνιο και όχι τον Μάρτιο, ενώ την περασμένη εβδομάδα η αμερικανική επενδυτική τράπεζα αναθεώρησε πτωτικά τις εκτιμήσεις της για τις αποδόσεις στα 10εήτ ομόλογα σε ΗΠΑ, Γερμανία και Ιαπωνία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης